Негативна, но не и отчайваща – статистиката на българските отбори срещу италиански в евротурнирите


Негативна, но не и отчайваща – статистиката на българските отбори срещу италиански в евротурнирите
Снимка: БГНЕС

4659 0

Тази вечер Лудогорец е домакин на Интер в първи мач от 1/16-финалната фаза на турнира Лига Европа. Сблъсъкът на „Хювефарма Арена“ малко по-късно днес ще бъде 55-тият случай в европейските клубни турнири, когато български и италиански клубове се изправят един срещу друг. Затова е време да върнем лентата назад и да видим как се представят родните отбори срещу тимовете от Ботуша.

Статистиката ни срещу италиански отбори е негативна. Български клубове са срещали отбори от Апенините 54 пъти дотук. Във въпросните срещи нашите тимове имат 10 победи, което не е никак малко на фона на далеч по-класните си съперници. Равенствата са 13, а победите за италиански отбори 39.

През 1960-та година ЦСКА разбива Ювентус с 4:1 и записва първата победа над италиански отбор в Европа. Някой от най-великите победи през 70-те години на български тимове срещу отбори от Ботуша са обратът на "армейците" срещу Ювентус с 2:1 на стадион „Васил Левски“ през 1975г. , победата на Дунав (Русе) срещу Рома 1:0 през есента на същата година. През 1976г. Академик София става единственият до момента български тим успял да победи Милан, след като срещата на Националния стадион завършва при резултат 4:3. През 1979г. пък Берое надделява над Ювентус с 1:0 в Стара Загора в мач от КНК.

През 1994-та година Ювентус отново се изправя срещу български отбор – ЦСКА. „Армейците“ ги побеждават с 3:2 в София с два гола на Петър Михтарски. След двубоя обаче става ясно, че картотеката на Михтарски не е била редовна, тъй като жълтата му карта все още не е пристигнала при "червените" и впоследствие е отредена служебна победа на тима на Марчело Липи с 3:0. През новия век идват силните моменти за Левски, като „сините“ печелят 3 победи срещу италиански тимове. Играчите на Станимир Стоилов побеждават Удинезе с 2:1 в Купата на УЕФА и Киево с 2:0 в квалификациите за Шампионската лига през 2006-та година. През 2009-та Левски печели като гост на Лацио на „Олимпико“ с 1:0.

Що се отнася до сблъсъците с Интер, то „нерадзурите“ са се изправяли 5 пъти срещу български отбори. Миланския гранд играе на три пъти с ЦСКА в полуфиналите на КЕШ през сезон 1966/67, като две от срещите завършват при 1:1, а в третата Интер печели с 1:0 в Болоня. „Нерадзурите“ се изправят срещу Етър през сезон 1974/75 за Купата на УЕФА, като печелят с 3:0 в Милано и завършват 0:0 във Велико Търново. А ето как се представя Лудогорец срещу италиански отбори в Европа.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички