Александър Везенков задмина Лука Дончич по един показател на ЕвроБаскет 2022, България в Топ 8 на най-вкарващите отбори


Александър Везенков задмина Лука Дончич по един показател на ЕвроБаскет 2022, България в Топ 8 на най-вкарващите отбори
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

1404 0

Българският национален отбор на България завърши участието си на ЕвроБаскет 2022, но "лъвовете" могат да се гордеят с играта си в Тбилиси в много отношения. Тимът ни завърши груповата фаза на осмо място сред най-резултатните отбори със средно 85 точки вкарани средно мач. Номер 1 е Словения на Лука Дончич с 92,8 точки на мач, а след това са тимовете на Германия и Сърбия.

България е на седмо място по брой отбелязани точки – 427, а Дончич и компания са лидери и тук с 464 точки. Тимът ни е и седми в класацията за най-много вкарани тройки с 35,8% успеваемост в стрелбата от дистанция. Нашите са осми в реализацията на наказателни удари със 78,9% от фаула.

България е пета в подреждането за най-много асистенции със средно 21,6 на мач. „Лъвовете“ са били и доста ефективни, като средният коефициент на отбора ни е 91,6, което им отрежда 12-то място сред всички 24 отбора.

С 6 дабъл-дабъла, четири от които на Александър Везенков, отборът ни е на първо място сред всички отбори. Везенков заема второ място в класирането на най-добри реализатори след Янис Адетокумбо. С 26,8 точки на мач крилото на Олимпиакос изпревари Лука Дончич в груповата фаза. Янис е със средно 29,5 точки. Везенков обаче е вкарал общо повече точки от двамата и е лидер със 134 точки в турнира.

Сашо е и борец номер 1 до момента с 61 овладени топки или 12,2 на мач, като изпреварва Йонас Валанчунас от Литва по този показател. Везенков е трети в класирането на най-ефективните играчи в груповата фаза след Адетокумбо и Никола Йокич от Сърбия. Средният му коефициент за петте двубоя на българите на турнира е 31,2. Сашо и Александър Мамукелашвили завършиха турнира с 4 дабъл-дабъла.

Дий Бост е моментен лидер при подавачите преди елиминациите с 42 завършващи паса и 8,4 средно мач, а ето и първите му думи след завръщане на българска земя.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички