Евробаскет 2022 започва: Всичко, което трябва да знаете - формат, отбори и шансове


Евробаскет 2022 започва: Всичко, което трябва да знаете - формат, отбори и шансове
Снимка: Lap.bg

1395 0

В четвъртък (1 септември) ще започне 41-ото издание на Евробаскет. Първоначално надпреварата трябваше да се състои миналата година, но поради засилените COVID мерки и отложената Олимпиада, организаторите сметнаха за добре европейското първенство да се проведе тази година. 

Формат и отбори

Интересното е, че турнирът се провеждаше на всеки две години, но беше преместен на четиригодишен цикъл, започвайки с изданието му през 2017 година. Отлагането на Олимпийските игри в Токио през 2021 г. принуди този турнир да бъде преместен за 2022 г., отбелязвайки най-дългия интервал между събития с марка Евробаскет след Втората световна война.

24 отбора ще се борят за златото на финала в Берлин на 18 септември. Освен Германия има още три страни, които ще са домакини на мачове от турнира това са Грузия, Италия и Чехия.

Ще има 4 групи с по 6 отбора. От всяка група продължават най-добрите 4, а последните два тима се прибират у дома. Мачовете от груповата фаза ще бъдат изиграни в диапазона 1-8 септември. Осминафиналните сблъсъци ще бъдат на 10-и и 11-и, четвъртфиналите на 13-и и 14-и, полуфиналите на 16-и, финалите за бронза, както и за златото ще се проведат на 18-и септември.

*Мястото на Русия в турнира бе заето от Черна гора, след като първата страна започна военна операция в Украйна по-рано тази година.*

Ето как ще изглеждат четирите групи:

Група А:

Белгия, България, Грузия (домакин), Черна гора, Испания, Турция.

Група B:

Босна и Херцеговина, Франция, Германия (домакин), Унгария, Литва, Словения.

Група C:

Хърватия, Естония, Великобритания, Гърция, Италия (домакин), Украйна.

Група D:

Чехия (домакин), Финландия, Израел, Нидерландия, Полша, Сърбия.

Шансове и фаворити

Словения, водена от звездата на Далас Маверикс - Лука Дончич, и MVP на Евробаскет 2017 - Горан Драгич, влиза в турнира като защитаващ шампион. Въпреки това пред страната стоят амбициозните отбори, които са гладни за успех на международната сцена. Сърбия, водена от двукратния носител на наградата за най-полезен играч на НБА Никола Йокич. Други топ претенденти включват Гърция, начело с Янис Адетокумбо и братята му Танасис и Костас. Отборът на Франция, заедно с Руди Гобер – трикратен носител на наградата за най-добър дефанзивен играч отвъд Океана, също не е за подценяване.

Много букмейкъри определят Сърбия за основния фаворит за спечелване на турнира. Веднага след това се нареждат отборите на Словения, Гърция, Франция, Литва и Испания.

Надпреварата започва в четвъртък (1 септември), 14:30 българско време, а националният отбор на България ще има честта да я открие в мач срещу Испания, който се очертава да бъде крайно интересен.

Какво каза Росен Барчовски след скорошната победа на България над Румъния.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички