Везенков с по-добри показатели от Адетокумпо и Валанчунас на Евробаскет


Везенков с по-добри показатели от Адетокумпо и Валанчунас на Евробаскет
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

1492 0

Страхотното представяне на лидера на българския национален отбор по баскетбол Александър Везенков се подчертава от статистическите показатели, като играчът на Олимпиакос е номер 1 в няколко индивидуални класации на Евробаскет 2022. Везенков изпреварва звезди от НБА по няколко показателя, включително отбелязани точки.

Българинът е най-резултатният играч в турнира до момента със средно 26,7 точки на мач. Така той изпреварва двукратният MVP на Националната баскетболна асоциация Янис Адетокумбо, който е с 26 точки на мач след две срещи. Третото място до момента се държи от друг грък Тайлър Дорси и финландеца Лаури Марканен с по 25.

С 57,1% успеваемост Саша е десети в класацията по стрелба от игра. Той е вкарал и 93,8% от стрелбите си от фаула и е шести по този показател.

Крилото на Олимпиакос е лидер при борците, с изравнени показатели с Александър Мамукелашвили от Грузия и Йонас Валанчунас от Литва – с 11,3 борби на мач. Везенков обаче е безпрекословен номер 1 по овладени топки в нападение – средно 5 на мач. Везенков е трети по игрови минути със средно 36,4 на мач, като преди него са Мамукелашвили и Чеди Осман от Турция.

Сашо е най-ефективният до момента баскетболист на първенството със среден коефициент 32 във всеки от двубоите на българите. След него са Антетокумпо, Никола Йокич от Сърбия и др. Освен него с толкова са Мамукелашвили, Янис Антетокумпо, и италианецът Ахиле Полонара.

Дий Бост е втори в класацията на най-добрите подавачи със средно 8,7 асистенции на мач. Лидер е сърбинът Василие Мицич с 9, а трети – Лука Дончич от Словения с 8,3. Според Везенков шансовете на България на Евробаскет остават.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички