Защо шестият в Англия Арсенал взема най-скъпо за абонаменти във Висшата лига?


Защо шестият в Англия Арсенал взема най-скъпо за абонаменти във Висшата лига?
Снимка: Getty Images

3853 0

Арсенал продава най-скъпите абонаментни карти сред клубовете във Висшата лига. През миналия сезон те се представиха слабо, в момента са шести в класирането, а същевременно шампионът на Англия дава почти даром своите абонаменти. Най-общо лондончани не са вдигнали цените спрямо миналата кампания, но стана по-малко изгодно да си купиш карта.

Въпреки че отборът не се класира за евротурнирите, направи най-евтиния си абонамент 1048 евро, което е почти 50 евро на мач. Сити в същото време взема смешни за английските стандарти пари за сезонен билет - 382 евро. А е лидер в Англия и играе в Шампионска лига.

Една от причините за тази "наглост" сред икономистите в Арсенал е средната заплата в Лондон - най-високата във Великобритания. Лондончани печелят 727 паунда (855 евро) на седмица при средна заплата от 539 паунда (634 евро) в Обединеното кралство. Може да се предположи, че веднъж на няколко седмици жителите на столицата са готови да похарчат 50 евро за футбол.

Затова не бива да се учудваме, че в топ 5 на клубовете с най-скъпи абонаментни карти влизат три лондонски - Арсенал, Тотнъм и Челси. Манчестър дори не е включен в 20-те най-добри градове във Великобритания по отношение на заплатите.

Платежоспособността на публиката не е единствената причина за високата цена на абонаментите в Арсенал. Клубът беше силно засегнат от ковид пандемията, по-осезаемо от останалите членове на Висшата лига. За "топчиите" присъствието на фенове по трибуните е невероятно важно, тъй като денят на мача се счита за един от ключовите елементи на дохода. Той съставлява 25% от печалбата. През сезон 2018/19 средният приход на лондончани от мач е бил 3,2 милиона, което е най-високото сред всички европейски топклубове.

Разбира се, изявите на тима се отразяват на постоянно високата цена на абонаментните карти. Арсенал се провали във Висшата лига и не се класира за евротурнирите, като пропусна да спечели сериозна сума. Космическите цени на билетите ще помогнат да се направи сезонът по-малко труден финансово. И все пак тези пари ще отидат за Арсенал.

Източник: eurosport.ru

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички