IFAB промени правилото за игра с ръка във футбола


IFAB промени правилото за игра с ръка във футбола
Снимка: Gulliver/GettyImages

533 0

През тазгодишната футболна кампания се разиграват изключително полемични решения, които биват взимани от съдиите след намесата на ВАР. Определено "тънките засади", милиметрите зад защитите на отборите и играта с ръка, която последва до вкарване на гол или положение за отбелязване на гол подразват много вече така или иначе достатъчно критичният футболен фен. Е, случайната игра с ръка вече няма да се счита за нарушение, обяви законаделният орган на футболната игра – IFAB (Международния съвет на футболните асоциации).

Противоречивият раздел на играта с ръка бе фактор в четвъртък вече по време на мача между Фулъм и Тотнъм от елита на Англия. „Котиджърс” реализира гол чрез Джош Мая, който бе намерен след рикошет в ръката на Марио Лемина, като топката бе пратена в крайника на Лемина след изчистване на бранителя на Тотнъм Давинсон Санчес отблизо.

Сега IFAB е решил да промени правилото, което ще влезе в сила от 1-и юли.

Футболните турнири могат да променят правилата си след тази дата, твърди асоциацията. „Тъй като тълкуването на инцидентите с игра в ръка не е било винаги последователно поради неправилнтоо му прилагане. Членовете на IFAB потвърдиха, че не всяко докосване на ръката от топката в наказателното поле ще се третира като нарушение”.

„Случайният допир на топката с ръка, който довежда до това съотборник да отбележи гол или да има шанс за попадение, вече няма да се счита за нарушение. Остават нарушение събитията с игра с ръка, ако играч вкара случайно с ръка или я използва преди да реализира”.

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Кратки истории


След арестите и времето в затвора: Антъни Джошуа откровено за пътя до световния връх в бокса

Антъни Джошуа преобръща живота си, за да стане двукратен световен шампион в тежка категория след няколко срещи...

Реклама

Най-четени новини


виж всички
Реклама