Битката за титлата в Италия между Милан, Интер, Наполи и Ювентус става все по-жестока


Битката за титлата в Италия между Милан, Интер, Наполи и Ювентус става все по-жестока
Снимка: Getty Images

2979 0

За разлика от предходните сезони, битката за титлата в Серия А е ожесточена през настоящата кампания. Четири от топ отборите - Милан, Интер, Наполи и Ювентус най-вероятно ще бъдат замесени в борбата за Скудетото до последно, а до края на сезона остават само осем кръга.

Настояща ситуация и класиране

Разликата в точките е съвсем малка, като единствено Ювентус не е сред основните фаворити поради лошото си начало на сезона, но „бианконерите“ дебнат от засада своите съперници за грешни стъпки. Ето и как изглежда временното подреждане в топ 4.

1. Милан – 66 точки, 30 изиграни мача

2. Наполи – 63 точки, 30 изиграни мача

3. Интер – 60 точки, 29 изиграни мача (предстои да се изиграе отложения мач от 20-ти кръг между Болоня и Интер)

4. Ювентус – 59 точки, 30 изиграни мача

Форма на отборите през сезона и ключовите фигури

Милан

„Росонерите“ за втора поредна година са устремени към 19-тата си титла и този сезон изглеждат доста по-близо до спечелването й. Миналия сезон отборът, воден от Стефано Пиоли, пое лидерството от самото начало чак до края на месец февруари миналата година, когато силите взеха да напускат гранда от Милано и постепенно градският съперник Интер натрупа преднина и стана шампион. Този сезон, обаче, наблюдаваме нещо различно.

Милан загатна още в началото, че ще бъде основен претендент за титлата, след като натрупа доста победи, но не успя да се задържи трайно на лидерската позиция. От началото на пролетния полусезон в Серия А, „Дяволът“ все по-често се задържа на първото място, загатвайки за по-голямото си постоянство спрямо миналата година. Милан се представя отлично в дербитата срещу другите големи отбори, като завърши наравно с Интер (1:1) през есента и го победи чрез пълен обрат – 1:2 през пролетния полусезон. На сметката на „росонерите“ са и две равенства с Юве, победа и загуба срещу Наполи, две победи срещу Рома, успех срещу Лацио и една победа над Аталанта, като с последните два съперника предстои по още един мач. Ахилесовата пета на червено-черните са мачовете срещу по-слабите отбори от средата и дъното на класирането, които играят доста по-дефанзивно. Срещу тези отбори Милан се проваля не един и два пъти, а когато побеждаваше беше с доста големи усилия и успехите не идваха въобще лесно.

Ключовите фигури, на които ще се разчита, са френската звезда Оливие Жиру, който собственоръчно донесе последните победи срещу Интер и Наполи, двигателя в средата на терена Сандро Тонали и новата централна двойка защитници Фикайо Томори и Пиер Калулу заедно с Тео Ернандес и Рафаел Леао. Дали Милан е готов да бъде шампион, ще разберем съвсем скоро.

Наполи

Въпреки непостоянството си този сезон, неаполитанци все още са в борбата за първото място. Тимът на Лучано Спалети редува силни с посредствени и слаби игри, като допусна някои доста изненадващи резултати у дома срещу далеч по-скромни съперници. „Партенопеите“ сензационно изпуснаха мястото си в топ 4 през изминалия сезон след издънка срещу Верона последния кръг. От това се възползва Ювентус, който хвана последния влак за Шампионска лига. Този сезон нещата изглеждат различни за Наполи и отборът ще продължи да се бори за шампионската корона в Серия А, въпреки някои изненадващи резултати по-рано през кампанията.

Дори при неуспех мястото в зона Шампионска лига изглежда гарантирано. Може да се каже, че неаполитанци са силно зависими от своето острие в нападение Виктор Осимен, който е водещ реализатор на тима през този сезон, но когато го няма, страда ефективността на Наполи пред гола. Отборът на Спалети разполага и с други ключови фигури, които могат да решават мачове – напускащия през лятото в посока Канада Лоренцо Инсиние, Дрис Мертенс, Фабиан Руис, Пьотр Жиелински, Калиду Кулибали и Матео Политано.

Определено в този отбор има висока класа, която да помогне на Наполи да стане шампион тази година. От ключово значение за треньора Спалети също е и оформянето на стабилна титулярна четворка защитници, което беше слабост за неаполитанци в предходните сезони. Джовани ди Лоренцо отдясно, Марио Руи отляво, а в сърцето на ариергарда железният Калиду Кулибали най-накрая намери своя подходящ партньор в лицето на Амир Рахмани. Качеството на всяка позиция при „партенопеите“ оправдава шампионските амбиции на тима, а добрите игри и резултати срещу другите големи съперници го доказват. Ще има ли сили Наполи за нещо голямо през този сезон? Предстои да разберем.

Интер

След прекъсването на дългата доминацията на Ювентус на домашната сцена през миналия сезон, Интер се стреми да защити титлата си и да добави втора звезда над емблемата си. Възпитаниците на новия треньор Симоне Индзаги започнаха неубедително началото на настоящия сезон и поизостанаха от конкурентите си. Постепенно „нерадзурите“ навлязоха в шампионския си ритъм и дадоха да се разбере, че няма кой да ги спре и тази година за първото място. В последно време се забелязва, обаче, че нещо „скърца“ в машината на Индзаги. Интер все по-често започна да прави грешни стъпки, а сега е в серия от два мача без победа в първенството и само един успех срещу последния Салернитана в последните седем кръга. Основните реализатори на „Змията“ Лаутаро Мартинес и Един Джеко вече почти не бележат попадения и това си личи от резултатите в последно време. Основните фигури в средата на терена Иван Перишич, Николо Барела, Марсело Брозович и Хакан Чалханооглу изпитват брак в играта си, а това не води до нищо добро. Има и още какво да се желае от титулярната тройка централни защитници Шкринияр, Бастони и Де Фрай. Краят на сезона наближава, а Интер трябва да настъпи газта и да подобри рязко играта си, ако иска да защити шампионската корона. Паузата за националните отбори би могла да повлияе добре на „нерадзурите“ в борбата за златните медали.

Ювентус

Мястото в топ 4 изглежда все по-сигурно за Ювентус този сезон след драматичния завършек на миналия. Тази цел логично бе поставена на отбора с оглед слабото представяне и незадоволителните резултати през първата половина от сезона. Треньорът Масимилиано Алегри стабилизира представянето на отбора си и от началото на тази календарна година „Старата госпожа“ придоби съвсем друг облик и рядко допуска грешни стъпки. Основна заслуга за това има и новото звездно попълнение в атака Душан Влахович, който бързо се адаптира към обстановката на „Алианц Стейдиъм“ и започна да ниже гол след гол. Значителното подобрение на Юве през втората половина от сезона доближи тима до лидерите в класирането и го превърна в скрит претендент за титлата. Макар че опитният италиански наставник отрече отборът му да е замесен в борбата за Скудетото, евентуални грешки от страна на Милан, Наполи и Интер биха могли да изкачат „бианконерите“ на още по-горно място в класирането и биха позволили на отборът да мечтае. Ще има ли изненадващ шампион Серия А този сезон в лицето на Ювентус?

Програмата на 4-те отбора до края:

31-ви кръг

Аталанта – Наполи

Милан – Болоня

Ювентус – Интер

32-ри кръг

Торино – Милан

Каляри – Ювентус

Интер – Верона

Наполи – Фиорентина

33-ти кръг

Специя – Интер

Ювентус – Болоня

Милан – Дженоа

Наполи - Рома

34-ти кръг

Интер – Рома

Лацио – Милан

Сасуоло – Ювентус

Емполи - Наполи

35-ти кръг

Милан – Фиорентина

Наполи – Сасуоло

Удинезе – Интер

Ювентус - Венеция

36-ти кръг

Дженоа – Ювентус

Верона – Милан

Интер – Емполи

Торино - Наполи

37-ми кръг

Каляри – Интер

Милан – Аталанта

Наполи – Дженоа

Ювентус - Лацио

38-ми кръг

Интер – Сампдория

Сасуоло – Милан

Фиорентина – Ювентус

Специя – Наполи

Очаквания за битката в Серия А

Несъмнено ни очаква една много оспорвана и жестока борба за шампионската титла в Серия А. Сезонът е към своя край, а всяка една грешка може да се окаже фатална за всеки един от съперниците. Отпадането на по-ранен етап от очакваното от евротурнирите на Милан, Наполи, Интер и Ювентус повишава концентрацията върху представянето на домашната сцена на четирите претендента и запазва силите им за предстоящите мачове. Кой ще е новият шампион на Италия? Много скоро ще разберем.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички