УЕФА и ФИФА няма да признаят Борислав Михайлов за президент на БФС, твърди Георги Градев


УЕФА и ФИФА няма да признаят Борислав Михайлов за президент на БФС, твърди Георги Градев
Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

4341 0

Специалистът по спортно право Георги Градев излезе с публикация във "Фейсбук", в която твърди, че УЕФА и ФИФА няма да признаят Борислав Михайлов за президент на БФС:

"БФС се опитва да заблуди УЕФА и ФИФА, че Михайлов може да оттегли оставката си, защото не била гласувана от Конгреса съгласно чл. 36, ал. 1, т. 3 от Устава на БФС. Според отговора на БФС до двете футболни асоциации оставката е “доброволен и личен едностранен акт, едностранна декларация за намерение, адресирана до съответния компетентен орган”.

В случая оставката на Михайлов е адресирана до ИК на БФС (а не до Конгреса). ИК е приел оставката му на 18.10.2019 г. и временно е назначил на негово място Михаил Касабов съгласно Устава. Защо оставката е адресирана до ИК, ако тя подлежи на приемане от Конгреса (което не е уговорено в чл. 36, ал. 1, т. 3 от Устава, противно на твърдението на БФС — никъде в този член не се говори за “приемане на оставка”, или че президентът не може да напусне сам)?

Освен това Михайлов и БФС си противоречат. Ако оставката е “едностранна декларация за намерение”, тя не подлежи на приемане, а само на получаване от съответния орган, до който е адресирана. ИК я е получил. Няма изискване в Устава оставката да бъде изпратена до всеки член на съюза.

При това положение мандатът на Михайлов е приключил на 18.10.2019 г., както той сам е поискал. Оттеглянето на оставката не поражда правен ефект и е без значение.

Това е и позицията на Спортния арбитражен съд в Лозана по сходен случай, която УЕФА и ФИФА ще следват в казуса с Михайлов и БФС.

УЕФА и ФИФА няма да признаят Михайлов за президент на БФС, независимо от резултата от обжалването в СГС (за което вече се носят слухове, че ще е в полза на БФС)", пише още той.

Още: Оттеглената оставка на Боби Михайлов е правен прецедент

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички