Коренно променен Антъни Джошуа си върна шампионските пояси след бой над Руис


Коренно променен Антъни Джошуа си върна шампионските пояси след бой над Руис
Снимка: Guliver/GettyImages

62821 0

Изключително тежка, но много сладка се оказа победа №23 в кариерата на титана в тежка категория на световния бокс Антъни Джошуа. Британският атлет изкова изключително технична и най-вече тактическа победа над досегашния шампион Анди Руис в 12 рунда (118-110, 118-110, 119-109 с единодушно съдийско решение) и си върна трите пояса на световен шампион на IBF, WBA, WBO, които загуби на 1-и юни след сензационен нокаут, постигнат тогава от мексиканската изненада. 

Разрушителя отново заложи на тактика да притисне своя опонент във въжетата - така, както успя да го победи преди 6 месеца, но този път не сполучи. Джошуа беше изключително подготвен за битката и показа повече от добра кондиция и през целия двубой се движеше прекрасно и не позволи в нито един момент да бъде притиснат и да попадне в тежка размяна на удари, с които Анди Руис да разбие гарда му и да го повали. 

Също така Джошуа демонстрира и изключителна дисциплина - голямата причина да загуби в Ню Йорк през лятото. Той не се опита да търси нокаут на всяка цена, а вместо това методично трупаше аванс. Той стартира дефанзивно и не си позволяшве постоянни атаки, но беше изключително прецизен и още в първия рунд отвори аркада под лявото око на Руис. Единствените колебания, които Джошуа показа, бяха в 8-ия рунд, когато Разрушителя успя да изнерви британеца и го накара да влязат в размяна на удари. На почивката Робърт Макракън се скара сериозно на възпитаника си и Джошуа се върна към тактиката си и не позволи повече изненади. 

В 12-ия рунд на няколко пъти Руис подканяше Джошуа да влязат в размяна на удари, осъзнавайки че губи мача, но Ей Джей не развали тактическия си план и изчака спокойно края на битката и официално да бъде обявен като световен шампион, след като съдиите официализираха тоталното му превъзходство (118-110, 118-110, 119:109) 

Британецът записа 23-а победа в кариерата си, като това е едва втората среща, в която той не постига нокаут при победите си. 

РАЗВОЙ НА СРЕЩАТА

Пръв към ринга се насочи Антъни Джошуа, който се появи на стадиона под бурните овации на феновете, сред които беше пълно с британци, пропътували разстоянието от Острова до Саудитска Арабия. Под звуците на мексикански ритми пък Анди Руис излезе на голямата сцена, демонстрирайки сериозно самочувствие и готовност да защити поясите си. 

РУНД №1 

Руис веднага се опита да атакува в тялото на Джошуа, но с дългите си ръце британецът спазваше дистанция и пръв нанесе добър ляв прав в главата на опонента си. С първата си атака с дясната ръка той нанесе нов чист удар и успя леко да разклати иначе фокусирания шампион. И двамата обаче предпочетоха да не рискуват, докато в последните 15 секунди Джошуа вкара много тежък десен прав под лявото око на Руис и отвори лека аркада в лицето на шампиона - категоричен рунд за Джошуа. 

РУНД №2 

Руис се опита да натисне в началото на втория рунд, като пробва да натика във въжетата британеца. 2:19 преди края на рунда Руис вкара двоен ляв прав в главата на Джошуа, а той отговори с ляво кроше и секунди по-късно с десен прав в окървавеното око на мексиканеца. Нова размяна 1:24 преди края влезе на сметката на Руис с изключителен ляв прав, докато Джошуа отново отговори с десен прав в лицето. Ударите на Руис обаче бяха много опасни и той отвори аркада на лицето на Джошуа. В края на рунда мексиканецът вкара Джошуа във въжетата, нанасяйки един точен удар в главата на Антъни - рунд за шампиона. 

РУНД №3

Руис отново стартира по-активно в третия рунд и се пробва с бързата си лява ръка да нанесе точни удари. Джошуа обаче спазваше добра дистанция и с това успя да избегне два опита за ъперкът на опонента си. В края на рунда все пак Джошуа се опита да атакува, но и неговите удари не бяха точни - леко предимство за бившия шампион в този рунд. 

РУНД №4 

С два леви прави удара Джошуа "дръпна" и в този рунд, а 1:41 преди края на рунда се опита да нокаутира съперника с много мощна атака, но Руис я избегна. Шампионът отговори с ляв прав и дясно кроше след това. Ляв прав и дясно кроше от страна на Джошуа разклатиха мексиканеца, който в последните 10 секунди обаче вкара две крошета на опонента си. 

РУНД №5

Джошуа продължи да действа по-дефанзивно в началото на рунда и с малко, но точни удари се опитваше да отвори допълнително аркадата под окото на опонента си. Десен прав 40 секунди преди края на рунда, последван от ляв прав даде пореден рунд в полза на Джошуа. 

РУНД №6

Много по-активна игра от двамата в началото на рунда, като Руис успя да скъси дистанцията и да вкара два удара в главата на съперника, но Джошуа не остана длъжен и с два леви прави върна паритета в частта. Отново в края на рунда британецът натисна съперника си с прави удари и крошета с дясната ръка и разклати опонента си, но последва клинч и Руис възстанови позиция. В последните 20 секунди отново Антъни беше по-активен с левите си прави и спечели и този рунд. 

РУНД №7

Малко по-рано в сравнение с предишните части Джошуа атакува своя съперник и с ляв прав и ляво кроше взе пръв аванс в рунда. Руис започна да търси по-често атаката, но това откри главата му за постоянни удари и с леви прави Антъни взе категоричен аванс в мача. 

РУНД №8

Още един рунд, в който Руис не спря да удря по непозволен начин своя опонент - нещо, което ядоса сериозно Джошуа. Това обаче се оказа правилна тактика, след като британецът се откри и мексиканецът вкара мълниеносна серия ляв прав - дясно кроше, което разклати Джошуа. С прекрасно кроше Руис отново намери точно лицето на съперника си и показа, че мачът е далеч от приключил - част в сметката на Руис. 

РУНД №9 

Джошуа успя да се върне към тактиката си и да спазва по-добра дистанция, с което успя да атакува далеч по-успешно. В последните 30 секунди Джошуа вкара отлична серия с два прави и кроше, но Руис не трепна и дори успя да отговори на свой ред с ляв прав. 

РУНД №10 

Перфектната тактика на Джошуа в мача продължи и в 10-ия рунд. Той продължи да нанася удари с водещата ръка, а в същото време перфектно се придвижваше по ринга, избягвайки от моментите, в които беше близо до въжетата - нов рунд за Джошуа, който придоби категоричен аванс и Руис се нуждае от нокаут, за да достигне до победата. 

РУНД №11

Руис се пусна в мощни атаки, но те бяха неточни, а Джошуа се възползва прекрасно от това - нова порция леви прави и нов рунд на сметката му. 

РУНД №12 

Картината на двубоя не се промени по никакъв начин. Руис успя да вкара отлично ляво кроше 2:30 преди края, но отвори сериозно гарда си и Джошуа контрира с мощно дясно кроше. Той продължи с правите удари в лицето на досегашния шампион и не изпусна мача от контрол. 

ПРЕДИ ДВУБОЯ 

Докато светът все още коментираше 6-ата европейска титла на Ливърпул, Руис направи чудото и нокаутира Антъни Джошуа в легендарната зала "Медисън Скуеър Гардън". Британецът допусна първото и единствено засега поражение, като беше очевидно по-слабия боксьор, въпреки че започна силно в първите 2-3 рунда. Така мексиканецът грабна поясите и осуети желанието на своя опонент да се бие с Дионтей Уайлдър в опит да стане абсолютен световен шампион, притежавайки 4-те най-ценни пояса в тежка категория. 

Вижте всичко, което трябва да знаете преди Джошуа - Руис!

Сега пред Джошуа има само една алтернатива - победа. Ако загуби отново, аурата му на шампион тотално ще бъде срината, а чековете със суми над 20 милиона паунда рязко ще изчезнат. Руис от своя страна отново влиза в ролята на аутсайдер и повечето специалисти очакват негова загуба. Самият той обаче е категоричен, че за втори път ще прати в нокаут опонента си. 

Официалният кантар преди реванша между Антъни Джошуа и Анди Руис, показа, че AJ ще влезе в двубоя с най-малкото си тегло досега. Британецът тежи 107,5 килограма, което с 20 кг. по-малко от съперника му. Световният шампион е 128,4 кг.

Има разлика в теглото и на двамата боксьори, в сравнение с първия им мач през юни. Изненадата е, че Руис е по-тежък от тогава, въпреки че се появиха много мнения за показана по-добра форма от негова страна. Тогава Джошуа бе 112,4 килограма, докато кантарът показа 121,5 кг за неговия съперник от Мексико. Изглежда обаче, че Руис е успял да превърне качените килограми и в мускулна маса. Самият Джошуа пък преди двубоя призна, че по-малкото килограми биха му помогнали да е по-бърз и пъргав на ринга.

Преди зрелището между двамата боксьори ще се изиграят няколко много интересни двубои, като в тях участие ще вземат Дилиън Уайт и Александър Поветкин. Следете цялата боксова галавечер на Антъни Джошуа и Анди Руис НА ЖИВО в SportLive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички