7 футболисти, за които забравихте, че играха в България


7 футболисти, за които забравихте, че играха в България
Снимка: Guliver/GettyImages

8698 0

Чуждестранни футболисти от над 100 държави са играли в българското първенство. Тези, които печелят сърцата на феновете, като Жуниор Мораес, Гара Дембеле или Седрик Бардон биват следени в България години след като напускат родните терени. В тази статия ще Ви представим няколко футболисти, които построиха добра кариера, но сякаш българските фенове са забравили, че те са играли и у нас.

Виктор Булатов

Бившият футболист на Спартак Москва и националния отбор на Русия играе за българския Димитровград във В група в началото на кариерата си. Халфът е привлечен през 1993 г. от треньора Владимир Юлигин. и нанизва 12 гола в 26 срещи в третото ниво на българския шампионат. "Годината в България ми беше достатъчна за да разбера как стоят нещата. Когато отборът побеждава футболистите са добри. А ако губи - за всичко са виновни чужденците. В България ми казваха: Щом сме те взели и плащаме големи пари трябва винаги да си най-добрият". След престоя му у нас кариерата му излита нагоре итой стига до три шампионски титли със Спартак Москва и мачове в Шампионска лига.

Симба Марумо

Южноафриканецът пристига в България като част от тима на Септември София, а преди това е бил в школата на Интер. Представянията му за Септември и по-късно за Черноморец Бургас му спечелват място в националния отбор, редом до играчи като Аарън Мокоена и Бени Макарти. Симба изиграва единствения си мач за ЮАР през октомври 2002 г., а след това се завръща в родината си, където играе до 2009 г.. Симба става влиятелна фигура в ЮАР и след края на кариерата си е президент на Асоциацията на футболистите в Южна Африка. 

Петер Кабат

Унгарският атакуващ халф игра за Левски един полусезон перз 2002 г. Той спечели златен дубъл със "сините" и вкара 7 гола в 18 мача във всички турнири. Паметен е голът му във финала за Купата на България срещу ЦСКА за крайното 3:1, който слага точка на спора и подпечатва победата на Левски. След края на кампанията обаче е продаден на турския Денизлиспор, а след това прави кариера и в Австрия. През сезон 2010/11 е част от Дебрецен и вкарва 2 гола за победата над Сампдория с 2:0, което донася първи точки в историята на тима в груповата фаза на Лига Европа. След това печели и Купата на Унгария с Уйпещ.

Андреа Парола

Опорният халф от Италия играе един сезон в Нефтохимик. През сезон 2000/01 тимът е поет от Салваторе Полверино и той привлича свои сънародници. Приключението на треньора е кратко, тъй като той е уволнен на втория месец, но Парола остава през целия сезон. Изиграва 22 мача, в които вкарва 2 гола, преди да се върне в Пиза, откъдето е взет под наем. Парола стига до Серия А, като носи екипите на Асколи, Сампдория и Каляри в продължение на няколко сезона.

Йоел Линдпере

ЦСКА привлече естонското крило под наем през пролетта на 2005 г. Линдпере не може да се разпише за 14-те мяча във всички турнири за "армейците", но печели титлата на България. Съвсем логично той е върнат на Флора Талин, където играе до края на 2006 г. Естонският национал преминава през Тромсьо в Норвегия, преди да стигне в американската Мейджър Лийг Сокър. Там той играе за Ню Йорк Ред Булс редом до легендарния Тиери Анри в продължение на три сезона, а след това прекарва още година в Чикаго Файър.

Кристиан Кабаселе

Кабаселе е един от първите чужденци в състава на Лудогорец. Той е привлечен през 2011 г., като тогава играе като централен нападател. Белгиецът не успява да пребори конкуренцията на върха на атаката и в 11 мача вкарва едва 3 гола. Само след един сезон Кабаселе се завръща в родината си с екипа на Еупен. Следват два сезона в Генк, а изявите му впечатляват треньор на националния отбор Марк Вилмотс, който го включва в състава за Евро 2016. Кристиан не се появява на терена, но е забелязан от Уотфорд и играе за тима от Висшата лига и до днес. През сезон 2018/19 дори стигна до финал за ФА Къп.

Мехди Бурабия

Полузащитникът също стигна от Първа лига до националния отбор. През 2015 г. Мехди стана част от Локомотив Пловдив, след като дойде от втория отбор на Лил. След половин сезон халфът става част от Черно море и печели Суперкупата на България с "моряците". След още половин година става част от Левски, като изявите му привличат чуждестранни клубове. Така през лятото на 2017 г. Бурабия е продаден на турския Коняспор, а след сезон там преминава в Сасуоло в Серия А. Той беше титуляр през първия си сезон за "зелено-черните", а в следващите два игра по-малко. От този сезон мароканският национал играе за Специя под наем.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички