Как Украйна загуби най-добрия си защитник заради конфликта с Русия?


Как Украйна загуби най-добрия си защитник заради конфликта с Русия?
Снимка: Getty Images

6507 0

Украинският централен защитник Ярослав Ракицкий се превърна в една от най-противоречивите фигури в последните години. Бранителят пожертва мястото си в националния отбор след като премина в руския Зенит през 2019 г., а изборът му породи много дискусии.

След като Ярослав подписа с питерци на фона на разгара на конфликта между Украйна и Русия, още на следващия фен Футболната федерация на Украйна изключи бранителя от списъка на националите. Част от привържениците започнаха да отправят подигравателни послания към Ярослав, тъй като той никога не е пял химна на Украйна преди мачовете на "синьо-жълтите".

Разбира се, тогавашният треньор на Украйна Андрий Шевченко беше питан на всяка пресконференция какво е решението му, като Шева заяви: "Вече приех решението за себе си". Наложи се дори депутатите от Върховната Рада да обясняват защо Ракиций е оставен извън състава - депутатът Евгений Балицкий беше категоричен, че това е политическо решение.

Подобен сценарий се разиграва през март 2016 г., когато играещите тогава в Русия Олександър Зинченко, Йевхен Селезньов, Андрей Пилявский и Богдан Бутко са оставени извън състава.

Въпреки че Ярослав веднага става титуляр в Зенит и впечатлява с изявите си, той категорично остава извън състава. През ноември 2019 г. Ракиций се уморява да чака покана за националния отбор и обявява оттеглянето си. Той обвинява Шевченко и президента на Украинската футболна асоциация в страхливост, като заявява, че винаги би играл за страната си.

Очакваше се защитникът дори да вземе руски паспорт, като различни букмейкърски къщи даваха коефициенти за това. Въпреки всичко към този момент Ракицкий не сменил гражданството си. Той няма да може да играе за друг национален отбор, но ако бъде натурализиран, няма да заема място на чужденец. В момента за чужденци в руското първенство не се смятат само играчите от страни-членки на Евразийския съюз (Армения, Казахстан и Беларус).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички