Монако усети яростта на Александър Везенков! Българинът изведе Олимпиакос до финал в Евролигата (ВИДЕО)


Монако усети яростта на Александър Везенков! Българинът изведе Олимпиакос до финал в Евролигата (ВИДЕО)
Снимка: Panagiotis Moschandreou/Euroleague Basketball via Getty Images

4196 0

Олимпиакос надви Монако със 76:62 в първия полуфинален мач от "Final Four" на Евролигата днес (19 май), като по този начин си осигури място на финала в неделя (21 май) срещу Реал Мадрид или Барселона.

Българинът и настоящ носител на наградата "MVP" Александър Везенков отново бе над всички на паркета. Родният състезател се превърна в първия българин в историята, който се класира на финал на Евролигата. Той бе най-резултатен, реализирайки 19 точки, 6 борби, 2 асистенции и 1 чадър. За победата допринесе и лидерът на гърците Костас Папаниколау с 15 пункта и 8 борби.

Срещата започна по кошмарен начин за Олимпиакос. Момчетата на Барцокас изглеждаха по-мудни и оставиха Майк Джеймс и компания да нанесат сериозен удар и да излязат на почивката с 12 точки преднина. Везенков и неговите съотборници обаче възкръснаха през третата част, а Монако се срина. Предпоследната четвърт завърши с историческия резултат от 27-2 за гърците, а Монако превърна това в антирекорд за плейофите на Евролигата. Въпреки победата Олимпиакос не се представи добре от наказателната линия. Отборът реализира едва 19 точки от 33 опита (57.6% успеваемост).

Най-резултатен за монегаските пък бе бившият играч на Бруклин Нетс - Майк Джеймс. Американецът наниза 17 пункта, но добрата игра в защита на Олимпиакос успя да го затвори добре в заключителните фази на мача.

Следващото предизвикателство по пътя към трофея за Олимпиакос се нарича или Реал Мадрид, или Барселона. "Ел Класико" ще реши втория финалист в Каунас по-късно днес.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ

Срещата започна много борбено със здрава защита. Везенков веднага се озова на наказателната линия за 2, но успя да реализира само веднъж. Монако пое инициативата, като изглеждаше доста по-свеж и уверен в офанзивните си действия и поведе с 10:6 след серия от 6 поредни точки. Томас Уолкъп рано-рано записа втория си фал и това принуди Йоргос Барцокас да изкара тексасеца от паркета.

Безрисковата игра се проточи и никой от двата отбора не рискуваше с константни стрелби от линията за 3. Трудностите от наказателната линия за Олимпиакос продължиха - Айзея Кенън, пропусна двата си опита, но се реваншира с добър флоутър. Последва "дъжд" от тройки - първо, Майк Джеймс реализира за Монако. Веднага след това Везенков се отчете с 3, но Джеймс отвърна с нови три точки.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ

Двамата наставници излязоха с различни петици за втората четвърт, а на паркета остана само и единствено Везенков. Шакийл МакКисик веднага показа атлетизма си и проби по страхотен начин, намирайки Лорензакис, който стреля за три, но бе фаулиран - веднага след това се отправи към линията за фал и вкара веднъж от трите си опита (4/10 успеваемост от фала за Олимпиакос). МакКисик обаче реализира ключова стрелба и намали до 18:22. Тарик Блек от Олимпиакос продължаваше да създава проблеми на монегаските в боята, но и той пропусна единия от двата си опита от наказателната линия.

Проблемите за Олимпиакос в защита продължиха, след като Барцокас реши да даде почивка на Везенков. Майк Джеймс отново наниза тройка при оставащи 2:25, правейки резултата 33:26 за монегаските. Джеймс продължи да доминира на паркета, реализирайки нови 3, и сякаш Олимпиакос не знаеше как да го спре. Бившият баскетболист на Бруклин Нетс след това се отправи към наказателната линия и реализира трите си опита, като на почивката бе водещ реализатор с 13 пункта.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ

Страхотното начало за гърците бе факт. Първо, Александър Везенков реализира своята осма точка на паркета с чудесна забивка, а след това Олимпиакос реализира веднъж от наказателната линия. Саша Обрадович бе принуден да иска прекъсване, след като Олимпиакос започна третата четвърт със серия от 8-0.

Папануколау реализира ключова тройка за да направи серията от 11-0, а Майк Джеймс не спираше да пропуска стрелба след стрелба. Александър Везенков вкара още една тройка и увеличи серията на 14-0 (43:41 Олимпиакос). След повече от 5 минути и половина френският тим отбеляза първите си точки в тази четвърт и изравни за 43:43. Костас Папаниколау реализира 15-ата си точка, а след това монегаските бяха лимитирани и не нанесоха стрелба, Айзея Кенън наказа тази грешка с отлично поднасяне за 47:43. Страхотни изяви както на Везенков, така и на Лорензакис направиха така, че Олимпиакос да спечели третата четвърт с 27-2.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ

Последната четвърт започна с тройка за Монако, който намали на 10 точки изоставането си. След това фал обаче отговори след успешно нападение на гръцкия тим, а впоследствие се стигна до 58:46. Майк Джеймс обаче продължи да бъде дразнител за отбраната за гърците и наниза своята 15-та точка за 60:53.

Окобо намали пасива на монегаските след грешка на символичния домакин в срещата - 51:60, шест минути преди края на двубоя. Майк Джеймс също реализира, за да направи резултата 53:60 и да върне Монако в мача. Папаниколау обаче продължи да бъде безупречен в атака. С оставащи 4 минути до края срещата просто се доиграваше. Монако опитваше всячески да се върне в мача, но дисциплинираната защита на гърците успя да удържи всяка една атака.

СТАРТОВИ ПЕТИЦИ

Олимпиакос: Томас Уолкъп, Айзея Кенън, Костас Папаниколау, Александър Везенков, Мустафа Фол

Монако: Майк Джеймс, Джордан Лойд, Якуба Уатара, Джон Браун, Донатас Мотиюнас

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Олимпиакос успя да се класира за "Final Four", след като надви по много драматичен начин Фенербахче в 1/4-финалите от плейофите на Евролигата. Отборът на Везенков се наложи с 3-2 в сериите, а българинът имаше огромна заслуга за постигнатия успех. От другата страна, Монако надви Макаби Тел Авив отново с 3-2 в изключително завързани и драматични серии.

Победителят в днешния полуфинал ще се класира за финала в неделя (21 май), а там ще се изправи срещу спечелилия "Ел Класико" на паркета между Барселона и Реал Мадрид.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички