Защо Русия ще участва без своето знаме на Олимпийските игри в Токио?


Защо Русия ще участва без своето знаме на Олимпийските игри в Токио?
Снимка: Getty Images/Guliver

9919 0

На втори поредни олимпийски игри Русия ще участва без своя флаг, а на Игрите в Токио спортистите ще се състезават под името "Руски олимпийски комитет". Причината е допинговият скандал, който се разразява от края на 2014 г. досега.

Всичко започва, когато в ефира на германската телевизия ARD излиза документалното разследване "Тайните на допинга - как Русия произвежда победителите си", в което бившият специалист на РУСАДА Виталий Степанов и жена му Юлия разказват за подмяна на допинговите проби на руските атлети. Бегачката Лилия Шобухова разказва как е давала подкуп на функционери от федерацията по лека атлетика, за да участва на олимпийските игри.

През ноември 2015 г. WADA публикува доклад от 323 страници в който обвинява Русия във формиране на "допинг култура" на всички нива на спортната система, експлоатация на елитните спортисти заради финансова изгода, като лекоатлети, отказали да участват в тази схема, са били изключвани от националния отбор, както и мошеничество на лекари, треньори и лаборатории.

Сериозни обвинения са отправени и към руската антидопингова агенция РУСАДА, като се подчертава, че тя е зависима от държавата, а в лабораториите по време на Олимпийските игри в Сочи през 2014 г. са присъствали агенти на ФСБ (структурата, наследила КГБ), което е създало страх. Докладът препоръчва петима спортисти и петима треньори и доктори да се дисквалифицират пожизнено.

Така на 13 ноември Международната лекоатлетическа федерация изключва временно Русия от състезания под егидата си за неопределен срок. Русия е лишена от участие на Олимпиадата в Рио де Жанейро и от домакинство на първенства по лека атлетика. Цялото ръководство на РУСАДА пък подава оставка, а лекоатлетите пропускат Световното първенство в зала през 2016 г.

В резултат на скандала МОК решава, че всяка международна федерация има свободата да реши дали да допусне руските спортисти на Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Така в леката атлетика единствената руска представителка е състезателката на дълъг скок Дария Клишина, тъй като през последните 3 години тя е тренирала в САЩ. Отборът по вдигане на тежести както и 20 от 28-те състезатели по академично гребане също не са допуснати.

През юли 2016 г. излиза докладът на Ричард Макларън, който твърди, че руските власти (включитено министерството на спорта) са участвали в подмяната на допинг проби на спортисти, както и изчезнали проби. Поради тази причина МОК решава да отстрани Руския олимпийски комитет от участие в олимпийски игри и така на Игрите в Пьонгчанг руските състезатели участват без знаме и под името "Олимпийски спортисти от Русия", като неутралният флаг е носен от доброволец, а не от руски спортист. Единствените златни медали пък са на Алина Загитова във фигурното пързаляне и на националния отбор в хокея на лед.

Междувременно от 1 януари 2016 г. веществото мелдоний е включено в списъка на забранените вещества. Поради наличието на мелдоний в организма от състезания са отстранени водещи руски спортисти като тенисистката Мария Шарапова и професионалният боксьор Александър Поветкин.

За щастие през юли 2019 г. МОК възстановява членството на Руския олимпийски комитет и позволява участие на Игрите в Токио. Опитите на руските чиновници да се намесят в разследванията обаче водят до ново усложняване на ситуацията. През декември 2019 г. WADA приема решение да отстрани Русия за 4 години от всички международни състезания - така спортистите нямат право да участват под руски флаг, а само с неутрален такъв и без да се изпълнява химнът на Русия при победа на някой от тях. 

Все пак през февруари 2021 г. Руската федерация по лека атлетика представи възстановителен план, в който признава наличието на "допингова култура" и готовност да се бори с нея.

Така в Токио руските спортисти ще участват като "Руски олимпийски комитет", а флагът с логото на комитата ще бъде носен от волейболиста Максим Михайлов и фехтовачката София Великая.

Разбира се, руската власт смята всичко това за политически заговор. Прес секретарят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков смята, че докладът на комисията на WADA е "голословен", а бившият министър на спорта Виталий Мутко се аргументира с факта, че данните в доклада са събирани по незаконни начини. Според някои дори това е "ответна мярка" заради анексирането на Крим и войната в Украйна. Дали има доза истина, или не, не знаем, но руските спортисти ще бъдат без своето знаме до 16 декември 2022 г., когато наказанието изтича. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички