5 причини ЗАЩО Александър Везенков ще спечели наградата "новобранец на годината" в НБА


5 причини ЗАЩО Александър Везенков ще спечели наградата "новобранец на годината" в НБА
Снимка: euroleaguebasketball.net

3807 0

Делят ни само няколко месеца от старта на сезон 2023/24 в НБА. Този път обаче кампанията отвъд Океана ще бъде специална за България, тъй като баскетболист номер 1 на нашата страна - Александър Везенков, ще защитава цветовете на Сакраменто Кингс. Родният състезател, въпреки че е на 27-годишна възраст, ще бъде считан за новобранец, а в настоящия материал ще ви представим 5 причини защо Саша ще спечели наградата "новобранец на годината".

1. Саша бе най-добрият баскетболист в света извън НБА през миналия сезон

Везенков показа с уменията си, че абсолютно и точно олицетворява това твърдение. Българинът се отчете с повече точки средно на мач от Лука Дончич и Никола Йокич в европейския баскетбол, както и повече борби на мач от Янис Адетокумбо, Руди Гоберт, Йокич и Йонас Валанчунас на Евробаскет.

2. Много по-опитен от останалите новобранци

Припомняме, че Везенков има общо 8 години опит в Евролигата, защитавайки цветовете както на Олимпиакос, така и на Барселона. По-важното е, че той има опита на играч, който може да води своя тим към победи, след като собственоръчно изведе гръцкия гранд до финал на най-комерсиалния европейски турнир през изминалия сезон.

3. Везенков е в пика на своята кариера

Както вече стана ясно Везенков има огромен опит на паркета. Редица велики баскетболисти са стигали пика на своята кариера точно между 27 и 30-годишна възраст. Това твърдение може да се докаже със спечелената първа титла на Леброн Джеймс с Маями Хийт през 2012 година, когато "Краля" е на 28 години. Кевин Дюрант също спечели първия си пръстен на същата възраст с Голдън Стейт през 2017-а.

4. Играта на Везенков пасва отлично на стила в НБА

Българинът е доказал, че не се нуждае от топката, за да бъде ефективен. Веднъж дори той наниза 24 точки, без да дриблира нито един път в целия мач. Трябва да се добави, че линията за 3 точки на NBA няма да е проблем, тъй като Саша често стреля от далечни разстояние.

5. Той просто не спира да се движи

Всички в Европа се възхищават на движението на Везенков без топката. По този показател той може да бъде сравнен със Стеф Къри и Клей Томпсън. Саша никога не спира да се движи и има голяма вероятност да се сработи отлично с Домантас Сабонис, който има афинитет към паса.

ВИЖТЕ ОЩЕ: В САЩ сравниха Александър Везенков с Клей Томпсън.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички