Професорът от Бакнанг, избран да спаси честта на Манчестър Юнайтед


Професорът от Бакнанг, избран да спаси честта на Манчестър Юнайтед
Снимка: Getty Images

4359 0

В четвъртък авторитетното издание The Athletic посочи Ралф Рангник като най-вероятен нов треньор на Манчестър Юнайтед. Изборът на германския наставник учуди доста голяма част от футболната общественост, а за мнозина името му остава истинска загадка. В този материал ще се спрем по-подробно върху кариерата на Рангник и какво да очакваме от него.

Като футболист роденият в Бакнанг Ралф има сравнително скромна кариера - играе за дублиращия тим на Щутгарт, английския нискодивизионен Саутуик като студент, както и за Хайлброн, Улм 1846, Виктория Бакнант и Липолдсвайдер. Нищо особено на пръв поглед. Важно е да уточним обаче, че още на 25-годишна възраст започва треньорската си кариера като играещ мениджър на Виктория и Липолдсвайдер.

През 1984 г., когато играе в приятелски мач с Динамо Киев, Ралф се впечатлява от работата на Валерий Лобановски начело на съветския гранд. Силов футбол, методика, развиваща физическата мощ и издръжливост на играчите, максимална интензивност и пресиране на съперника. Професора, както бива наречен заради налудничавите си на пръв поглед идеи, е един от първите, които заявяват, че ролята на либерото е остаряла и популяризира зоналната защита. С възгледите си, че при загубата на притежанието на топката, тя трябва да бъде върната максимално бързо, той налага Гегенпресата като основна своя тактика. Заклет враг на пасовете назад и настрани, Рангник дори въвежда правило за 10 секунди за организиране на контраатака.

Кариерата му продължава в скромния тим на Корб преди през 1990 г. да поеме тима на Щутгарт до 19-годишна възраст. Резултатите са налице, като през 1991 г. е спечелена Бундеслигата в тази юношеска група. Той остава начело на тима 4 сезона, преди през 1995 г. да поеме Ройтлинген в Регионаллигата. Тимът не успява да спечели промоция, като завършва на шеста позиция. Въпреки това Ралф оставя добри впечатления и му е доверен треньорски пост в бившия му тим Улм. Успява да класира Улм за Втора Бундеслига, а ядрото, изградено от него самия, се класира и за Бундеслига сезон след като Ралф напуска.

Първият му опит в Бундеслигата е с родния Щутгарт. Извежда тима до победа в Купа Интертото и до 1/8-финал в Купата на УЕФА през 2000/01. В първенството обаче нещата за Красимир Балъков и компания не вървят добре, като през първия пълен сезон на Рангник (1999/00) отборът завършва едва осми. Добрите представяния в Европа през 2000/01 са смесени с разочароващи такива в Бундеслигата и той е уволнен през февруари.

В следващите години Рангник си заработва репутацията на треньор, който извежда отборите от долните дивизии до германския футболен елит. Печели промоция с Хановер 96 след като тимът 13 години отсъства от Първа Бундеслига. Следва успешен сезон в Шалке с класиране за финала на Купата на Германия и второ място в първенството. Ралф обаче се проваля в това да класира тима за групите на Шампионска лига, а след слаби резултати е уволнен на полусезона.

Мястото, където специалистът се доказва обаче е Хофенхайм. Когато поема тима през 2006 г., Хофе се намира в Регионалига Юг. За два сезона под негово ръководство тимът се качва в Бундеслигата и става неизменна част от елита. В тима се развиват футболисти като Демба Ба, Ведад Ибишевич, Луиз Густаво. Тимът не цепи басма никому и напълно заслужено звездните му футболисти продължават кариерите си успешно в по-големи отбори.

Така през март 2011 г. Ралф е привикан отново да вдига Шалке 04, след като Феликс Магат напуска поради непопулярността си сред феновете. В тим, разполагащ с играчи като Мануел Нойер, Раул, Клаас Ян Хунтелаар, Юлиан Дракслер, Рангник успява да приложи идеите си и да изведе "миньорите" до полуфинал в Шампионска лига. Периодът му обаче е кратък, тъй като Рангник се чувства прегрял и си взима почивка от треньорската професия.

Така през 2012 г. той взима директорски пост в Ред Бул и е координатор, отговарящ за тимовете, притежавани от компанията - РБ Лайпциг, Ред Бул Залцбург и Ню Йорк Ред Булс. На два пъти обаче Професора се намесва и като треньор на РБ Лайпциг в решаващи за клуба моменти - през 2015/16 класира тима за Бундеслигата след втора позиция във Втора Бундеслига. През сезон 2018/19 заменя Ралф Хасенхутъл на треньорския пост след разочароващото шесто място и извежда отбора до бронзовите отличия. Като директор на Ред Бул открива футболисти като Ерлинг Холанд, Садио Мане, Роберто Фирмино, Наби Кейта.

Рангник е истински баща за новото поколение германски треньори. Още през 2000 г. той вижда потенциала в нямащия и 30 години Томас Тухел и го назначава на работа в юношеските формации на Щутгарт. По-късно Тухел ще мотивира Юлиан Нагелсман да се захване с треньорската професия. Юрген Клоп е силно повлиян от идеите на Рангник и дори го нарича "най-добрият германски треньор". В последните години 63-годишният Рангник позагърби треньорството, като след като беше директор в Ред Бул през юни 2021 г. стана директор и в Локомотив Москва. След 15 кръга "железничарите" са четвърти в руската Премиер лига, като са ръководени от още един ученик на Рангник - Маркус Гисдол.

Неизвестно е дали Манчестър Юнайтед не поема прекалено голям риск с треньор, който върши работа в кратък срок, но трудно задържа нивото в отбори с по-големи амбиции. Времето ще покаже дали опитът на германеца няма да се окаже необходимата панацея за "червените дяволи". 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички