Историята показва: Кои са отменените спортни събития през годините?


Историята показва: Кои са отменените спортни събития през годините?
Снимка: Getty Images/Gulliver

15596 0

Пандемията от коронавирус, засегнала почти цял свят буквално постави пауза на живота ни или поне такъв, какъвто го познаваме. Не правят изключение и големите спортни събития, които бяха очаквани с нетърпение от феновете, като Европейското първенство и Олимпийските игри това лято.

Футболните първенства в цяла Европа, освен в Беларус, спряха и по този начин дори и любимата ни игра вече не може да ни отдели поне за миг от ежедневието, което имаме. Нещо, което ни помагало винаги, за да може поне за миг да забравим проблемите и да се насладим на момента с любимия ни отбор, спорт или състезател.

Стигна се до много прецеденти през последния месец, като за първи път в историята бе отложено Европейско първенство, а Игрите може да са били няколко пъти отменяни, но не са били никога пренасрочвани, както сега. Световното първенство по футбол датира от по-далечна дата и затова е претърпяло и доста повече кризисни моменти. В следващите редове ще ви представим част от спорните събития, които са претърпяли сътресения заради различни външни фактори.

Летните Олимпийски игри - 1916 г.

В навечерието на Летните олимпийски игри през 1916 г. Германската империя побеждава офертите от Александрия, Амстердам, Брюксел, Будапеща и Кливланд, за да бъде домакин на Игрите. През 1913 г. конструира нов „Дойчес Стадион” („Немски стадион”), който може официално да побере 30 000 души.

Берлинските игри обаче са отменени поради избухването на Първата световна война през юли 1914 г. Първоначално организаторите смятат, че войната ще бъде „приключила до Коледа“, но примирието е постигнато едва през ноември 1918 г.

Две десетилетия по-късно построеният стадион бива съборен, за да отстъпи мястото на Олимпийския стадион, предназначен за Летните игри през 1936 г., когато Берлин получава следващия си шанс да бъде домакин. Тогава близо 5000 спортисти от 51 страни се състезават с публика от 10 000 души - но тези игри също влизат в графата „скандални“, тъй като по това време Хитлер стъпва на власт. 

Игрите през 1940 г. и 1944г.

Токио и Сапоро, Япония, първоначално биват определени за домакини на Олимпийските игри през 1940 г., съответно през лятото и зимата, след като са спечелили офертата през 1936 г. Това ги прави и първите незападни градове, избрани за домакин. Но след избухването на война между Япония и Китай през юли 1937 г., японското правителство решава да отнеме правото си да бъде домакин на Игрите, като твърди, че войната изисква „духовната и материална мобилизация на Япония“.

Новите избрани домакини са Хелзинки, Финландия, за летните игри и немският град Гармиш-Партенкирхен за  зимните. Избухването на Втората световна война, след нацистката инвазия в Полша през септември 1939 г., довежда до отмяна на събитията изцяло. Същата съдба се случи и през летните олимпийски игри в Лондон през 1944 г. и зимните игри в Кортина д'Ампецо, Италия.

Първата световна война стопира футбола


Като спорт, футболът все още е в своята начална фаза на развитие, когато през 1914 г. избухва Първата световна война и организираната игра е значително повлияна по време на военните действия. Националните лиги на Англия, Франция, Италия, Германия и други биват прекратени по време на боевете. Ла Лига в Испания тогава все още не съществува, тъй като е основана до 1929 година. Както и във Втората световна война, много футболисти се регистрират да се бият и в Първата, а британските сили дори имахтспециален „Футболен батальон“, който е ръководен от бившия играч на Бирмингам Сити - Франк Бъкли. Участват играчи от всякакви клубове, включително някои от Манчестър Юнайтед и Челси, наред с други.

Първата световна война е запомняща се за историята с „Коледното примирие“, по време на който се казва, че е игран футболен мач между германски и британски войници. Макар че е малко вероятно да е бил изигран организиран мач, има много свидетелства за случващи се импровизирани игри и митовете около него са служили като мощен символ на съединение. Не след дълго като приключва войната, футболните лиги се възобновяват за сезон 1919-20, но няма да мине дълго, преди да бъдат прекъснати отново.

Втората световна война и футбола

Избухването на Втората световна война означава, че футболът отново заема доста задно място в много страни, тъй като хората са насочили вниманието си към „военните усилия“. Интересното е, че въздействието не е толкова широко като кризата на Covid-19, засягаща главно Европа.

В Англия повечето лиги биват прекратени по средата през сезон 1939-40 г. и нормалното им провеждане не се възобновява чак до 1946-47 г. Много футболисти се записват да се бият във войната и немалко от тях загиват трагично. Докато през това време в Англия биват отменени националните лиги, то регионални футболни срещи продължили да се провеждат. Турнирите, известни като „Лигата на войната“ и „Купата на войната“, заменят Купата на Лигата и Купата на ФА, като властите по това време защитават съществуването като стимулиращи морала места за отдих на работниците. Това обаче се счита за противоречиво, тъй като се притесняват, че мащабните събития с много хора привличат внимание и са изложени на риск като потенциална мишена за врагове.

Футболът в националната лига също във Франция също е отменен по време на войната, преди да се възобнови през 1945-46. Въпреки това, дори и толкова тъмни като нещата в периода между 1939 и 1945 г., някои национални лиги упорито продължават.

В Испания, Ла Лига е прекратена по време на Гражданската война в Испания (1936-1939) и е прекъсната от Втората световна война, докато Серия А в Италия продължава нормално до 1943 г. преди отмяната й през 1944-45 (нормалната служба възобновява през 1945-46 г.). Германското първенство продължава през цялата продължителност на войната, като Шалке се оказа най-успешният клуб през този период, тъй като печели три от шест първенства между 1939 и 1944 г. Футболът в Германия обаче бе засегнат след войната, като няма първенство до 1948г.

Войната също оказва влияние и върху Световното първенство – 1942 г. и 1946 г. 

Тогава дългоочакваната сега от нас надпревара и най-голям футболен форум е в начален стадий, като има проведени само три издания – първото е през 1930 година. Първоначално се планира Световната купа на ФИФА да се проведе през 1942 г. Германия официално кандидатства за домакин на 23-ия конгрес на ФИФА на 13 август 1936 г. в Берлин. През юни 1939 г. Бразилия също кандидатства за домакин на турнира, но началото на европейските военни действия през септември 1939 г. подтиква решението турнирът да бъде отменен още преди да се избере домакинът.

По време на Втората световна война ФИФА не е толкова силна организация и нямат финансови или кадрови ресурси, с които да планират турнир в мирно време, когато приключи военните действия. Когато войната приключва през 1945 г., е ясно, че ФИФА няма как да се организира за една година и да направи всичко необходимо за провеждането на турнира. Първата среща след войната на световната футболна централа е на 1 юли 1946 г., когато всъщност е трябвало да има срещи от форума. Основният международен турнир през 1946 г. е първенството на Южна Америка през 1946 г., в което Аржентина побеждава Бразилия с 2-0 на 10 февруари 1946 г.

Азиатски клубен шампионат през 1972 г.

Определен за петото издание на азиатско клубно футболно състезание, домакин на Азиатската футболна конфедерация. В турнира са били определени седем клуба от седем държави. Турнирът е трябвало да се проведе в Техеран, Иран през април. Седем клуба са бил иразделени в две групи, а победителите в групата и подгласниците е трябвало да преминат към полуфинали.

Преди началото на турнира кувейтският клуб Ал-Кадия и ливанският клуб Рейс Бейрут отказват да се ангажират да играят срещу израелския клуб Макаби Нетания, като ситуацията възниква поради политически причини, а Хонконг Рейнджърс се оттегля от турнира в кратки срокове поради финансови причини причини, така че шампионатът бива отменен.

Мейджър Лийг Бейзбол

Тръгвали ли сте някога за спортно събитие, притеснявайки се за земетресение? Вероятно не, но никога не знаете какво може да се случи. През 1989 г. игра 3 от Световната серия трябва да бъде отложена заради земетресението „Лома Приета“, което засегна както Оукланд, така и Сан Франциско, Калифорния. Точно когато член на отбора от Оукланд Атлетикс загрява за голямата игра и тогава се усеща силно земестресение! Неочакван момент, който причини на много хора не само физическа болка, но и много финансови загуби.

Световно клубно първенство - 2001 г.

Световното първенство на клуба през 2001 г. беше футболен турнир, организиран от ФИФА, който трябваше да се проведе в Испания от 28 юли до 12 август 2001 г. Той трябваше да бъде второто издание на клубното световно първенство на ФИФА, след първото издание през 2000 г., но беше отменен поради комбинация от фактори като краха на маркетинговия партньор на ФИФА.

Маратонът в Ню Йорк

От 1970 г. Ню Йоркски маратон се провежда всяка година, независимо от метеорологичните условия. Дори терористичните атаки от септември 2001 г. не оттмениха това събитие и проведе само няколко месеца по-късно. Ураганът Санди обаче явно е бил достатъчен, за да бъде отменено това събитие през 2012 г. Решението бе, че не е редно да се провежда тази надпревара през част от града, която току-що е претърпяла толкова големи щети. В допълнение, защо да отнемате на градските служби от работа по облекчаване на бурята, за да бъде домакин на това събитие? Здравето на града и гражданите взе прецедент в случая.

Либийска Висша лига 2010/11

Това е четиридесет и третото издание на състезанието от създаването му през 1963 г. Общо 12 клуба се състезават в лигата, като Итихад ще защитава титлата си. Програмата за сезон 2010–11 бе определена 3 август 2010 г., за сезонът започва на 9 август 2010 г. с 12-те отбора, договорени от LFF, но след няколко кръга от разговори Ахли Триполи се връща отново след оттеглянето си от лигата миналия сезон, в допълнение към Тахади, Найма и Вахда отпадат във втора дивизия. Сезонът беше изоставен наполовина поради Либийската гражданска война.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички