Левски триумфира в големия финал срещу ЦСКА за Купата на България по баскетбол


Левски триумфира в големия финал срещу ЦСКА за Купата на България по баскетбол
Снимка: БГНЕС

10206 0

Левски се наложи над ЦСКА с 86:81 в дългоочаквания финал за Купата на България по баскетбол. Срещата се игра в "Арена София" пред над 5 000 зрители. "Червените" бяха изявен фаворит преди двубоя, но "сините" показаха изключително вдъхновена игра особено в последните две части, където през по-голямата част имаха солидна преднина.

По този начин "сините" спечелиха Купата за първи път от 2020-а насам, като това е 15-а Купа за отбора. Алън Арнет бе най-резултатен в мача с 22 точки. С 21 за съперника е Брандън Йънг.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

"Сините" започнаха по-добре двубоя, като направиха ранна преднина от 4:0. Отборът на ЦСКА имаше неуспешно нападание, което доведе след това и до два точни изстрела от Алън Арнет от наказателната линия. При 6:0 за Левски Таменган успя да отбележи първите две точки за "червените", а първата тройка отбеляза Мартин Сотиров за 8:5.

При 10:5 бе поискан първият таймаут от Росен Барчовски 5:44 минути преди края на частта. Определено той даде резултат, като отборът му бързо успя да навакса изоставането най-вече заради Чо и Йънг след успешни забивки от тяхна страна.

С малко повече от три минути оставащи в първата част ЦСКА обърна резултата след точка на Алекс Симеонов - 10:11. Постепенно отборът на Барчовски наложи своята игра и успя да увеличи преднината си.за 15:18 бе отбелязана втората тройка в двубоя от Андрей Иванов.

Брадън Йънг отбеляза за две точки, като стреля през противников играч. А също така и спечели един наказателен удар - 15:21."Червените" успяха да стигнат до 10 точки преднината при 17:27, но частта завърши с първата тройка за Левски, реализирана от Николай Михайлов.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Левски започна втората част с точка от фал, но отговорът на закъсня и след кош на Йънг резултатът стана 21:29, а веднага след това разликата отново се увеличи на 10 точки. Отборът на Димитър Ангелов се посъбуди, като бяха отбелязани 6 последователни точки, заради което се стигна до таймаут от Барчовски. Алън Арнет бе с ключова роля за намаляване на пасива.

Тройка на Мартин Сотиров се разписа от тройка, но не бе зачетена, тъй като той се забави със секунда. След това "червените" изпуснаха две стрелби от линията за фал, което отвори голяма възможност пред Левски. Нападението на ЦСКА определено бе в лека криза, като Левски успя да стигне до равни 31, след като Флорвиос вкара една от двете си стрелби. Йънг пък успя да сложи край на серията от 10 поредни точки за "сините".

Зейн Ноус и Брендън Йънг успяха да върнат преднината на ЦСКА за 33:39, което провокира треньора на "сините" да вземе таймаут 3 минути и 5 секунди преди полувремето на мача. След него Асен Великов се разписа от тройка и бързо намалиха пасива си до една точка. Частта завърши с втора тройка на Великов, която изведе Левски до 44:42, с което вече "сините" имат и повече тройки.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ

Второто полувреме започна гръмко за Левски, като отборът отбеляза 9 поредни точки за 51:42. 

Златин Георгиев помогна за най-големия аванс досега с тройка. Таменанг Чо върна точка за "червените" от наказателната линия. Определено след почивката "сините" показаха много по-добра игра и бяха безкомпромисни. Стигна се до преднина от 10 точки 55:45 след страхотно отиграване на Арнет, което бе завършено от Павлов.

Последва още една тройка от Марио Боянова, която бе трета за него в срещата за 60:48. След това и ЦСКА отговори с тройка, но Левски отново взе преднина от 12 точки - 63:51. Брендън Йънг също се разписа зад линията за тройка - 63:54. Арнет направи 16 точки с първата си тройка и запази преднината на Левски - 68:56 в края на третата част.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ

Момчетата на Димитър Ангелов продължиха с уверената си игра и се възползваха от всички грешки в "червено". Зейн Ноус вкара за ЦСКА, но Павлов се справи с центъра на "червените" и отново направи разликата 13 точки - 73:60. Последва тройка на Мартин Сотиров, за да намали разликата до 10 точки.

Определено далечната стрелба днес е на страната на "сините", като след нова тройка от Лъчезар Димитров донесе преднина от 12 точки. Барчовски се наложи да вземе таймаут при 77:65. Драган Зекович, който имаше 4 лични нарушения, отново наруши равлата и два фала на Димитров разликата се покачи до 79:68.

В края на самия двубой ЦСКА вдигна оборотите и успя драстично да намали разликата. "Червените" обаче не съумяха да направят дистанцията едно притежание, а вместо това Асен Великов направи разликата шест при 81:75 с оставащи 82 секунди до финалната сирена.

В края Чо направи неспортсменско нарушение срещу Серхий Павлов, който реализира и двата наказателни удара, с което разликата в полза на Левски стана 6 точки - 83:77. До края, макар и с много драма и напрежение, "сините" успяха да запазят преднината си.

Титулярни петици:

Левски: Лъчезар Димитров, Алън Арнет, Златин Георгиев, Серхий Павлов, Джон Флорвиъс

ЦСКА: Брандън Йънг, Мартин Сотиров, Таменанг Чо, Алекс Симеонов, Зейн Ноулс

ПРЕДИ МАЧА

Сблъсъкът между "сини" и "червени" се пренася на паркета днес. Момчетата на Димитър Ангелов стигнаха до решаващата среща от надпреварата, побеждавайки Берое на 1/4 финалите (85:78) и Черноморец на полуфиналите (77:73).

Възпитаниците на Росен Барчовски пък се справиха със Спартак Плевен (82:63), а след това по драматичен начин отстраниха Балкан Ботевград след продължение (82:80).

През настоящата кампания двата гранда си размениха по един успех в Националната баскетболна лига - на 21 ноември тимът на "сините" спечели с 95:92, а по-късно - на 21 януари "червените" отвърнаха с разгромното 78:52.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички