Да отприщиш "звяра" в Леброн, да ядосаш Коби и да преобразиш Кингс: Как треньорът на Везенков стигна до върха в НБА


Да отприщиш "звяра" в Леброн, да ядосаш Коби и да преобразиш Кингс: Как треньорът на Везенков стигна до върха в НБА
Снимка: Getty Images / Колаж: SportLive

1650 0

Александър Везенков зарадва цяла България, след като стана ясно, че ще заиграе за отбора на НБА - Сакраменто Кингс. Според мнозина експерти отвъд Океана българският състезател попада в отлична среда, водена от Майк Браун. В настоящия материал ще ви запознаем отблизо с кариерата на опитния специалист, чиято кариера е изпълнена с много възходи, но и с моменти, които той иска да забрави.

Кариерата на Майк Браун в НБА започва през 1997 във Вашингтон Уизардс, където той стартира като помощник. След това той акостира в Сан Антонио и минава през школата на Грег Попович, където отново като помощник печели шампионски пръстен през 2003 година. Следва нов период като асистент в Индиана Пейсърс, преди да приеме голямото предизвикателство и да се превърне в наставник на Кливланд Кавалиърс на Леброн Джеймс.

Браун и "звярът" Леброн

Двамата си пасват отлично и през сезон 2006/07 извеждат Кливланд финалите на НБА, където обаче биват "пометени" от Попович и Спърс. През сезон 2008/09 обаче Леброн печели първата си награда "MVP". Тогава, под ръководството на Браун той записва 28.4 точки средно на мач, а Кливланд стига до рекорден брой победи в лигата и в своята история - 66 успеха и едва 16 загуби през редовния сезон. Това спечелва и приза "треньор на годината" на специалиста. Така и не се стига обаче до спечелването на титлата в НБА и през 2010 година, след актив от 61 победи и 21 поражения, Леброн поема към Маями Хийт, а Браун бива уволнен.

Престоят при Коби на Западния бряг

През май 2011 година Браун се съгласява на тригодишен договор с Лос Анджелис Лейкърс, където целта му бе да изведе Коби Брайънт и компания до нова титла. Скъсеният сезон 2011/12 обаче не се отразява добре на "езерняците" и те отпадат още в първия рунд на плейофите. Преди началото на следващата кампания Браун взима решението да промени коренно стила на игра на Лейкърс, а според редица източници отвъд Океана това никак не се харесва на Коби Брайънт и останалата част от съблекалнята и през ноември 2012 година, след ужасяващо начало на сезона, той отново бива освободен.

Как Браун възроди Кингс?

Няколко години по-късно и още 3 шампионски пръстена (спечелени като помощник-треньор на Голдън Стейт) Браун се завръща като наставник на Сакраменто Кингс. През първия си сезон той изведе "кралете" до рекорд от 48–34 и първото участие на отбора в плейоф от 2006 година насам. Браунт се фокусира върху своите две звезди - ДиАрън Фокс и Домантас Сабонис и наложи скоростен баскетбол с много движение. Именно заради това той беше обявен за "треньор на годината" в НБА за втори път в своята кариера, като получи 100 гласа и стана първият наставник в историята, който печели наградата с единодушно гласуване.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Каква ще е най-вероятната роля на Александър Везенков в Сакраменто Кингс?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички