Георги Глушков - единственият българин, играл в НБА: Редки кадри от 1986 г. (ВИДЕО)


Георги Глушков - единственият българин, играл в НБА: Редки кадри от 1986 г. (ВИДЕО)
Снимка: Bulgarian Basketball Federation

6196 0

Най-добрият български баскетболист в момента Александър Везенков показва все по-добра форма, а с това изглежда все по-вероятно един ден да го видим в НБА. Дотогава обаче единственият роден играч, участвал в най-гледаното баскетболно първенство, остава Георги Глушков.

На 25 септември 1985 година той е изтеглен в драфта на НБА под номер 148 от Финикс Сънс. Впоследствие става не само първият и единствен до момента българин в НБА, но и първият играч от Източна Европа в "лигата на извънземните".

Глушков е национален състезател още на 17 години. В средата на 80-те години е сред петимата най-добри баскетболисти в Европа. За съжаление обаче, престоят му в във Финикс е кратък.

Георги Глушков в НБА - историята

В САЩ отбелязват събитието, като осигуряват специален комплект за всички журналисти - той съдържа история на България и разговорник на български език. Глушков остава само един сезон в Америка, а след това е изпратен отново към Стария континент.

Глушков се пристрастява към храните от заведенията за бързо хранене. В унисон със спадналата му форма треньорите на Финикс започват да се съмняват, че използва анаболни стероиди. Слабо представяне по време на контролните двубои в Лятната лига води до това от Финикс да пожелаят раздялата.

В единствения си сезон в НБА Глушков изиграва 49 мача (16 от които е започнал като титуляр). Записва средно по 15 минути на двубой и по 4,9 точки и 3,3 борби.

Списък с отборите, в които е играл Георги Глушков: Лъсков Ямбол, БК ЦСКА София, БК Балкан, Академик Варна (три престоя), Финикс Сънс, Ювекасерта Баскет, Сидис Реджо Емилия, Таугрес Витория, Фонтафреда Сиена, Пискинола.

Можете да видите някои редки кадри от мачове на Георги Глушков в НБА чрез видеото по-долу.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички