Жалко! След здрава битка България беше изхвърлена от ЕвроБаскет 2022


Жалко! След здрава битка България беше изхвърлена от ЕвроБаскет 2022
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

6559 0

Българският национален отбор по баскетбол не успя да надскочи себе си в решаващия сблъсък за класиране на осминафиналната фаза на ЕвроБаскет 2022 и загуби от Белгия с 80:89. 

"Лъвовете" направиха всичко възможно, за да обърнат Белгия след пасив от 11 точки на почивката, и, въпреки че в един момент България успя да излезе с точка напред в резултата, "дяволите" успяха да спрат устрема на родните представители и с отлична последна четвърт да спечелят двубоя. 

Голямата разлика в мача се оказа стрелбата от зоната за 2 точки, като България записа под 50% и едва 12 точни стрелби срещу 70% и 23 точни стрелби за "дяволите". В последната четвърт България имаше всички шансове да обърне, но в ключови моменти стрелбата на отбора не вървеше, като 2 много важни шута от тройката пропусна Павлин Иванов, а по един - Костов и Бост, когато резултатът беше близък. 

След поражението България отпада от ЕвроБаскет 2022 с актив от 1 победа и 4 поражения. Очакванията бяха, че България ще е абсолютен аутсайдер в групата, но все пак момчетата на Росен Барчовски успяха да се поздравят с една победа. 

Отново над всички в мача бе Александър Везенков, който реализира 26 точки и добави 13 борби, като се очаква след края на груповата фаза да е в топ 3 на поне 2-3 индивидуални класации. Бост добави 18 точки, но едва 6-15 стрелба от игра. 

Как се разви двубоят - четете надолу в статията: 

РАЗВОЙ НА БЪЛГАРИЯ- БЕЛГИЯ 

Стартът бе изравнен, като имаше няколко смени на водачеството в първите минути, като Чавдар Костов се развихри пръв от момчетата на Росен Барчовски, отбелязвайки 5 от първите 8 точки на България. "Лъвовете" изпуснаха няколко шанса да увеличат аванса си, като при 10:6 пропиляха 4 поредни нападения, а Ван Вейн намали с първата забивка в мача - 10:8 след първите 5 минути, "затворени" с крачки на Стоилов в подкошието на Белгия. 

Серията от пропуски и грешки на България продължи, а Обуслан реализира тройка за нова смяна на водачеството - 10:11, но Бост спря серията от повече от 3 минути без кош с тройка - 13:11. Грешките в атака обаче продължиха да се трупат - по една от Алипиев и Бост, но силна минута за Везенков донесе нов аванс за България (5 точки и 18:15 40 секунди преди края). Барчовски даде кратка почивка на Бост и Везенков и, изглеждаше, че "лъвовете" все пак ще се оттеглят на почивка с аванс, но Обасуан със сирената вкара тройка при слаба защита на Андрей Иванов и Павлин Иванов - 19:20 в края на периода. 

ВТОРА ЧЕТВЪРТ 

С най-добрата си атака в мача Белгия вкара отлична тройка след атака с редица пасове - 19:23. Стрелбата на "лъвовете" продължи да бъде далеч под 40%, но след два бързи фаула на "дяволите" и няколко борби в атака българите не позволиха на съперника да се откъсне допълнително в резултата. Преди България да запише поредното си нулево нападение Везенков изпрати трудна стрелба от тройката, беше фаулиран, а топката влезе в ринга - 4-точково нападение за България и Везенков се превърна първият баскетболист с двуцифрен точков актив - 22:23 и 12 точки за суперзвездата на Олимпиакос. 

Нова тройка на "дяволите" даде аванс на съперника - 23:26, а след това и две точки за Льокомт - 23:28 и таймаут за Барчовски. Гардът с нов пробив и лесни две точки направи разликата най-голямата в мача - 23:30, като Везенков спря серията на Белгия с 14-тата си точка. Последваха нови безплодни нападения за България,което позволи на Белгия да задържи аванса си. След таймаут на Белгия обаче последваха две бързи успешни нападения от средна дистанция, което принуди Барчовски на втори таймаут при 28:36. Нападението ни обаче отново разочарова, а до края на частта Белгия направи разликата двуцифрена - 30:41. 

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ

България започна силно третия период, като с 3 успешни нападения поред авансът на Белгия бе намален до 5 точки - 38:43. Обасуан обаче продължи да тероризира защитата на "лъвовете" - 40:45 след 3 минути игра. Митко Димитров вкара в подкошието с отлична индивидуална акция - 42:45 и таймаут за "дяволите" след супер изяви на Павлин Иванов и Митко Димитров. 

След едноминутното прекъсване "лъвовете" достигнаха и до равенство с тройка на Павлин Иванов - 45:45. Последва размяна на кошове, след която Белгия отново поведе при 47:50. Първа грешка направиха "лъвовете" след 24 секунди в атака, а Льокомт върна аванса на 5 точки. Неспортсменски фаул на Тумба спря серията на Белгия, като Везенков реализира 2-та фаула. В последвалото нападение пък Бост реализира от ужасно трудна позиция и дори бе фаулиран - точен наказателен удар и равенство - 52:52. 

Льокомт обаче с два пробива върна аванса на Белгия, а ситуацията стана още по-лоша, защото Бост си изпроси техническо нарушение заради реакция при съдийско отсъждане - 55:61 и топка за Белгия. След силното начало на частта обаче нападението на България тотално се срина, а след няколко минутна пауза Везенков спря "пропадането" и намали разликата до 5 точки - 57:62. В края на периода Белгия водеше с 6 точки - 60:66. 

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ

Белгия започна частта с три успешни нападения, като разликата се позапази (7 за Белгия), като България дори премина към защита в "зона". След таймаут "лъвовете" отново минаха в лична защита, която изглежда сполучи, но Табу вкара много трудна тройка за 8 точки в полза на Белгия - 67:75. 

Неспортсменски фаул срещу Везенков даде шанс на родните представители да намалят до 69:75, а скоро след това България влезе в "бонуса" и всяко следващо нарушение трябваше да се изпълняват фаулове. След това Везенков намали до 4 точки, но Жие бързо върна разликата до 6 точно 5 минути преди края. 

Табу вкара много важни 2 точки за Белгия, които бяха върнати от Митко Димитров, който направи и добра защита в следващото нападение на "дяволите". Последва фаул срещу Везенков, като той реализира 2 от 2. Обасуан изпусна тройка за Белгия, но същото направи и Митко Димитров - 2:11 преди края и 6 точки аванс за Белгия. 

Павлин Иванов имаше чиста стрелба за 3, но я пропусна и 1:40 минути преди края "дяволите" вече се виждаха победители. 1:07 преди края отново Иванов имаше шанс за тройка, но изпрати "еърбол", с което приключиха и шансовете на България за обрат в мача. Везенков побесня в тази ситуация, защото при борбата в атака беше фаулиран, но реферите си затвориха очите и вместо фаул отсъдиха техническо на Саша. До края белгийците спокойно запазиха аванса си и спечелиха срещата. 

ПРЕДИ СРЕЩАТА БЪЛГАРИЯ - БЕЛГИЯ

Националният отбор по баскетбол на България успя да победи домакина Грузия във вторник вечер и съхрани шансовете си за класиране към елиминациите на Европейското първенство по баскетбол. За да се класират, "лъвовете" са задължени да спечелят последния си мач в групите срещу отбора на Белгия.

България започна участието си на ЕвроБаскет с три последователни поражения от Испания, Турция и Черна гора, за да дойде и победата над Грузия с 80:92 точки. "Лъвовете" са пети в групата с пет точки - на само една точка зад четвъртия Белгия, който е в зоната за класиране за 1/8-финалите.

Белгия падна от Черна гора и Турция, но пък победи Испания и Грузия. "Червените дяволи" влизат като фаворити в срещата, но българският тим също има своите шансове и при добра игра може да се пребори за победата. Ето какви са коефициентите за победа на България срещу Белгия!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички