Век преди Мохамед Салах: Египтянинът, заради когото феновете сменяха отбора си


Век преди Мохамед Салах: Египтянинът, заради когото феновете сменяха отбора си
Снимка: https://www.wlv.ac.uk

2782 0

Повече от сто години преди Мохамед Салах един далеч по-малко известен египетски футболист впечатлява феновете по английските терени. Хюсеин Хегази е смятан за бащата на Великата игра в Египет, след като играе на Острова в продължение на няколко години, а след това става култов герой в родината си като футболист и треньор.

Хегази се ражда на 14 септември 1891 г. в заможно семейство. Баща му Мохамед Бей го изпраща да учи в Англия през 1911 г. за инженер. Там Хюсеин постъпва в Лондонския университетски колеж, а в свободното си време играе за Далуич Хамлет в любителската Истмиън лига. Прави впечатление на всички с нетипичната си за централен нападател по онова време игра - бърз, рязък, с добър дрибъл, който изненадва защитниците. Местната преса сипе комплименти по адрес на египтянина и така само след три месеца той е поканен от професионалистите от Фулъм да играе.

Хюсеин дебютира срещу Стокпорт Каунти и вкарва за успеха с 3:1. Основателят на Фулъм Па Уилсън веднага му предлага контракт, но египтятнинът отказва. Хегази не желае да изоставя Далуич, където е получил шанс да играе. "Бях в затруднено положение. Много исках да играя професионално, но не желаех да напускам Далуич Хамлет, който са много добри към мен. Съжалявам, ако от Фулъм са разочаровани", заявява той. На следващата година той получава покана от още един професионален тим - Милуол. Там записва две срещи за дублиращия отбор.

Хегази не успява да спечели трофей с Далуич, но тимът прави впечатление по време на международните турнета. С египтянина в състава си са записани убедителни победи над тимове като Аякс и Лил - такава е разликата между футбола в и извън Англия в тези години. Играе редовно и за сборния отбор на Лондон в междуградски мачове.

С избухването на Първата световна война обаче Хюсеин се завръща в Египет. Играе първо за железничарския тим Сека, а след това в Ал Ахли. Създава и свой клуб Hegazi for Arts, който става известен просто като Хюсеин Хегази XI. До 1930 г. отборът играе приятелски мачове с тимове от Англия и цяла Европа. През 1925 г. австрийски вестник описва отношението на феновете към нападателя: "Хюсеин Хегази е идол на хората. В умовете на феновете той е легенда на легендите, който не може да бъде победен. След мача най-популярният футболист в Египет е заобиколен от фенове, махащи с шалове. Когато Хегази не е на терена винаги има голямо разочарование".

Той оставя трайна следа в тима на Ал Ахли, където през 1923 г. печели Купата на страната и градския шампионат. През 1920 г., когато е сформиран египетски национален отбор за участието на Олимпийските игри в Антверпен, Хюсеин е играещ треньор. Той ще играе за "фароните" и 4 години по-късно в Париж, като общо на двете Олимпиади има 6 мача и 4 гола. Хегази е и най-възрастният голмайстор на Игрите в продължение на 88 години, преди Райън Гигс да вкара през 2012 г. в Лондон.

През 1923 г. Хюсеин шокира всички, като преминава в кръвния враг на Ал Ахли - Замалек. Причината е, че на новия стадион на Ал Ахли липсва...билярдна зала. Популярността на нападателя обаче е толкова голяма, че голяма част от феновете сменят клубната си принадлежност и започват да викат за Замалек само заради него. Местна легенда гласи, че дербито между двата клуба е толкова оспорвано и до днес именно поради факта, че Замалек е отмъкнал най-добрия играч на съперника. До края на кариерата си Хюсеин още веднъж преминава в Ал Ахли и след това отново в Замалек. Той играе до 40-годишна възраст.

Хегази умира на 8 октомври 1961 г. в Кайро. Паметта му не е забравена, като през 90-те години футболният историк Джак Макълрой се допитва до посолството на Египет в Лондон относно информация за Хюсеин. Изненадата на Джак е огромна, когато чиновникът му заявява: "Той е един от най-великите футболисти на Египет". През 2019 г. излезе и книгата "Хюсеин Хегази: Египетският крал на Даулич Хамлет".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички