Гръмкият старт не бе достатъчен: Угасва ли звездата на Антъни Джошуа и надценени ли са качествата му в бокса?


Гръмкият старт не бе достатъчен: Угасва ли звездата на Антъни Джошуа и надценени ли са качествата му в бокса?
Снимка: Getty Images/Guliver

2655 0

ВАЖНО: Мачът на Антъни Джошуа в Лондон няма да се излъчва от българските канали - традиционни или платени. Все пак има начин да наблюдаваме случващото се в Лондон - гледайте мача на Антъни Джошуа срещу Франклин (информация тук)!

Бъдещето на Антъни Джошуа в бокса е поставено на карта и тази вечер се очаква развитието около него. Имаше момент в не толкова далечното минало, когато всеки очакваше Джошуа да бъде следващият велик боксьор в тежка категория. И това бе логично да се случи, когато кариерата ти започне с 22:0 победи, от които 21 с нокаут. Освен това британецът стигна и до впечатляваща победа над Владимир Кличко, който притежаваше титлите на WBA , IBF и WBO.

В най-бляскавата дивизия на спорта, Джошуа изглеждаше подготвен за историческо постижение като безспорно най-голямата звезда в бокса. Но от този шумен старт, включващ три успешни защити на световната титла, звездата на AJ бързо избледня.

В последните си пет битки, някога непобеденият шампион е само с две победи. Записа загуба с нокаут от Анди Руис и две загуби със съдийско решение от Олександър Усик. На 1 април той се изправя срещу Джърмейн Франклин в битка, която се очаква да спечели. Какво обаче би струвало една евентуална загуба? Самият Джошуа каза, че ще се оттегли, ако загуби.

Възможно ли е наистина всичко да свърши толкова скоро за Джошуа?

Ако немислимото се случи и Франклин се справи с предизвикателството, което ще принуди бившия шампион да се пенсионира, правилно ли е да се каже, че Антъни Джошуа е бил надценен?

Когато Джошуа направи своя професионален дебют на 5 октомври 2013 г., очакванията за боеца от Уотфорд бяха изключително високи. Печелейки златен медал в супертежка категория за 2012 г. и с поставен рекорд за аматьори от 40:3, летвата беше поставена изключително високо за Джошуа. Въпреки късния му старт в бокса. Съчетавайки физика на супергерой, външен вид на модел и опустошителна сила, популярността на Джошуа скочи главоломно. Сънародниците му и феновете очакваха от него да се съревновава с някои от най-големите имена в тежка категория в историята.

Надценени ли са качествата на Джошуа или просто не успя да се справи с големите очаквания

През първите три години от кариерата си Джошуа се справи с конкуренцията. След като победи Чарлз Мартин за титлата на IBF в тежка категория и преодоля Ерик Молина и Доминик Брийзийл, Джошуа беше готов да се изправи срещу Владимир Кличко за овакантената титла на WBA в тежка категория. С "пенсионирането" тогава на Тайсън Фюри, Джошуа бе готов да поеме ролята на най-голямата звезда в тежка категория в бокса. Той излезе на ринга на 29 април 2017 г. срещу Кличко с перфектен рекорд от 18-0, като всяка една от неговите победи идваше по пътя с нокаут.

Битката беше излъчена по Showtime, където американската публика имаше шанс да види начинаещата звезда срещу човек, който управляваше тежката категория с железен юмрук почти десетилетие. 90 000 фенове бяха препълнили стадион "Уембли", за да станат свидетели на предаването на факела и Джошуа го грабна с жесток технически нокаут в 11-ия рунд.

Това не беше просто каквато и да е победа, това беше основополагащ момент и определяща победа. Сблъсък, признат както от The Ring Magazine, така и от Асоциацията на боксьорите на Америка, като "Битката на годината".

Оказа се обаче, че очакванията към Джошуа бяха твърде високи, за да ги оправдае. Определянето му като един от най-великите на всички времена не му оставяше никакво място за провал. И при загубата на Джошуа от Анди Руис това доказа, че новият супергерой все още е смъртен.

Може да се поспори, че Джошуа има най-доброто резюме сред съперниците си в тежка категория. Той не е имал много лесни победи, а следваха един претендент след друг, докато Джошуа поддържаше статут на знаменитост, който е присъщ само за най-големите звезди в света. За него този статут бе почти невъзможно да се поддържа дълго време. С двете поредни загуби от Олекасандър Усик се надигна мнението, че Джошуа винаги е бил надценяван. И при положение, че по някаква причина се стигне до загуба от Франклин, оценката ще се счита за справедлива, пише "Sportingnews".

Къде да гледаме важния за Джошуа сблъсък с Франклин?

Предстоящата галавечер е изключително важна за AJ, като всички фенове на бокса в България могат да я гледат само на едно място - DAZN (линк за регистрация). Стрийминг гигантът ще излъчи ключовия двубой в своя сайт, а всичко интересно преди, по време и след зрелището Антъни Джошуа - Джърмейн Франклин четете в Sportlive.bg.

Благодарение на партньорството ни с DAZN, читателите на Sportlive.bg могат да гледат Джошуа срещу Франклин с 50% намаление - вижте как, като последвате линка!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички