38 години от трагедията "Хейзел", довела до "най-мрачния час" за европейския футбол


38 години от трагедията "Хейзел", довела до "най-мрачния час" за европейския футбол
Снимка: Getty Images/Guliver

2643 0

Преди 38 години на днешния ден преди 39 фенове загинаха трагично на стадион "Хейзел" в нощта на финала на Шампионска лига между Ювентус и Ливърпул.

На 29 май 1985 г. 39 привърженици – предимно фенове на Ювентус – бяха убити, когато стената на стадион "Хейзел" се срути. Феновете на "бианконерите" се опитваха да избягат от група фенове на Ливърпул, които бяха пробили ограда, която разделяше двете групи от неутрална зона на стадиона.

Инцидентът става преди началото на мача и въпреки обстоятелствата финалът все пак се игра. Ювентус спечели мача с 1:0, но беше почти невъзможно за клуба да се наслади предвид събитията от вечерта.

След инцидента УЕФА лиши английските клубове от европейските турнири за пет години, което беше описано като "най-мрачния час" в историята на състезанието. Когато двата отбора се срещнаха в Шампионска лига през 2005 г., феновете на Ливърпул издигнаха банер с надпис: "Приятелство".

Спомен за жертвите

Ювентус публикува изявление, в което отдава почит на 39-те фенове: "Два отбора ще играят финал на Европейската купа, мач, който привлече вниманието на цяла Европа. Стадион в Белгия, вечер, която трябваше да бъде купон. Имаше хиляди хора тази вечер на "Хейзел" Хиляди очи, които нямаха търпение за емоцията от страхотен мач. Имаше 39 от тях, които така и не гледаха този мач.

От този ден през 1985 г. думата "Хейзел" е синоним на ужас, ирационалност, отвратителни събития, излизащи извън контрол. 29 май е дата, когато тази рана отново боли и знаем, че болката никога няма да спре. Събираме се заедно в памет на семействата и всички близки на тези 39 невинни хора. Те бяха там и никога няма да спрат да бъдат с нас".

Ливърпул също не подмина днешния ден: "В знак на уважение към загиналите, цветя ще бъдат поставени до мемориалната плоча на трибуната на сър Кени Далглиш на "Анфийлд" днес. Флаговете на всички клубни бази ще бъдат свалени наполовина през целия ден".

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички