"Слава на ВАР"... НО "орлите" да не "изкълваха" и неговите, и съдийските очи?! (ВИДЕО)


"Слава на ВАР"... НО "орлите" да не "изкълваха" и неговите, и съдийските очи?! (ВИДЕО)
Снимка: Ivan Ivanov / LAP.bg

5982 0

В понеделник (13 декември 2021 година) станахме свидетели на един от най-зрелищните, емоционални и изненадващи мачове в българския футбол за последните години. Той предложи цели 8 попадения и шокиращ изход - предпоследният в класирането, който е и новак в елита през този сезон, срази лидера, шампиона, хегемона в последните 10 години у нас. И то го стори, вкарвайки 5 гола във вратата му и демонстрирайки качествен футбол.

Слава на ВАР! За щастие на всеки фен на този спорт у нас, както е на всички срещи от Първа лига през кампанията, и на сблъсъка в Разград между Лудогорец и Пирин (Благоевград) имаше ВАР. Колко много слушахме за него от ръководители на българския футбол, най-вече от Петър Петров - отговорникът за системата в България.

Той обеща, че вече няма да ставаме свидетели на скандални грешни решения, че феърплеят у родния футбол ще възтържествува, че така се доближаваме още повече до Европа и качеството там, но и най-важното - всичко за всички ще бъде еднакво.

Слава на ВАР! Пирин стори нещо историческо чрез системата, повеждайки с 4:0 на Лудогорец в Разград - нещо невиждано, откакто "орлите" се превърнаха в гиганта на родния футбол. Не, че той подари гола на "орлетата", просто показа защо е толкова възхваляван. Около 20-ина минута преди края на срещата Мохамед Брахими вкара за 4:0.

За изумление на всички на стадиона и по екраните, голът бе отменен, тъй като страничният съдия вдигна своя флаг, за да сигнализира засада. Ситуацията бе разглеждана дълго време, ВАР бе затруднен, хората останаха с впечатлението, че явно е било "тънко" положение. Показаха повторенията... Господи, как е възможно професионален съдия да отсъди такава засада в европейска страна, в която се играе футбол (вижте я на първото видео, по-долу в материала)?

Страничният рефер бе на точна, чудесна, перфектна позиция. Но какво направи?! Става въпрос за покриване на засадата с 1-2 метра. След много тежко и дълго преразглеждане, свидетели на ситуацията от преминаващ по същото време самолет над стадиона сигнализираха, че засада наистина е имало. Слава на ВАР!

Шампионът обаче си е шампион, не е случайно такъв в 10 поредни години! Не бива да бъде отписван и при 0:4 с оставащи по-малко от 20 минути до края. Голове в 78', 89' и 90+1', а обратът на века в България изглеждаше вече възможен, преди гостите да прекършат надеждите с още един, пети гол във вратата на Лудогорец.

Какво да кажем обаче за втория гол на "орлите"? Появил се резервен футболист на тима направи лъжливо движение в противниковото наказателно поле, а след това се строполи на терена, претендирайки, че има нарушение. Главният съдия отсъди такова, въпреки че не бе на толкова добра позиция и имаше няколко играчи, които потенциално да нарушат видимостта за него. Слава на ВАР?

Този път обаче нямаше намеса на ВАР, която да поправи решение на реферите, които са на терена. Всичко е било коректно. Не е имало груба съдийска грешка, не е имало симулация, за да се случи това. Явно за футболните хора в България е било трудно да се прецени, щом и коментаторът на срещата не успя да обясни на зрителите "по-скоро имаше" или "по-скоро нямаше" дузпа, след като преди това обяви "минута мълчание", гледайки повторения. Добре, че имаме квалифицирани арбитри обаче! Във вана, след внимателно преглеждане, бяха уверени, че няма грешка от главния съдия, тъй като дори не му сигнализираха да разгледа сам ситуацията отново (можете да я видите във второто видео, по-долу в материала).

И след този мач критиците, но и привържениците на ВАР получиха по един солиден довод. Системата може да бъде много полезна - да поправя както едва доловими с човешко око ситуации, така и грешки, за които трудно бихме повярвали, че е възможно да се правят - слава на ВАР! Но и системата тотално не разрешава проблема със субективността. А понякога дори разваля още повече реномето на съдиите, тъй като не можем да ги оправдаем, че в динамичната ситуация са взели такова решение, след като има човек, който гледа десетки повторения, за да прецени. А това може да засили и теориите на конспирацията. Слава на ВАР?

Едно кратко съобщение, но и въпрос към ръководителите на българския футбол: "Слава на ВАР... НО "орлите" да не "изкълваха" и неговите, и съдийските очи?". 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички