Защо мачовете между Реал Мадрид и Барселона се наричат ​​"Ел Класико" и откога носят това име?


Защо мачовете между Реал Мадрид и Барселона се наричат ​​"Ел Класико" и откога носят това име?
Снимка: Getty Images

2017 0

В света на футбола малко съперничества могат да се сравнят с това, което съществува между Реал Мадрид и Барселона. Дербито между испанските колоси, известно като "Ел Класико", е един от най-гледаните и вълнуващи мачове в света.

Но как и кога се е появил прозвището на това дерби?

Историята на "Ел Класико" датира от началото на 20-ти век, когато футболът в Испания е в своя разцвет. Реал Мадрид и Барселона се очертават като два от най-известните отбори, привличайки огромни тълпи от фенове и създавайки несравнимо съперничество.

Терминът "класически" е популяризиран през 20-те години на миналия век от местните медии. Това идва и от факта, че тези срещи имат особено значение. А причината е, че не са ограничени само до спортно съперничество, но също така отразяват политическото и културно напрежение между двата града и региона: Мадрид и Каталуния. Нещо, което е валидно и до днес.

Освен това думата "Clásico" обозначава съперничество между два исторически  отбора с пламенна подкрепа от феновете, пише "Marca". Това определение пасва идеално на ситуацията на Реал Мадрид и Барселона по това време и остава валидно през годините.

Началото на съперничеството на терена

Първото официално "Ел Класико" се играе на 13 май 1902 г., когато Барселона гостува на игрището на Реал Мадрид на улица "О'Донъл". Оттогава този двубой е видял стотици издания, всяко едно изпълнено с емоция и безспирно състезание.

"Ел Класико" е събитие, което не само привлича феновете на двата отбора, но и приковава вниманието на милиони зрители по целия свят. Той се превърна в символ на испанския футбол и поле за изява за някои от най-талантливите играчи в историята.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички