"Просто отказах да се предам" - 10 години от първата и най-ценна титла за Григор Димитров (ВИДЕО)


"Просто отказах да се предам" - 10 години от първата и най-ценна титла за Григор Димитров (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

4102 0

В последното десетилетие имаме тенисист от топ ниво, който ни позволява чрез неговата игра да се докоснем до върха в спорта. Григор Димитров неизменно е част от големите турнири и сред любимците не само у нас, но и на почти всеки корт, на който играе.

На днешния ден, 20 октомври, се навършват 10 години от първата му спечелена титла на ниво ATP. Не само за него, но и за българския тенис като цяло. През 2013 година Григор триумфира на твърди кортове в зала в шведската столица Стокхолм. Поставеният под номер 7 българин побеждава на финала тогавашния номер 3 в света и поставен под номер 1 в турнира - Давид Ферер.

По това време Григор вече е направил име сред най-добрите, като в началото на 2013 година пък в Бризбън за първи път игра и финал, загубен от Анди Мъри. Преди турнира в Стокхолм обаче Димитров бе в серия от четири поредни загуби и именно заради успехът му тогава се считаше за изненадващ.

Обрат носи първата титла за Григор

Испанецът бе сломен след обрат за 2:10 часа за победа с 2:6, 6:3, 6:4. Преди това в напреварата Димитров първо се справи с двама тенисит извън топ 100 – Мариус Копил и Ян-Ленард Щруф. На четвъртфиналите бе преодолян французина Кени Дьо Шепе. На полуфинал бе първото по-сериозно препятствие -  Беноа Пер. Той спечели първия сет с 6-4, но оттам насетне Григор бе безпогрешен и след 6:2, 6:2 си гарантира втори финал на ниво АТР.

Известно време след финала и спечеленият трофей Григор признава, че това е най-ценната му титла. Въпреки че през 2017 година грабна титлата от финалите на ATP в Лондон.

"Първата титла ми е най-ценната, когато заминах за Швеция, бях в серия от загуби в първи кръг. Мисля, че това бе най-дългата подобна серия в кариерата ми до момента. В Стокхолм обаче започнах да играя добре, а  това бе резултат от здравите тренировки. На финала трябваше да срещна Ферер, а това никога не бе добре, но бях твърдо решен да дам всичко от себе си

След като загубих първия сет, при смяната на полетата си казах, че няма да загубя и мача. Просто отказах да се предам. Започнах да мисля позитивно и тази нагласа в крайна сметка даде резултат. Много бях доволен", каза Димитров няколко години след първата си титла. А Григор се намира в рядко срещана криза в момента за 2023 година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички