Олимпийските игри, на които Феномена участва под името... Роналдиньо


Олимпийските игри, на които Феномена участва под името... Роналдиньо
Снимка: Getty Images

5432 0

Олимпийските игри в Токио са в разгара си и изместиха всички други спортни събития от фокуса. "Евроспорт" припомни една любопитна история, свързана с участието на бразилския отбор по футбол на олимпийски игри през 1996 година. Тя е свързана с мегазвездата на бразилския и световен футбол от близкото минало Роналдо Назарио-Феномена.

Тогава нападателят е в зората на кариерата си и на Игрите в Атланта, САЩ, е играел с името Роналдиньо на гърба си. По това време Феномена още не е известен със своето име и няма този респектиращ прякор.

В Атланта Бразилия отива 2 години след спечелването на световната титла през 1994 г. В състава им има цял куп млади звезди - Дида, Роберто Карлош, Ривалдо, Савио, Жуниньо Паулища, както и двама световни шампиони - 32-годишният Бебето и 19-годишният Роналдо. Последният не записа нито една игрова минута на Мондиал 1994, заради което селекционерът Карлос Алберто Парейра беше критикуван основателно. Но в САЩ нападателят на ПСВ е неотменна част от бразилския тим и е един от най-ярките атакуващи играчи. И ако в Европа той е известен като Роналдо, в Атланта на фланелката му с номер 18 пише съвсем друго име - Роналдиньо.

Трябва да се спомене и че по това време геният все още не е успял да спечели "фирмения" си номер, но дори и името си. Всичко започва на Световното в САЩ през 94-та. В състава на Бразилия за турнира е вписам защитникът на Сао Пауло Ронадао, което означава "големия Роналдо". А 17-годишният Назарио получава в тима прякора Роналдиньо, което значи "малкия Роналдо". В Атланта Луис Назарио де Лима също не е единственият Роналдо в списъка - защитникът на Атлетико Минейро Роналдо Гуайро е сред повиканите на Олимпиадата. Той е по-възрастен от бъдещия Феномен с 2 години. Затова името Роналдо "отива" при опитния бранител, а нападателят на ПСВ играе с името Роналдиньо на гърба.

По време на олимпийския турнир нападателят вкара 5 гола - само Ернан Креспо и Бебето реализират повече от него - по 6 гола. Бразилия излезе от групата с Япония, Унгария и Нигерия като първи, а в 1/4-финалите без проблеми елиминираха Гана. Проблеми възникнаха в новата среща с нигерийците, този път в полуфиналите. Яркият мач завърши с поражение с 3:4 - решителния гол Нванкво Кану заби в 94-ата минута. В утешителния мач за третото място Бразилия си изля гнева върху Португалия - победата с 5:0 донесе на "селесао" и "Роналдиньо" бронзовите медали от Игрите.

Още по времето на Олимпиадата бразилският нападател премина в Барселона, а няколко месеца след това за първи път беше избран за Играч на годината на ФИФА. И светът завинаги ще го запомни като Роналдо. И това може да се нарече идеален изход за всички: как иначе щяхме да наричаме другия бразилски вълшебник, изгрял малко по-късно на футболната сцена - Роналдиньо Гаучо? А какво се случи с най-младия футболист в света, играл професионално, четете тук. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички