Историята на Кубрат Пулев срещу Антъни Джошуа - как стигнаха до мач за световния връх?


Историята на Кубрат Пулев срещу Антъни Джошуа - как стигнаха до мач за световния връх?
Снимка: Getty Images/Guliver

5117 0

Декември месец в може би най-дългата година в живота на милиарди най-накрая настъпи, а с това в България дойде време за най-дългоочаквания боксов сблъсък за родната спортна история - Кубрат Пулев срещу Антъни Джошуа. Датата на битката е 12-и декември и, ако не се наложи поредно отлагане, свръх атлетите най-накрая ще се изправят в дуел, който вече веднъж бе отлаган заради контузията на Кубрат Пулев. Сега той е във върхова форма и е готов за предизвикателството, но и Антъни Джошуа усеща, че е близо до званието "абсолютен световен шампион" и ще се опита да се добере до мечтания двубой срещу Тайсън Фюри с триумф над родния боксьор. 

Не забравяйте, че може да гледате НА ЖИВО сблъсъка за титлата в тежка категория между Кобрата и Ей Джей в новата стрийминг услуга в България - DAZN (какво е DAZN вижте в линка). 

Историята на съперничеството Кубрат Пулев срещу Антъни Джошуа 

За първи път Кубрат Пулев получи възможност да се изправи срещу британската звезда Антъни Джошуа през 2016 година. Тогава българинът победи Самюел Питър в София пред 12 000 фенове в "Арена Армеец". "Нигерийският кошмар" бе свален за три рунда и победен с технически нокаут. Това се случи на 3 декември 2016 г. Успехът на ринга завоюва на Кобрата интерконтиненталната титла в тежка категория, както и правото на задължителен претендент за титлата на IBF. През април от промоутърската му компания "Зауерланд" обявиха, че Пулев ще се бие с победителя от мача между Джошуа и Владимир Кличко.

Преди това британецът бе се поинтересувал дали софиянецът би склонил да се бие с него. От екипа на Кубрат обаче е дошъл отказ. Впоследствие Кале Зауерланд обясни защо е станало така. "За проваления двубой с Джошуа: не Кубрат го отказа, а аз - обвинявайте мен. Но ситуацията беше деликатна - знаех, че ние сме на прага на това да станем официални и задължителни претенденти. А те ни предлагаха да сме доброволни, което е нещо много различно. Задължителния не може да игнорираш", обясни германецът.

Сега вече мачът е факт, очаква се да бъде на 28 октомври в Кардиф. Внезапно обаче бива отменен и Джошуа полудява от ярост. Причината за отмяната е, че по време на подготовката си в Берлин българинът е получил контузия в рамото. Става дума за разкъсване на гръдния мускул към мишницата на дясната ръка. Пулев не желае да излезе на ринга и да падне скорострелно, само и само да си вземе хонорара. IBF слага техния №3 Карлос Такам като задължителен съперник на Джошуа, който обаче има твърде малко време, за да се подготви за боя. Досега няколко месеца той се е подготвял за съперник като Кобрата, а буквално за няколко седмици трябва да се пригоди за съперник на Такам.

След като получи критики от къде ли не, включително от британската звезда, Пулев успя да се пребори за втори шанс да се изправи в бой за световната титла. Случи се с епичния мач срещу Хюи Фюри, братовчедът на Тайсън Фюри, който мач се проведе в зала "Арена Армеец" на 28 октомври. Българинът победи с единодушно съдийско решение и за втори път в кариерата си стана официален претендент за пояса на IBF. Този път обаче нещата доста се протакат, Джошуа обмисля други мачове, с други противници. Това кара Кобрата да се изкаже, че носителят на повечето престижни световни титли в категорията се страхува от него.

Преговорите са дълги и нелеки, появиха се твърдения, че британецът е готов да се откаже от титлата на IBF. През лятото на 2019 г. Джошуа загуби сензационно от не особено атлетичния и известен мексиканец Анди Руис и изглеждаше, че с мача между британеца и Пулев е свършено. Както и с кариерата на Антъни. Но в края на годината се проведе реванш, в който Джошуа си върна коланите и самочувствието. Така Кубрат започна да се готви за така желаната битка.

Междувременно обаче Тайсън Фюри надви Дионтей Уайлдър и спечели единствената важна титла, която Джошуа нямаше - тази на WBC. Логично се заговори за бой за обеднение между Джошуа и сънародника му. Ей Джей и агентът му Еди Хърн опитаха да заобиколят Пулев, но българинът и сериозните хора, с които се бе обградил - Боб Аръм, Ивайло Гоцев, не позволиха това да се случи.

Въпреки това договарянето на мача Джошуа не се случи бързо и без нерви. Затова се наложи IBF, която бе загубила търпение, да нареди търг на 3 март, за да бъде финализиран договорът за мача. Големият сблъсък бе насрочен официално за 20 юни 2020 година. Но през март дойде коронакризата и стана ясно, че този мач няма как да се състои по график. Започнаха колебания дали да се състои тази година, къде да бъде, да има ли публика, или не. Пулев обяви, че е съгласен да се бие и без публика, но екипът на съперника му не искаше да загуби почти двуцифрената сума в милиони паунда, която зрителите щяха да донесат.

Хърн излезе с екзотични предложения за място на провеждане на битката - на луксозен кораб или в Саудитска Арабия. Голямото желание на "Мачруум" и Ей Джей беше мачът да е във Великобритания. Екипът на Пулев пък предложи двамата да се бият на амфитеатър в Хърватия.

Общо-взето Хърн и Джошуа отново започнаха да протакат. Това изнерви българина и през юни той заплаши да се обърне към IBF, ако в указания от него срок не се подпише нов договор за битката. Така се стигна до датата 17 октомври, на която двете страни най-накрая се договориха, че мачът ще бъде на 12 декември във Великобритания. Вероятно в зала "О2" в Лондон.

Не забравяйте, че може да гледате НА ЖИВО сблъсъка за титлата в тежка категория между Кобрата и Ей Джей в новата стрийминг услуга в България - DAZN (какво е DAZN вижте в линка). 

Също така не пропускайте нито една новина покрай сблъсъка в специалната страница на Sportlive.bg, посветена на двубоя - Кубрат Пулев срещу Антъни Джошуа

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички