Как любовта на 7-годишно момче спаси 121-годишен клуб от фалит


Как любовта на 7-годишно момче спаси 121-годишен клуб от фалит
Снимка: скрийншот

6683 0

Пандемията от коронавирус сериозно повлия на живота на хората, особено осезаемо във финансов план. Пострадаха и футболните клубове, най-много онези, които пряко зависят от феновете. В Нидерландия много отбори не могат да съществуват без своите привърженици: билети и абонаментни карти, сувенири и фланелки, посещения на музеи и обиколки на стадиона. Заради коронавируса хората известно време не можеха да посещават стадионите, а заради трудната икономическа ситуация никой не бързаше да купува фланелки или сувенири. И ако клубовете от Ередивизи имаха нелоша финансова подкрепа благодарение на парите от тв права, то отборите от Ерстедивизи (втора дивизия) и онези по-ниско бяха застигнати от сериозни проблеми.

Такава бе ситуацията с НЕК (Nijmegen Eendracht Combinatie) - скромен клуб от малкия град Неймеген, който е близо до границата с Германия. За почти 121-годишната си история НЕК може да се похвали само с това, че 4 пъти е стигал до финал за Купата на Нидерландия, но ги губи и четирите. В първенството никога не е достигал по-напред от петото място.

НЕК играе на стадион, който събира 12 500 зрители. Обикновено феновете много активно си купуват сезонни карти и билети, но през лятото на 2020 г. клубът се срещна със сериозен проблем. Първо, някои фенове поискаха да им се възстанови част от сумата за абонаменти, тъй като сезон 2019/20 в Нидерландия не беше доигран. А НЕК, който се бореше за влизане в по-висока дивизия, остана да играе в Ерстедивизи. Освен това запалянковците не искаха да купуват карти за новия сезон, тъй като нямаше никакви гаранции, че ще може да се посещават мачовете. Правителството постоянно говореше, че е рано да се пускат зрители на трибуните.

Клубът поиска подкрепа от феновете, като ги помоли да си купят сезонни карти, дори да няма гаранция, че ще могат да гледат мачовете. Желаещите бяха твърде малко. Заради всички тези нюанси НЕК се сдоби със сериозни финансови проблеми. Без подкрепата на феновете, клубът не можеше да оцелее дълго, а футболистите не бяха особено ентусиазирани да си намалят заплатите. НЕК имаше многомилионни дългове и никой не знаеше какво да направи във възникналата ситуация. Всичко отиваше към обявяване на банкрут и лишаване на клуба от професионален статут. Ръководството на НЕК беше отчаяно...

Video https://www.facebook.com

И тогава се появи спасителят - един неочакван ангел. Това бе 7-годишният Яник Блеуминк, син на известен фен на НЕК. Детето обяви, че ще обикаля града и ще събира пари в специална сметка за спасението на клуба. С помощта на родителите си Яник записа видеообръщение към феновете на НЕК и ги помоли да му помогнат да спаси клуба. "Аз просто ще карам велосипеда си из града и ако Вие можете да помогнете на клуба, пожертвайте каквато и да е сума... Ние трябва да спасим НЕК", казва в клипа детето.

Момчето кара 100 обиколки по 580 метра, докато не събра внушителна сума - повече от 7000 евро. С тези пари Яник и клубът платиха абонаментните карти за сезона на 50 фенове, които били твърде бедни, за да си го позволят, но искали да посещават стадиона. "Мислех, че можем да съберем 400 или 500 евро. Не мислех, че ще карам повече от 7 часа и ще направя 100 обиколки. Но татко постоянно казваше, че парите продължават да постъпват в сметката, която беше открита за спасение на клуба. Когато чух, че сме събрали 1000 евро, осъзнах, че трябва да продължа, докато имам сили да въртя педалите", казва малкият герой.

Акцията на 7-годишното дете толкова впечатлява всички, че за нея писаха журналисти от всяка част на Нидерландия и дори от съседни страни. Хората бяха толкова впечатлени от искрената любов на Яник към клуба, че решили да го подкрепят и не само изкупили всички абонаментни карти на стадиона, но и организираха набиране на средства за спасението на НЕК. Феновете успяха да съберат необходимата сума, за да получи клубът лиценз за сезон 2020/21. И въпреки че повечето мачове преминаха без зрители, клубът получи пари за сезонни карти и се разпореди мъдро с помощта на феновете. НЕК не просто се спаси от фалит, но и успя да сътвори малко чудо: клубът влезе в плейофите за промоция в по-високата дивизия и във всичките три мача беше аутсайдер, но в крайна сметка спечели финала срещу НАК Бреда и влезе в Ередивизи за първи път от 2017 г. насам.

С помощта на получените от феновете средства НЕК подписа с няколко свободни агента (до този момент клубът нямаше възможност да подписва дори безплатно с играчи, тъй като нямаше пари за заплати), които станаха важни играчи на тима и помогнаха да се спечели плейофът и да влезе скромният тим в елита. През лятото на 2021 г. НЕК се подсили с няколко футболисти, а също подписа като свободен агент с Ласе Шьоне, известен с играта си за Аякс и Дания. Навремето той се представи силно за НЕК, благодарение на което премина в гранда от Амстердам. Началото на сезона се получи успешно за отбора от Неймеген, а дори към този момент той не е аутсайдер в Ередивизи - намира се на 12-о място от 18 отбора и е на 7 точки от зоната на изпадащите.

Но ако си мислите, че в клуба са забравили подвига на Яник Блеуминк, грешите. Президентът на НЕК Рой ван Ойен призна, че е бил впечатлен от постъпката на момчето и клубът задължително ще се отблагодари на детето, но иска това да се случи в подходящия момент. "2020 г. беше много трудна за всички нас. Никой никога не се бе оказвал в подобна ситуация. Ние просто не знаехме какво да направим. Водихме преговори със спонсори, но тогава никой не искаше да харчи излишни пари. Всеки мислеше за себе си. Опитахме се да вземе кредити от банките, но и те бяха в трудна ситуация, те не бързаха да се разделят със средства. Ръководството на лигата ни влезе в положение и ни даде отсрочка, но едва ли щяхме да успеем да спасим клуба, ако не беше трогателната постъпка на 7-годишния фен. Яник помогна на всички нас да се опомним и отново да повярваме в себе си. Ако едно малко дете се бори за клуба, то нима ние можем да се откажем?!

Мисля, че е символично, че в името на Яник (Yannieck) се съдържа името на нашия клуб (N.E.C). Без значение от своята възраст, той е един невероятно зрял човек. Предложихме на Яник доживотен абонамент за нашия стадион, но той отказа, като заяви, че е направил това не за лична изгода, а за да помогне на клуба и на хората, оказали се в трудна финансова ситуация. Това е много благородно. Правителството разреши от септември трибуните да бъдат изцяло запълнени, но при определени условия. Именно този момент ние чакахме, за да кажем всички заедно "благодаря" на Яник, който за пореден път доказа, че винаги трябва да се борим за това, което обичаме и ценим", каза развълнуваният Ван Ойен.

На 12 септември 2021 г. НЕК игра у дома срещу Вилем II, а главен герой на мача стана Яник, който на същия този велосипед направи почетна обиколка на терена, а зрителите и футболистите на НЕК го аплодираха бурно.

Източник footboom.com; превод: Адриана Димитрова

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички