Как са се променили 3 от топ първенствата за последните 20 години?


Как са се променили 3 от топ първенствата за последните 20 години?
Снимка: Getty Images/Gulliver

11760 0

След като всички футболни мачове са прекратени и в близко бъдеще не се вижда ще бъдат подновени, то изглежда, че това е подходящ момент да погледнем назад как еволюира футболът през последните две десетилетия.

През сезон 1999-2000 г. настоящият английски шампион Манчестър Сити бе още във втората дивизия, докато повечето привърженици на Челси никога не бяха чували за Роман Абрамович.

Рекордната трансферна сума беше 32 милиона евро, която Интер плати на Лацио за Кристиан Виери. А това подтиква ватиканския вестник да напише, че трансферът е "Престъпление срещу бедните хора". Като се има предвид, че Манчестър Сити плати двойно на тази такса за закупуването на Родри миналата година и че Неймар струва на Пари Сен Жермен шест пъти повече, то сами може да се сетите колко много се е променила любимата ни игра в последните 20 години.

Затова в следващите редове ще обърне внимание в 3 от топ първенствата в света и как са играли преди 20 години.

Висшата лига и доминацията на Манчестър Юнайтед

Английският шампионат все още не се бе дистанцирал от Ла Лига и Серия А като безспорен лидер в огромните заплати, които започват да настъпват през сезон 1999/00. Манчестър Юнайтед пък току-що бе донесъл Шампионска лига у дома с известната победа над Байерн Мюнхен.

Освен това "червените дяволи" бяха основната доминираща сила, печелейки шестата си титла във Висшата лига, като завърши тогава на цели 18 точки пред Арсенал. В епоха, в която само топ 3 се класираха за Шампионска лига, Ливърпул щеше да бъде изместен от третото място от Лийдс Юнайтед, когато "червените" загубиха от тогава борещия се за оцеляване Брадфорд Сити с 1:0 в последния ден от сезона. Този резултат пък прати Уимбълдън във второто ниво след 14 години в елита.

Сезонът също беше известен с решението на Манчестър Юнайтед да пропусне ФА Къп, за да играе в първенството на клубното Световно първенство, което в крайна сметка им изигра лоша шега, тъй като бяха елиминирани в груповите фази и не успяха да спечелят трофей. Челси преди Абрамович спечели Купата на ФА, а Лестър Сити спечели Купата на лигата. Сегашната суперсила Манчестър Сити не беше дори във Висшата лига през сезон 99-00.

Ла Лига

Сезонът в Ла Лига през 1999/00 беше запомнящ се по различни причини. Нито Барселона, нито Реал Мадрид спечели титлата през тази година. Освен това тогава шампионът спечели с рекорден брой малко точки. Депортиво Ла Коруня спечели единствената си титла с едва 69 точки в силно оспорвана лига, която разделя първите шест само с осем точки.

"Супер Депор" бе воден от наставника Хавиер Ирурета и холандския нападател Рой Макай. Това беше златен период за Депортиво, тъй като те успяват да спечелят и Копа Дел Рей през следващите сезони, докато последователно завършват близо до върха на таблицата. През сезона 99-00 Барселона и Валенсия завършиха 2-ри и 3-ти, докато Реал Сарагоса победи Реал Мадрид за четвъртото място. Еспаньол пък печели Купата, побеждавайки Атлетико Мадрид на финала.

Серия А и требълът на Лацио

Преди да бъде осмиван от непрощаващата английска преса и въпреки приличното представяне като английски мениджър през първото десетилетие на 2000-те, Свен Йоран-Ериксон си беше изградил репутация на проницателен мениджър. Той изведе шведския ИФК Гьотеборг към победа в Купата на УЕФА, преди да спечели титли Бенфика, Рома и Сампдория. Но неговият голям момент дойде през сезон 1999-2000 г., когато осигури безпрецедентен требъл за Лацио за стогодишната година на клуба.

Първо бе победата над носителя на Шампионска лига Манчестър Юнайтед, за да може "орлите" спечелят Суперкупата на УЕФА. След това и Копа Италия отиде в Рим след победа от 3:1 срещу Интер. Най-големият и сладък успех обаче остава спечелването на Серия А.

Тогава отборът се състоеше от суперзвезди като Павел Недвед, Алесандро Неста, Диего Симеоне, Хуан Себастиан Верон, Марсело Салас и Синиша Михайлович. Ювентус се виждаше спечелил шампионата с пет точки пред Лацио само с оставащи три мача. Нонещата се обърнаха до последния ден от сезона, когато Лацио победи Реджина, докато Юве загуби от Перуджа с 1:0, за да даде титлата на Лацио с две точки преднина.

А каква е причината все още да се играе футбол в Беларус, след като навсякъде другаде са спрени първенствата - вижте в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички