Британска легенда в бокса посочи защо спортните санкции към Русия са задължителни


Британска легенда в бокса посочи защо спортните санкции към Русия са задължителни
Снимка: Getty Images

2352 0

Бившият боксьор Бари Макгигън подкрепи призива на Владимир Кличко световният спорт да обърне гръб на Русия, чийто президент води война в Украйна от половин месец насам. Бившият световен шампион в полулека категория посочи, че е на 100% съгласен с братята Кличко.

"Боксът е глобален спорт. Докато няма мир, нито един руски боец не трябва да се вижда отново на ринга. Трябва да направим това. Трябва да стоим заедно. Спортът предава посланието. Това е много ефективен начин да се отбележи точка, защото той се гледа от милиони по целия свят", започна ирландецът, цитиран от "Irish Mirror".

ОЛИМПИЙСКА ШАМПИОНКА ОТ РУСИЯ ИЗРИГНА СРЕЩУ ЛИЦЕМЕРИЕТО И ЗАГОВОРИ ЗА ИСТОРИЧЕСКИ СРАМ В СПОРТА

"Виждате колко е важен спортът за Русия. Путин похарчи милиарди за домакинство на Зимните олимпийски игри и Световното първенство. Той разбира силата му и не обича нищо повече от това да празнува успеха на руските спортисти. Защитата на титлата на WBA от Дмитрий Бивол срещу Канело Алварес през май би бил един от акцентите на боксовата година. Но няма начин това да продължи. Не става въпрос за пари. Става дума за животи. Ние сме на прага на апокалипсис", продължи Макгигън.

"Трябва да се изправим и да покажем с мирни средства, че това, което се случва в Украйна от името на Русия, е неприемливо. Ако това означава изгонване на световни шампиони, така да бъде. По-добре това, отколкото да се убиват невинни и да се разрушават домовете и градовете на хората", добавя той.

"Четирима от най-великите бойци в света излагат живота си на опасност. Трябва да застанем до тях. Това, което демонстрират Виталий и Владимир Кличко, Олександър Усик и Васил Ломаченко, е истинска смелост. Украинският народ е невероятно смел и силен. Трябва да ги поздравим и да ги подкрепим", продължава британецът.

"Толкова съм натъжен от всичко това. Знам, че светът е в много деликатно положение. Трябва да внимаваме този луд човек да не натисне червения бутон, така да се каже. Какво реалиситично можем да направим, за да спрем Русия? Това е един от начините да покажем нашето несъгласие, нашето неодобрение и нашето отвращение", категоричен е Макгигън.

"Трудно е за хора като Бивол, неговия колега Артур Бетербиев и други руски спортисти в смисъл, че не те хвърлят бомбите. Но няма алтернатива. Другите спортове направиха същото. Русия беше изгонена от Световното първенство по футбол, клубовете им бяха изключени от европейските турнири, а отборът от Формула 1 "Хаас" се раздели с пилота Никита Мазепин. Борбата трябва да идва от всеки ъгъл, дипломатически, икономически, спортен. Трябва да спрем това чудовище Путин и неговия убийствен режим по всякакъв начин", завършва той.

"Irish Mirror" отбелязва, че коментарите на бившия боксьор са направени, преди Британският съвет за контрол на бокса да забрани на бойци от Русия и Беларус да се боксират в страната. По-рано и друг британски боксьор взе отношение по темата и се възхити на украинските си колеги.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички