Да изиграеш два мача за един ден


Да изиграеш два мача за един ден
Снимка: Getty Images

6163 0

Легендата на уелския футбол Марк Хюз става главен герой в удивителен случай през 1987 г. Тогава атакуващият полузащитник изиграва два мача в рамките на 24 часа, което и до днес се струва невероятно. Първо той играе цял мач за Уелс, а след това влиза като резерва за Байерн Мюнхен, където по това време играе под наем от Барселона.

На 11 ноември 1987 г. Байерн Мюнхен играе в мач за Купата на Германия срещу Борусия Мьонхенгладбах. Няколко часа преди това обаче Хюз трябва да е на разположения за националния отбор на Уелс и да помогне на "драконите"  битката за класиране на Евро 1988. При победа срещу Чехословакия като гост Уелс измества Дания от първото място в групата.

„Тъкмо бях дебютирал за Байерн и генералният мениджър на клуба Ули Хьонес знаеше, че трябва да играя за Уелс. Минавайки в съблекалнята покрай мен, той подхвърли: „От колко часа е мачът на националния отбор?“. Аз му казах, че е в 15:30 или 16:00 часа. Веднага след това Хьонес започна да говори по телефона, а след това се върна при мен и каза: „Мисля, че вероятно същата вечер ще играеш и за Байерн“. Реших, че се шегува, но се оказа, че е организирал всичко до последния детайл“, разказва Марк Хюз пред „Би Би Си“ през 1989 г.

Така Хюз играе цял мач в Прага, където Уелс губи с 0:2. Разочарованието е огромно, защото графството се прощава с шансовете си да играе на шампионата на Стария континент. Марк обаче няма време да мисли за това, а направо се отправя към летището на една Лада, която го очаква пред стадиона. Там той пътува до Мюнхен със самолет, нает от Байерн, и пристига минути преди края на първото полувреме.

Байерн губи с 0:1 и уелсецът влиза в началото на втората част. Появата на Хюз дава стимул по трибуните и в отбора на Байерн. Така Матеус в 74-ата минута изравнява и праща мача в продължения. Там двата тима си разменят по още един гол, преди Михаел Румениге в 111-ата минута да прати баварците напред в турнира.

"Последното, от което имах нужда. Едва ходих по терена. Бих искал да кажа, че аз съм бил в основата на този обрат, но не е така. На практика не направих нищо на терена, единствено повлиях позитивно психологически на съотборници и фенове", разказва уелсецът.

„Това конкретно упражнение със сигурност помогна на сърцето ми. Това, че един клуб ще направи всичко това за един играч беше зашеметяващо. Не просто ме зарадва през целия ден, но също така и ме поддържаше щастлив през остатъка от сезона ... и почти ме убеди да остана още няколко години", си спомня Марк Хюз.

Въпреки това наемът му в Байерн изтича и през май 1988 г. той отново облича екипа на Манчестър Юнайтед. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички