Черната история на Великобритания и 8-годишния Анди Мъри: Скрит под бюро при трагичен разстрел на деца


Черната история на Великобритания и 8-годишния Анди Мъри: Скрит под бюро при трагичен разстрел на деца
Снимка: Getty Images

6630 0

Анди Мъри безспорно е един от най-големите британски спортисти в историята. Тенисистът е носил много слава на страната си, жънейки успехи в тениса, а ако не бяха контузиите, надпреварата му с тримата велики (Джокович, Надал и Федерер) можеше да е равностойна за далеч по-дълъг период от време.

В този материал обаче акцент няма да бъдат безспорните му спортни постижения, а една национална и лична трагедия, в която той е пряко замесен и която, както самият Анди признава, ще го преследва в ужасите му до края на неговите дни, колкото и да му се иска да я забрави.

"Клането в Дънблейн" е един от най-трагичните случаи в историята на Великобритания (донесъл най-много жертви при масова стрелба в историята на Великобритания), а отзвукът е толкова голям, че се предизвиква моментален и мащабен обществен дебат за законите за контрол над оръжията в страната. В крайна сметка дори са въведени два нови закона за огнестрелните оръжия, които значително ограничават собствеността им в страната.

На 13 март 1996 година, когато Анди го разделят 2 месеца от 9-ия му рожден ден, в началното(!) училище "Дънблейн" (в едноименното градче), близо до град Стърлинг, Шотландия, влиза 43-годишният Томас Хамилтън, който убива 16 деца-ученици и един учител, след което се самоубива. Общо ранените са 32-ма, но другите 15 оцеляват.

Около 08:15 часа местно време той е забелязан да маха леда от микробуса пред своя дом. Малко след това тръгва и шофира 8 километра до училището. Около 09:30 часа паркира микробуса си до телеграфен стълб на паркинга на училището, след което реже с клещи кабелите му, които обслужват близките къщи, и продължава към училищнинте сгради.

Влиза откъм северозападната страна през врата, близо до тоалентите, като в себе си носи два револвера и още два други пистолета - всички те законно са негова собственост (+ 743 патрона с боеприпаси). Хамилтън влиза в салона и моментално започва стрелба по цял клас от деца и техния учител, Гуен Майор, които загряват за занимание по физическо възпитание.

Той се движи из училището и не спира да стреля, а цялата атака продължава 4 минути, през които е изстрелял над 100 патрона. Накрая той насочва единия револвер към себе си и се застрелва в устата.

Първото обаждане в полицията е направено в 09:41 часа от директора Роналд Тейлър, а две минути по-късно е повикана и линейка, която пристига в 09:57 часа.

През цялото време сред всички деца в училището е и Анди Мъри, заедно с неговия брат, който тогава е на 10. Двамата са се били запътили към салона, но впоследствие успяват да се скрият под бюро в кабинета на директора и по този начин да спасят животите си.

Съвсем обяснимо Анди не обсъжда често случилото се и след като добива популярност чрез тениса, много рядко го коментира. "Някои от братята и сестрите на мои приятели бяха убити. Най-странното е, че познавахме този човек (Хамилтън). Той е бил в колата на майка ми. Това е още една причина, поради която не искам да се връщам назад. Толкова е некомфортно да мислиш как е бил някой, когото познаваме от момчешкия клуб. Ходили сме в този клуб и сме се забавлявали. След това разбираш, че той е убиец - това е нещо, което мозъкът ми не може да разбере. Аз можех да бъда едно от тези деца" - споделя Мъри.

Хамилтън е водил младежка група в училището и е познавал някои от децата...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички