Емоции, страст и пламъци: Защо дербито между Цървена звезда и Партизан е най-доброто в Европа?


Емоции, страст и пламъци: Защо дербито между Цървена звезда и Партизан е най-доброто в Европа?

472 0

По време на паузите за националните отбори често поглеждаме към горещите дербита, които се очакват с нетърпение от футболните фенове. А, когато на повечето места срещите се играят пред празни трибуни, то те ни липсват дори още повече. Точно това прави и Sportskeeda, като изданието обръща специално внимание на едно дерби, много близо до нас - белградското между Партизан и Цървена звезда.

Нито едно дерби в Европа не носи толкова страст, колкото дербито в в Сърбия. Бивша част от региона на Югославия, Сърбия има дълга история на военни престъпления. Сред мрака след Студената война дербито в Белград се превърна в календарно събитие, което местните жители успяват да ценят и да празнуват, пише изданието.

Самото дерби в Белград се простира много назад в европейската футболна история. И Цървена звезда, и Партизан се появяват по време на възстановяването на Югославия след Втората световна война.

Цървена звезда е създаден от Комунистическата партия на Югославия през пролетта на 1945 г., докато Партизан е създаден шест месеца по-късно от Югославската народна армия. Те играят първия си мач през зимата на 1947 г., когато е и създадено дербито в Белград.

Оттогава двата клуба се очертават като най-добрите в страната, радвайки се на европейски успех, а съперничеството само се засилва с годините. Сърбите в цялата страна имат само две възможности, или да подкрепят Цървена звезда, или Партизан. Подкрепа за всеки друг местен клуб почти не съществува.

Бившият нападател на Цървена звезда Михайло Пянович веднъж каза в интервю: "От малък избирате Цървена звезда или Партизан, дори и да не сте от Белград".

Това, което добавя още пикантност към дербито, е географското разположение на стадионите на двата клуба. Разположени само на 400 метра един от друг, в сърцето на Белград, съперничещи фенове никога не правят компромиси, когато става въпрос да се явят за голямата вечер.

Това, което прави дербито в Белград наистина най-доброто в Европа, е атмосферата, създадена за сблъсъка. Никое друго дерби в Европа, с изключение на дербито в Истанбул, не се доближава по отношение на емоции, страст, пламъци и шоу. Белградското дерби е най-яростното в Европа и насилието по време на дербито не е необичайно. Фойерверките, хореографията и страстните войнствени викове от ултрасите са зрелище за всеки футболен фен.

Славиша Йоканович, бивш сръбски национал и бивш треньор на Левски, обобщи атмосферата в деня на мача: "Гледах, играх и тренирах за дербито на Белград. Не мога да бъда изненадан от нищо. Но това е силно и невероятно. Спомням си, че когато играехме, беше невъзможно да разговаряте със съотборниците си и да давате инструкции. Тази игра (срещу Цървена звезда през ​​90-те) беше пред 100 000 души с гореща атмосфера - големи тълпи и ултраси, които не спират да подкрепят отбора. Невъзможно е да чуеш какво се случва около теб."

Този двубой в Белград е точното определение за дерби. Други очаквани дербита в Европа по същество се свеждат до зрелището на добрия футбол и индивидуалната класа на играчите. Дербито в Белград обаче е спектакъл от всичко друго, но не и от тези качества.

От друга гледна точка има и немалка асоциация с насилието - най-вече през 1999 г., когато млад на фен на Цървена звезда беше убит от ракета, изстреляна от феновете на Партизан. Интензивността на съперничеството и враждата между двете ултрас групировки, "Делие" на Звезда и "Гробарите" на Партизан, никога не е умирала и неприятностите около тях са просто постоянна характеристика.

Патрулирането на полицията за борба с безредиците по време на дербито по площадките може да е предотвратило насилие, водещо до смърт в последно време. Феновете обаче прибягнаха до други начини за подобряване на атмосферата на дербито.

През 2013 г. полицията арестува 104 привърженици след двубоя за запалване на седалки по време на дерби. В друг случай през 2015 г. феновете хвърляха гранати по съперниковите играчи и ракети по полицията. Мачът в крайна сметка бе прекъснат за половин час.

Макар че много футболни фенове може да не харесат такава шумна атмосфера, без нея това е просто щеше да е още един мач. Душата на дербито е феновете, а Белград има едни от най-верните фенове в Европа. Феновете в Белград не са се обърнали да подкрепят експанзивен, оживен футбол извън страната си и това само по себе си е доказателство за това какво означава това дерби за тях и любимия им отбор. 

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от ЦСКА


Футболист на ЦСКА е бил желан от Реал и е побеждавал Барселона с Меси, Суарес и Неймар

Интересна информация за нов в ЦСКА разкри SportLive.bg. Става въпрос за нападателя Адалберто Пеняранда,...

Реклама

Най-четени новини


виж всички
Реклама