Най-големият обир в историята на олимпийските игри


Най-големият обир в историята на олимпийските игри
Снимка: Chris McGrath/Getty Images

39571 0

Йордан Йовчев безспорно е емблема на българската спортна гимнастика и един от най-успешните българи на олимпийски игри. С четири златни медала от световни първенства, европейска титла на халки и четири олимпийски медала Йовчев остави огромна следа в историята на този спорт у нас. Във финала на халки на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. според мнозина той заслужаваше златния медал много повече от гърка Димостенис Тамбакос, като този финал влиза в историята като най-големия обир в историята на Олимпийските игри.

Датата е 22 август 2004 г., като по това време Йовчев вече е водеща фигура и без проблеми преодолява квалификациите на халки. По време на изпълнението на Йовчев публиката бурно аплодира, а коментаторът на френския Canal + заявява, че представеното съчетание е изключително трудно.

Преди това изпълнението на гръцкия гимнастик Димостенис Тамбакос беше оценено с 0,012 повече от това на Йовчев. Въпреки че не допуска сериозни грешки, ръцете на гърка треперят на няколко места, а при приземяването той прави малка крачка назад.

Разочарованието по лицето на българина е видимо, а най-емоционалният момент идва преди награждаването. Тогава италианецът Юри Кеки, завършил на трето място, вдига ръката на Йовчев и го посочва като заслужен шампион, а след това италианецът дори не поздравява Тамбакос.

По-късно в ефира на "Всяка неделя" Йовчев ще коментира изпълнението на гърка, като ще заяви, че той въобще не е заел правилна позиция и има доста залюлявания, които смъкват оценката. Освен това Тамбакос не използва винт, а в отскока му няма никаква сложност. По мнението на нашия гимнастика гъркът трябва да се класира на шесто място.

"Няма как да не помня тази дата. Не я забравям, но не се и връщам често към нея. За себе си аз наистина бях шокиран, когато се върнах в България след игрите. И видях колко много хора бяха съпричастни към случилото се.

А аз смело казам, че бях ощетен - говоря за това, което показахме. Аз си заслужих правилната оценка. В нашия спорт е така - не можеш да гледаш в канчето на другия, претенции имаш към своето изиграване и оценка.

Аз получих тази оценка, която заслужавах, но той не получи такава. И така стана първи", коментира Йовчев в интервю от 2019 г.

Иронично или не, за гърка Тамбакос това е последният медал от голямо състезание в кариерата. Йордан Йовчев продължава да радва феновете на спортната гимнастика, като ще участва на още две олимпийски игри и ще влезе в историята като първия гимнастик, участвал 6 пъти на олимпиада.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички