Петте най-изненадващи футболни шампиони


Петте най-изненадващи футболни шампиони

4593 0

След емоциите от Европейското първенство по футбол и Олимпийските игри в Токио на сцената се завръщат клубните първенства и европейските клубни турнири. Интересът към Лига 1 ще се покачи значително след преминаването на Лионел Меси в ПСЖ, а Висшата лига на Англия и испанската Ла Лига по традиция ще предоставят много интриги. На изненада ще разчитат феновете на Бундеслигата, докато в италианската Серия А Интер ще има трудната задача да опази титлата си от възродилия се Милан и традиционно силния Ювентус. Представяме на Вашето внимание топ 5 най-изненадващи шампиони - по 1 от всяко топ първенство.

Лестър (Англия) - сезон 2015/16

Приказката на "лисиците" стана една от класическите истории как аутсайдерите могат да поднасят изненади. Коефициентът за Лестър да спечели титлата във Висшата лига преди старта на сезона е 1:5000, а тимът едва се е спасил от изпадане предният сезон. Клаудио Раниери обаче сякаш с магическа пръчка изважда най-доброто от отдадения голмайстор Джейми Варди, мотора в средата на терена Н'Голо Канте, реактивното крило Рияд Марез. Интригата се запазва до последно като много близо до успеха са Тотнъм и Арсенал, но "лисиците" завършват с цели 10 точки пред втория в класирането Арсенал. На следващия сезон тимът достига 1/4-финал в дебютното си участие в Шампионска лига.

Верона (Италия) - сезон 1984/85

Момчетата на Освалдо Баньоли като че ли идват от нищото, за да вдигнат титлата през сезон 1984/85, водени от германския национал Ханс-Петер Бригел и датския голмайстор Пребен Елкяер. Чисто по италиански веронци залагат на здрава защита, която им позволява да запишат само 2 загуби през сезона. Много от срещите завършват при резултати от сорта 0:0 или 1:1, като никой от големите 3 (Милан, Интер и Ювентус) не успява да спечели срещу тима от града на Ромео и Жулиета. Като цяло сезонът в Серия А е изключително странен, като съдиите не се назначават предварително, а са теглени на случаен принцип непосредствено преди двубоите с цел да се намали корупцията. Освен това на второ място завършва тима на Торино - също тим, който никога не е бил сред фаворитите.

Волфсбург (Германия) - сезон 2008/09

Също както Верона, Волфсбург печели титлата само веднъж, и то по много запомнящ се начин. През сезон 2008/09 атомното трио Графите - Един Джеко - Звездан Мисимович прави всички на пух и прах. Графите и Джеко вкарват общо 54 гола за 34-те кръга на Бундеслигата, а Мисимович добавя 20 асистенции - рекорд по този показател към дадения момент. В паметта на феновете се запечатва разгромния успех над шампиона Байерн Мюнхен с 5:1 и онзи издевателски гол на Графите, който прави за смях отбраната на баварците. В последния кръг на шампионата Волфсбург се разправя по пътя си и другия гранд от 2000-те - Вердер Бремен, също с 5:1. "Вълците" са най-близо до титла през сезон 2014/15, когато завършват втори, но тогава няма как да спрат Байерн начело с Пеп Гуардиола.

Монпелие (Франция) - сезон 2011/12

Между епохите на доминация на Олимпик Лион и ПСЖ във френското първенство скромният тим на Монпелие успява да грабне титлата преди точно 10 сезона. Без особена селекция и разчитащ предимно на местни футболисти, отборът, воден от Рене Жирар, не пощадява нито Лион, нито Олимпик Марсилия, нито Бордо. Това е отбор, който до 11-ата минута може да губи с 0:2 от Дижон и да спечели срещата с 5:3, както и да води 2:1 на Евиан и да загуби с 2:4. Типичен "рокендрол футбол", който радва неутралния привърженик. Сезонът става изключително специален за едно момче, което нанизва 21 гола, и за него се заговаря като за един от най-добрите нападатели в Европа - името му е Оливие Жиру. Без титлата на Монтпелие едва ли той щеше да бъде забелязан от Арсенал и едва ли щеше да е важен играч за националния отбор на Франция в продължение на цяло десетилетие.

Депортиво (Испания) - сезон 1999/00

"Супер Депор" покорява испанския връх в един много турболентен сезон - макар че момчетата на Хавиер Ирурета губят цели 11 мача и завършват наравно в още 6, те стават шампиони с едва 69 точки - най-ниският резултат в историята на Ла Лига. По това време Барселона губи много точки в средата на сезона, Реал Мадрид остава едва пети след като хвърля силите си в Шампионска лига. На Валенсия на Ектор Купер както винаги малко не ѝ достига, за да спечели трофей. Фурор за Депортиво прави пристигналият от Тенерифе нападател Рой Макай, който вкарва 22 попадения, а бразилският магьосник Джалминя също блести на терена. Звездата на Педро Паулета тепърва изгрява до голяма степен благодарение на този сезон, а бойци като Донато и настоящият селекционер на Аржентина Лионел Скалони, както и бившият треньор на Левски Славиша Стоянович също са в тима. Два поредни сезона след това възпитаниците на Ирурета завършват втори.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички