Александър Везенков - момче, каквото в НБА не бяха виждали НИКОГА преди


Александър Везенков - момче, каквото в НБА не бяха виждали НИКОГА преди
Снимка: GettyImages

6715 0

Александър Везенков - най-добрият български баскетболист сбъдна своята мечта, след като в края на лятото стегна куфарите си, отпътувайки за САЩ и най-доброто първенство в света НБА.

Родният състезател мигновено започна да впечатлява с изявите си в Щатите. Изглеждащ като утвърден играч в отбора на Сакраменто Кингс, а всъщност новак, изправящ се срещу част от най-големите имена в спорта, Везенков показва на американските фенове нещо, което рядко виждат по игрищата.

Той е играч, който бележи често, докато почти не дриблира. Към момента Саша има 50 точки с едва 2 дрибъла. От мнозина специалисти неговите качества биват определяни за под средното ниво на НБА.

Как обаче точно той може да обърка сметките на всички?

Александър Везенков притежава много нестандартна, но успешна комбинация от изключително бърза стрелба, великолепно движение без топка и много малко опити за преодоляване на съперника.

Някои го определят като "Джон Сина на баскетбола" поради причината, че никой не може да го види (бел. ред. кечистът е популярен с тази си фраза). Дори една от емблемите на баскетбола - Леброн Джеймс, бе заблуден от Саша при 43:30 в полза на Кингс срещу ЛА Лейкърс. Легендата изпусна за миг от внимание българина, което бе достатъчно той да накаже грешката му и да стреля точно. 

Разбира се, не всичко е перфектно.Не една или две са ситуациите, при които не само опонентите не разбират движенията на Везенков, но и неговите съотборници, пропилявайки добри възможности. Изглежда обаче въпрос на време това да се поправи. Та те имат заедно едва 8 мача, в които сънародникът ни записва средно 14 минути в игра.

Това не е единственият казус

През изминалата година Сакраменто записа рекорд по успеваемост в атака от далечни разстояния, но през новата кампания изпитва затруднения и все още не съумява да влезе в ритъм. За това на пръв поглед "изплуват" две основни причини.

Липсата на Арън Фокс в няколко мача беше осезаема. Кингс изпитва сериозни затруднения при изстрелите си от дистанция, на които залага много. Това важи с пълна сила и за родния състезател. Въпреки че тимът е първи по брой отправени далечни удари средно на мач (25.3), е 22-ри по влезли в коша такива (35.6% от тях). 

Най-успешен в предни позиции е Харисън Барнс с 9 от 14 реализирани опити или 64.3% успеваемост. Втори е именно Фокс. Везенков е едва седми по този показател с 3 от 12 успешни опити или само 25%. 

Саша обаче изглежда идеалният човек, който може да разреши този казус в отбора. По-големите игрища в САЩ в сравнение с европейските му осигуряват още по-сериозни пространства - нещо, което той обича. Освен това, проблемът с ниската успеваемост изглежда по-вероятно психологически. Той неведнъж е доказвал, че именно този аспект от играта е един от най-силните му.

Защитата

Самият Везенков признава, че темпото в НБА е "убийствено" и се нуждае от време да свикне с него. Това най-често проличава при връщането му в защита, където му липсва бърза адаптация и навременни намеси, въпреки доброто подсигуряване от страна на съотборниците му. Но това е нормално - както на американците е необходим период за адаптация, пристигайки Европа, така и на европейците, щом стъпят в Щатите.

За да се случи това възможно най-бързо, българинът се нуждае от все повече минути. Тук обаче идва въпросът с какъв точно аванс разполага той. Везенков трябва да се доказва на момента, защото на игрището скоро се очаква да се завърне контузеният Трей Лайлс. Той може да отнеме значително от игровото време на българина, а шанс в елита на САЩ не е за изпускане.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички