10 футболисти, които смениха спорта (ВИДЕО)


10 футболисти, които смениха спорта (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

1869 0

В зараждането на спортовете такива, каквито ги познаваме днес, не е било учудващо да видим спортисти, които се изявяват на няколко фронта. Често в историята това се случва с футболните звезди, като дори в наши дни съществуват такива примери - след края на кариерата си даден футболист да реши да се пробва в друг спорт...

В тази статия ще представим 10 подобни случая!

След Втората световна война в СССР е популярна практиката за съчетаване на футбола с хокея на лед. Легенда и в двата спорта е Всеволод Бобров - единственият, който е бил капитан на отбор на лятна и зимна Олимпиада. Но дори и смятаният за най-добър футболен вратар в историята Лев Яшин първоначално е запален в изявите си на леда. С Динамо Москва той печели Купата на СССР по хокей през 1953 г. и по това време е кандидат за националния отбор по хокей. По това време обаче Яшин измества Алейсей Хомич-Тигъра от титулярното място във футболния Динамо и решава да се концентрира върху футбола.

Легендарният защитник на Славия Александър Шаламанов постига успехи като скиор. Шами печели две републикански титли в слалома и гигантския слалом и участва на Зимните олимпийски игри в Скуо Вали (САЩ), където се класира 37-и в гигантския слалом и 47-и в спускането. Все пак той избира футболния терен и през 1965 г. прекратява кариерата си на скиор.

Един от най-известните треньори в САЩ Брус Арина паралелно с футбола се увлича и по лакроса. Той играе 1 сезон професионално в Монреал Квебекс, но има лошия късмет лигата да се разпадне през 1975 г. След това играе футбол в Такома Тайдс, но бързо разбира, че най-голямата му страст е треньорството. 10 години съчетава треньорския пост в отборите по футбол и лакрос на Вирджиния Кавалиърс, а след това още 10 г. води футболния тим.

Нападателят Манфред Бюргсмюлер се налага като водещ футболист на Борусия Дортмунд и Вердер през 70-те и 80-те години и успява да стигне до националния отбор на ФРГ. Той играе футбол до 41-годишна възраст, но през 1996 г. решава да се впусне в американския футбол. Между 1996 и 2002 г. играе като кикър в Рейн Файър и печели два пъти NFL Europe през 1998 и 2000 г. Той поставя и рекорд за най-възрастен професионалист в този спорт - последния си мач изиграва през 2002-ра година.

В съвсем неочаквана посока завива и кариерата на Илхан Мансъз. Нападателят на Бешикташ е един от героите за Турция на Световното първенство през 2002 г. като вкарва последния в историята на футбола 'златен гол' в 1/4-финала със Сенегал. Поредица от травми обаче слага край на кариерата му на 28-годишна възраст. Неочаквано за всички обаче, на 33 Илхан става състезател по фигурно пързаляне и между 2013 и 2015 г. се състезава в двойките с Олга Бестендигова от Словакия.

Вратарят на Франция Фабиен Бартез намира своята страст в автомобилните спортове. След като окачва бутонките той започва кариерата на рали пилот през 2008 г. Най-силния си сезон бившият страж на Манчестър Юнайтед прави през 2013 г., когато печели титлата на Франция и за 17 състезания записва 4 победи и 8 подиума. Съотборникът на Бартез от тима на "петлите", спечелил Световната титла през 1998 г, Бишенте Лизаразу стана европейски шампион по бразилско жиу-жицу през 2009 г., а освен това се занимава активно със скелетон и каране на сърф.

Друг футболен вратар - Тим Вийзе, се впусна в професионалния кеч. След края на кариерата си Тим започна да трупа мускулна маса и между 2014 и 2016 г. се изявяваше в WWE. В началото Тим отива като гост на специално събитие във Франкфурт, а след това дебютира в Мюнхен с отбор с Шеймъс и Сезаро, като те побеждават The Shinning Stars и Бо Далас.

Легендарният Паоло Малдини също се реши на експеримент и през 2017 г. записа един мач в професионалния тенис. Дългогодишният капитан на Милан игра на двойки със Стефано Ландонио, но двамата загубиха с 1:6, 1:6 от Томаш Беднарек и Давид Пел на турнира в Милано от серията Чалънджър.

Мирко Вучинич успя да открие любовта си към голфа благодарение на престоя си в ОАЕ. Черногорският нападател не успя да се възстанови от тежка контузия и трябваше да сложи край на кариерата си в Ал Джазира, но по това време развива страст към по-джентълменския спорт. Той участва в няколко аматьорски състезания, а от 2018 г. е част от голф клуба "Принцеса Милица" в родината си.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички