От среброто на Евробаскет 1957 до наши дни - как се представя националният отбор на България на международната сцена


От среброто на Евробаскет 1957 до наши дни - как се представя националният отбор на България на международната сцена
Снимка: Plamen Lobutov / LAP.bg

1903 0

На националния отбор на България по баскетбол му предстои да излезе за 25-и път на европейската международна сцена - Евробаскет 2022. Момчетата на Росен Барчовски ще направят всичко възможно да се представят достойно, да защитят българското знаме и да се завърнат обратно у нас като герои.

В настоящия материал ще ви представим кратка история от представянията на България на европейското първенство по баскетбол, което датира от далечната 1935 година. 

Първата поява на международната сцена

България дебютира на международната сцена на Евробаскет 1935, който се провежда в Женева, Швейцария. Нашите "лъвове" водени тогава от Крум Константинов и Никола Рогачев завършват осми сред десет отбора. Българите започват със загуба от Италия в предварителния рунд, но след това печелят срещу Унгария. Следват обаче загуби отново от Италия и Белгия, които слагат край на надеждите за нещо повече тогава. 

12 години по-късно - отново осми

След 12 годишно отсъствие, изпълнено с несгоди и войни България отново се връща на международната баскетболна сцена. "Лъвовете" излизат да защитават родната чест на Евробаскет 1947. Българите излизат от група "C" с една победа над Австрия и една загуба от Франция. В плейофите обаче Унгария разгромява родните състезатели с 59:29, с което нашите отново завършват осми.

Първият медал и то у дома - за него всичко си струва!

След няколко прилични представяния на Евробаскет 51', 53' и 55' идва ред и на турнира през 1957, на който нашата страна е домакин. България помита всички в своята група, завършвайки с три победи от три мача. В следващата фаза, "лъвовете" продължават да са безгрешни, водени от Илия Мирчев, Виктор Радев и Георги Панов, като първият вкарва средно по 17.5 точки на мач. Стига се обаче до мача с другия безгрешен отбор - този на СССР. В крайна сметка, България отстъпва на именития си съперник и се добира до среброто в турнира. Интересното е, че на почивката българите водят с 4 точки, но в крайна сметка губят с 60-57. До ден-днешен има спекулации, че България е била длъжна да загуби този мач поради добре известните политически взаимоотношения със СССР тогава.

Още един медал за "лъвовете"

На Евробаскет 1961 националният отбор излиза, търсейки по-добро класиране от последното си участие на събитието. В предварителните кръгове момчетата на Веселин Темков завършват с две победи и нито една загуба, за да си осигурят участие във втория кръг. Там те изненадват с впечатляващ резултат от 4 победи и едва 1 поражение, за да се класират на полуфиналите в мач срещу СССР. Резултатът обаче не се оказва в полза на българската страна, тъй като "съветите" надделяват със 77–54. Опустошителната загуба изпраща "лъвовете" в мача за бронзов медал срещу Франция, където те стигат до победа, за да завършат подобаващо и с високо вдигната глава.

Българската баскетболна мъка в наши дни

2013, 2015 и 2017 са години, които българският баскетбол ще иска да забрави. Националният ни отбор се провали и не успя да се класира за изданията на европейското първенство тогава. Сега обаче Александър Везенков, Росен Барчовски и компания ще направят и невъзможното да върнат България обратно на баскетболната карта и отново да покажат на чуждите страни, че те трябва да се съобразяват с нашия амбициозен отбор.

Какво каза Росен Барчовски след победата на България над Румъния.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички