На Острова да си записват: Как Симеоне неутрализира тотално Ливърпул?


На Острова да си записват: Как Симеоне неутрализира тотално Ливърпул?
Снимка: Guliver/GettImages

10136 0

Само преди седмица медиите на Острова публикуваха много интересно наблюдение, а именно, че Ливърпул е по-опасен от съперника, когато противниковият отбор изпълнява корнер. Фактите сочат, че през този сезон мърсисайдци имат само един получен гол след изпълнение на корнер в английската Висша лига, а в същото време са отбелязали 3. Причината за това е, че отборите играят основно на контраатака срещу Ливърпул, но при корнер за съперника английският гранд развива мълниеносни контраатаки, които водят почти винаги до опасност за вратата на съперника. 

Именно скоростта е най-голямото предимство на лидера в английския шампионат спрямо съперниците. Бързите разигравания, диагоналните подавания, които светкавично променят атаките на Ливърпул, и техниката на скорост с топка в крака са 3 от факторите, които правят отбора на Клоп толкова опасен, но Диего Симеоне успя да неутрализира любимите прийоми на мърсисайдци. 

Още при корнера в 4', който доведе до откриване на резултата, се забеляза как Атлетико ще се отбранява срещу Ливърпул при ъглови удари. В наказателното поле на Алисон Бекер имаше само четирима играчи на "дюшекчиите". Като идеята е топката да се центрира в линия, която ще бъде атакувана в различни точки от футболистите, които са в пеналтерията. Стратегията обаче е насочена изцяло към играчите извън наказателното поле, като Симеоне беше подготвил първа линия на защита от 3-4 футболисти. 

В случая най-добрият дефанзивен халф на Атлетико (Томас Партей) и трима бързи футболисти са извън наказателното поле и са готови при опит за контраатака на Ливърпул веднага да блокират съперника. Независимо дали ще е с чисто отнемане на топката, или с тактическо нарушение. Стратегия, която много малко отбори на Острова прилагат, а страдат след това. 

С течение на двубоя се забеляза, че единствено нападателите пресират защитата на Ливърпул, като целта беше да се отнемат дългите подавания на Върджил Ван Дайк към едно от двете крила - друго оръжие, което е често използвано от Ливърпул при игра срещу дълбоко подредена защита. Мората и Кореа бяха често в близост до защитника, за да блокират потенциални извеждащи пасове по крилата. 

Най-голямо впечатление обаче направи "стената" на Диего Симеоне. Докато Атлетико все още не се е научил да разбива успешно добре подредени защити, дори след напускането на основни фигури в дефанса на "дюшекчиите", испанският тим остава най-дисциплинираният в защита отбор. И това се доказа срещу Ливърпул, като за 90 минути на терена Клоп и компания така и не измислиха начин да бъде преодоляна зоналната защита на Атлетико (4-4-2): 

Във всеки момент, в който топката се пренасочваше към крилото (например отдясно на нападението), външният халф в схемата на Симеоне се залепяше до крилото на Ливърпул, а бекът изпълняваше функцията на допълнителен централен защитник с позиция по-близо до наказателното поле. По този начин беше тотално неутрализирана скоростта на Ливърпул. Салах и Трент от едната страна и Робертсън и Мане от другата имаха нужда от още един футболист, за да опитат да пробият стената на Атлетико. Юрген Клоп обаче така и не пожертва схемата си (4-3-3), за да пусне в игра или Наби Кейта (за да бъде връзката, внедрена между хафловата и защитната линии на съперника), или Дивок Ориги като централен нападател (за да освободи Фирмино да играе като атакуващ халф в схема 4-2-3-1). Постройката на Атлетико в защита винаги е била изключителна, като Симеоне беше подготвил своите перфектно за двубоя, но получи и неволна "помощ" от Клоп, който така и не пожертва нито един от основните си халфове, за да внесе повече креативност в нападение. 

Показното на Симеоне не беше революционно, защото той изповядва тази стратегия срещу всеки отбор, който разчита на притежание на топката и скорост срещу Атлетико. Но Ливърпул досега беше срещал само един толкова дисциплиниран отбор в защита, като това беше Наполи на Карло Анчелоти. В Англия отборите позволяват поне няколко пъти на мач Ливърпул да използва голямото си оръжие (скоростта), а след първия гол на "червените" всякаква тактическа дисциплина остава в историята.

Атлетико демонстрира на цял свят, че с отнемането на тази силна страна на английския гранд, Ливърпул не изглежда толкова заплашителен (поне като гост). За Симеоне обаче остават много въпросителни преди реванша. Едва ли самият аржентинец очаква "червените" да не отбележат гол във втори пореден мач, независимо колко добре се изпълняват тактическите му указания. На "Анфийлд" Клоп по-често рискува с промени в схемата си, а настоящата постройка на Атлетико е подготвена за отличните набези по крилата, но не и за масиран натиск през центъра. Ефект, който може да бъде използван с лека корекция или в схемата (изтегляне на Фирмино по-назад), или с включването на Кейта. Един креативен халф точно пред наказателното поле може да разруши стената на Симеоне и отново да превърне крилата в мощен коз за Юрген Клоп. И не на последно място Симеоне трябва да подготви отбора си в нападение, защото със стратегията "далечен пас към нападателите и каквото стане" на "Анфийлд" успех няма да има. 

Сблъсъкът между Ливърпул и Атлетико е далеч от приключил. "Червените" играят най-добрия си футбол, когато са опрени до стената, а "дюшекчиите" не са изглеждали толкова колебливо в защита, колкото през този сезон. И дори испанците да изиграят още един впечатляващ двубой в защита, наистина ли могат "рохибланкос" да издържат 180 минути без гол срещу този Ливърпул? Реваншът определено ще е сблъсък на коренно различни идеологии и стратегии, но от първата битка изводът е красноречив - има начин Ливърпул да бъде спрян. Макар и само за 90 минути. 

Още по темата: 

Мората обяви Ливърпул за фаворит! 

Клоп с остри реплики към играчите на Атлетико

Ливърпул срещу историята на Атлетико в ШЛ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички