Чудовищно постижение! Александър Везенков официално е MVP на Евролигата!


Чудовищно постижение! Александър Везенков официално е MVP на Евролигата!
Снимка: eurolegue.com

3161 0

Българският баскетбол има невероятни успехи през годините, включително и двукратен финалист в най-силната европейска клубна надпревара. Но никога България не е имала и не се е надявала да е родина на най-добрия баскетболист в Европа. Това, обаче, се промени днес, 18.05.2023 година, след като Александър Везенков е новият носител на званието "най-полезен играч" за 2023 година във втория най-силен турнир в света - баскетболната Евролига. 

"Атакуващ състезател, който може да прави всичко - от първата вечер не се спря, докато неговият тим не попадна във Финалната четворка. Саша Везенков от Олимпиакос бе избран от фенове, медии, капитани на отбори и старши треньори за МВП на сезон 2022/23 в Евролигата" - написаха на официалния сайт на Евролигата.

ВЕЛИКО: АЛЕКСАНДЪР ВЕЗЕНКОВ С ДВЕ ПОСТИЖЕНИЯ ЗА ИСТОРИЯТА НА ЕВРОЛИГАТА - ЗАСТАНА ДО ЛУКА ДОНЧИЧ

Родният баскетболист, който стартира сезона с брилянтно представяне на Европейското първенство по баскетбол, прехвърли фантастичната си форма и на клубно ниво, след като изведе до Олимпиакос до първото място в редовния сезон и до участие във финалната четворка на турнира след спираща дъха серия срещу Фенербахче и триумф в 5-мачов трилър. 

Днес, 18.05, на специално събитие в Каунас, Везенков бе обявен за №1 през сезона в лигата, след като броени дни по-рано спечели реализаторския приз със своите 17.2 точки средно на двубой. Също така той попадна в идеалната 5-ица на турнира, но това не бяха единствените фактори за смазващото превъзходство на Везенков в класацията за MVP. 

Най-ефективният играч в Евролигата

Крилото на Олимпиакос е водач в Евролигата по "коефициент на полезно действие", като статистиката му е 21.2 - единственият баскетболист, който "счупи бариерата" от 20 пункта през този сезон. 

Също така той "изкарва" средно по 2.8 фала на своите съперници и записва 87.9% успеваемост при свободните хвърляния. 

Най-впечатляващо обаче е представянето му при стрелба от средно разстояние и в подкошието - 65.4% при 6.8 опита, което е изключително високо постижение предвид ролята му в Олимпиакос. Той е и единственият играч, който не е център, но записва над 65% успеваемост при стрелбата за 2 точки при 6.5 опита или повече. 

Борец №1 на Олимпиакос и №2 в Евролигата

Още един от факторите за смазващото преимущество на Везенков в класацията за MVP е борбата под двата коша. Той има средно по 6.8 борби на двубой - само 0.3 по-малко от Матиас Лесор. При борбите в защита Саша е №1 в турнира със своите 5.3 средно на мач. Разбира се, причината да "изостава", макар и минимално, при борбите в атака е фактът, че взима голям процент от стрелбите в атака на своя тим. 

MVP за Везенков се "печеше" още през миналата година 

Издигането на Везенков до статут на MVP не е изненада за абсолютно никой в европейския баскетбол. Най-добрият ни баскетболист беше №3 в подреждането през сезон 2021/22, като тогава за най-полезен бе избран Никола Миротич. 

През този сезон обаче нямаше никакъв спор за това кой ще е най-добрият играч през кампанията в Евролигата. 

Историческият успех на Александър Везенков 

Разбира се, Саша е първият български баскетболист със званието MVP в най-комерсиалния европейски клубен турнир. Той е и третият баскетболист на Олимпиакос, който печели приза, но и първото крило на гръцкия гранд, който се поздравява с индивидуалното отличие. 

България пък е десетата нация, която "произвежда" MVP в турнира. Испания е най-титулуваната страна в класацията за "най-полезен играч", като 4-ма са иберийците, печелили статуетката. 

Може ли да стане и MVP на финалната четворка в Евролигата

Въпреки че спечели най-важния индивидуален трофей в своята кариера, за Везенков трудното тепърва предстои, поне що се отнася до отборния успех на Олимпиакос. След като спечелиха редовния сезон, гърците имаха проблеми с Фенербахче и, въпреки това, са един от двата фаворита за спечелването на турнира. 

Шансовете за триумф на Олимпиакос са равни с тези на Барселона, според букмейкърите, но всичко се решава в един двубой във "финалната четворка", което прави и шансовете изключително изравнени. 

През миналия сезон тогавашният най-полезен играч - Миротич, трябваше да се задоволи с бронза. Дали обаче Везенков ще повтори успеха на Лука Дончич и Василийе Мичич, които изведоха своите отбори до триумф в турнира след спечелването на званието MVP, предстои да разберем. 

Независимо от крайния резултат в Евролигата, едно е сигурно - България отново е на европейската баскетболна карта. И всичко това е благодарение на един човек - Александър Везенков. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички