Велико: Александър Везенков с 2 постижения за историята на Евролигата - застана до Лука Дончич


Велико: Александър Везенков с 2 постижения за историята на Евролигата - застана до Лука Дончич
Снимка: basketball.bg

3558 0

Историята на българския баскетбол бе пренаписана от Александър Везенков, след като за първи път роден състезател спечели наградата за "най-полезен играч" във втория по сила турнир в света - баскетболната Евролига. Постижение, за което едва ли някога някой българин си е представял, че ще види.

Двете постижения на Везенков, които са исторически дори за Евролигата

Още по-невероятното за Саша е, че той влиза и в историята на Евролигата, не само в тази на българския баскетбол. Той се превърна в едва втория играч, който печели в един и същ сезон и наградата за "най-полезен играч", и приза "Алфонсо Форд" за най-добър реализатор.

Преди него това е съумявал да постигне единствено Нандо Де Коло от ЦСКА Москва. Френският състезател постига това с екипа на руския тим през сезон 2015/16.

Това дори не е всичко - Александър Везенков се нареди и до една от големите звезди на Националната баскетболна асоциация (НБА) - Лука Дончич. Както е известно, словенецът се подвизаваше именно в Евролигата, преди да поеме към звездния път на НБА.

Везенков заблестя в Евролигата с коефициент на полезно действие от 21.2, като по този начин се превърна в едва втория състезател след Лука Дончич, който има КПД от 21.0 или по-високо след изиграни над 30 мача, в който и да е сезон от Евролигата. Дончич постига това през сезон 2017/18.

Вижте повече за чудовищното постижение на Александър Везенков и как стана MVP на Евролигата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички