Сам срещу историята: Може ли Александър Везенков да се докосне до Лука Дончич и Пау Гасол в НБА?


Сам срещу историята: Може ли Александър Везенков да се докосне до Лука Дончич и Пау Гасол в НБА?
Снимка: euroleaguebasketball.net

1264 0

Александър Везенков се превърна във втория български баскетболист, който подписва професионален договор в отбор от НБА, а именно Сакраменто Кингс. Родният състезател има реален шанс да се превърне в "новобранец на годината" през следващата кампания отвъд Океана, но това може да се окаже доста трудно заради историята на наградата.

Американската доминация

Разбира се, за професионална лига в САЩ като НБА е абсолютно ясно, че американци ще доминират в спорта. Наградата "новобранец на годината" се раздава от 1952 година насам и общо 70 баскетболисти са я печелили. От тези 70 - 65 са с американско гражданство и доминират в лигата по този показател.

Двете ГОЛЕМИ изключения

За пръв път неамериканец печели наградата през 2002 година. Това е испанецът Пау Гасол, който защитава цветовете на Мемфис Гризлис в новобранската си година, по този начин той се превръща и в първия европеец, който постига това. 17 години по-късно словенското дете чудо и звезда на Далас Маверикс - Луда Дончич постига същото, превръщайки се във втория баскетболист от Европа, който вдига приза.

Андрю Уигинс от Канада (2015), Карл-Антъни Таунс от Доминиканската република (2016) и Бен Симънс от Австралия (2018) пък са останалите баскетболисти извън Щатите, които печелят елитния приз

Има ли шанс Везенков?

Според редица източници в Щатите на българина му е обещана важна роля в Сакраменто Кингс. Везенков определено притежава нужния опит, качества и баскетболно IQ, за да успее отвъд Океана. Ето и пет причини защо Везенков ще стане "новобранец на годината".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички