Бост и Везенков "подпалиха" домакина на ЕвроБаскет, България с исторически триумф!


Бост и Везенков "подпалиха" домакина на ЕвроБаскет, България с исторически триумф!
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

9402 0

Българският национален отбор по баскетбол записа историческа първа победа от 11 години насам на Европейско първенство по баскетбол.

След като на 5-и септември 2011 година България за последно спечели мач на ЕвроБаскет, днес родните национали биха Грузия - същият опонент, който беше покорен и преди 11 години. Сега обаче, в ролята на домакин, Грузия беше абсолютен фаворит, но "лъвовете" с отлична защита и почти перфектна стрелба от тройката спечелиха с 92:80. 

Възпитаниците на Росен Барчовски изиграха най-добрия си двубой до момента и, въпреки че отново борбата под двата коша беше загубена, тактическият план беше изпълнен отлично, а стрелбата от тройката се оказа решаваща за триумфа над домакина. 

С 50% ефективност при стрелбата за 3 точки (19/39) България смаза показателите на Грузия (едва 8 тройки) и по този начин неутрализира както повечето наказателни удари на домакините (22/23 срещу едва 3/7), така и по-добрата борба под двата коша за Грузия. 

Третата четвърт и подобреното представяне в защита се оказаха ключови за успеха на България, както и първите 4-5 минути на последната четвърт, в която Везенков се нагърби с отговорността и със серия от 7 точки спря устрема на Грузия. 

Над всички за България обаче бе Дий Бост, който най-накрая излезе от летаргията си, вкарвайки 33 точки и добавяйки 11 асистенции за паметния успех на "лъвовете". Везенков се развихри през втората част и завърши с актив 28 точки и 14 борби. 

България запази шанса си да се класира на осминафиналите, като това ще е реалност при победа срещу Белгия в мача, който ще се проведе в сряда следобед! 

Как се разви двубоят - четете надолу в статията! 

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ БАСКЕТБОЛНИЯ МАЧ ГРУЗИЯ - БЪЛГАРИЯ НА ЕВРОБАСКЕТ

Развой на България - Грузия 

Мачът започна с двуминутна липса на точки, като от българска страна лесни кошове изпуснаха Костов и Везенков. Последваха бързи 5 точки за грузинците преди Бост да отбележи тройка с изтичането на 3 минути игра. България имаше няколко добри възможности да отбележи точки, но националите ни отнесоха 3-4 чадара - 9:3 след 5 минути игра, а голямата звезда на тима ни - Александър Везенков "събра" 4 поредни пропуска от игра. 

Суперзвездата на "лъвовете" наруши "сушата" с тройка за 8:11. Грузинците пък започнаха да редят борба след борбра в атака, което даде резултат за 13:8, когато Битадзе овладя две борби в нападение, реализира и беше фаулиран - 14:8. За щастие на България, след отличен пробив на Везенков и отклоняване за Бост американският гард вкара за 11:14. 2:16 преди края на частта пък Стоилов извърши 3-ия си фаул в мача, а Шермадини вкара и двата фаула. Това като че ли амбицира "лъвовете", които успяха да намалят изоставането си до 14:16 преди МакФадън да реализира със сирената за първата четвърт - 18:14 за един от домакините на ЕвроБаскет. 

ВТОРА ЧЕТВЪРТ 

Втората част започна с нови два бързи фаула на България и изглеждаше, че контролът ще премине изцяло в полза на Грузия. В този момент обаче защитата заработи на по-добро ниво, а Везенков изпроси две нарушения в атака за опонента и добави две точки - 22:18, а Бост пропусна да намали на две точки след два пропуска от наказателната линия. Атака по-късно поредното дублиране срещу Везенков осигури чиста позиция за Павлин Иванов на 0 градуса от тройката - 22:21 и таймаут за Грузия. 

6:17 пред края на частта Иванов с чадър осигури бърза атака и Павлин Иванов даде първи аванс на България - 23:22! Везенков увеличи аванса с борба в нападение и полукука за 27:24.

Няколко спорни съдийски отсъждания, два бързи фаула на Димитър Димитров и грешка на Бост позволиха на Грузия да намали до 31:33, а Битадзе продължи да трупа борби в нападение без особен проблем. 

На Бост беше дадена почивка, а това навреди сериозно на нападението ни, а и на защитата. При 34:35 Карамфилов извърши нарушение, след което МакФадън получи две стрелби от наказателната линия плюс топка отстрани (неспортсменско нарушение) - Грузия напред с една точка. 

Тройка на Костов от много трудна позиция върна аванса на България, но Битадзе реализира две точки - 38:38. В чиста ситуация Бост реши да търси подаване на тройката и Карамфилов изпусна, но това направиха и МакФадън, след което Битадзе да направи фаул срещу Бост - 3 фаула за центъра и 2 изстрела от наказателната линия на Бост - 39:38 и последно нападение за Грузия, завършено с пропуск от тройка - почивка! 

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ 

Резултатността се увеличи в първите 3-4 минути след почивката, като България "подпали" коша на Грузия от тройката. На няколко пъти "лъвовете" допускаха грешки след борби в атака и не успяваха да се откъснат, но 4:37 преди края на частта с тройка на Павлин Иванов България поведе с 57:49 - най-голям аванс за родния състав. 

След нова тройка на Иванов България направи аванса си 11 точки, като пропадането на грузинците беше спряно от два точни фаула от Дуда Санадзе - 51:60. Последваха добри минути за грузинците, но няколко добри изяви на Иванов и Бост в атака не позволиха на разликата да намалее допълнително. 

До края на четвъртта разликата (9 точки) се запази, а Барчовски успя да даде и малко повече от минута почивка на Везенков. 

ЧЕТВЪРТА ЧЕТВЪРТ 

Грузия започна силно последната четвърт, но Везенков се нагърби с цялата отговорност - 7 точки в първите 2 минути и половина, с което България успя не само да удържи грузинците, но и да увеличи леко аванса - 76:64. 

Бост и Везенков продължиха да носят кош след кош за България, като американският гард започна и да изцежда часовника при преднина от 13 точки - 86:73.

При 11 разлика Костов прибърза със стрелба от тройката, но последва пропуск и н грузинците - 3:23 преди края и 86:75. Две поредни добри нападения на домакините доведоха до таймаут от Барчовски при 8 пункта в полза на България 1:53 преди края. 

Точно след таймаута обаче Павлин Иванов подари топката на опонента, но за радост на родните национали Санадзе престъпи страничната линия - отново топка за България. Андрей Иванов спря серията на Грузия с кука 1:33 преди края - 10 точки разлика. 44 секунди преди края баскетболист на домакините изпусна поредна тройка и това сложи край на надеждите на домакините - 92:80 краен резултат. 

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Националният отбор по баскетбол на България стартира кошмарно участието си на Евробаскет 2022, след като загуби първите си три срещи в надпреварата. "Лъвовете" отстъпиха последователно на отборите на Испания, Турция и Черна гора.

За да запазят някакви шансове за класиране за елиминациите на Европейското първенство, възпитаниците на Росен Барчовски са задължени да спечелят днешния си двубой, който е срещу домакина Грузия. Грузинският отбор също загуби първите си два мача, но спечели последния си двубой срещу Турция.

Новини за баскетбол четете в SportLive.bg!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички