Ефектът Роналдо: История за влияние и над 200 милиона евро за един час


Ефектът Роналдо: История за влияние и над 200 милиона евро за един час
Снимка: GettyImages

29986 0

Едва ли някой е очаквал изобщо да има по-голяма трансферна новина от напускането на Лионел Меси и преминаването му в Пари Сен Жермен само преди няколко седмици. Отзвукът от случилото се на "Камп Ноу" беше колосален, а набързо официалното обявление на Ла Пулга за играч на ПСЖ се превърна в публикацията за трансфер, донесла най-много харесвания и споделяния, достигнала десетки милиони обхват в интернет. 

Всичко това бе заличено в момента, в който Манчестър Юнайтед обяви официално завръщането на Кристиано Роналдо на "Олд Трафорд". Само 24 часа по-рано изглеждаше сигурно, че CR7 не просто няма да играе за "червените дяволи", а ще подсили големия градски съперник на клуба - Манчестър Сити. Мнозина вече бяха "отписали" Висшата лига, след като именно играч като Роналдо липсва на "гражданите", а силната игра по крилата на шампионите щеше да осигури на Роналдо стотици възможности да отбележи гол. 

Това обаче така и не се случи. Ръководството на Манчестър Юнайтед се активизира сериозно в четвъртък вечер, а лично сър Алекс Фъргюсън е навил дуото Роналдо/Мендеш да изостави масата за преговори със Сити и да се насочат отново към "Олд Трафорд" - там, където Кристиано се превърна в един от най-добрите играчи на света. 

Така в петък се стигна до официалното привличане на Роналдо и светът буквално прегря. Само за 1 час публикацията за трансфера на Кристиано в Twitter набра над 1 милион харесвания и над 1 милиона споделяния, което веднага превърна това в трансфер №1 в историята на социалните мрежи. Почти всички футболисти на "червените дяволи" имаха публикации за португалеца, достигнали над 100-200 и дори 300 хиляди харесвания и споделяния. Фенове, журналсти, инфлуенсъри - всички говореха за Роналдо! 

Това обаче доведе не само до социален феномен, несравним с друго събитие от спорта. Новината за привличането на Кристиано Роналдо донесе и фантастични дивиденти за всички, които държат акции на Манчестър Юнайтед на стоковата борса, показва обстоен преглед на пазара на SportLive.bg. Само за един час от обявяването на трансфера акциите на "червените дяволи" скочиха с близо 6% на дневна база. Но това не е пълният ефект на Роналдо, а ръстът в своя пик беше двойно по-голям.

След информацията, че Роналдо може да попадне в селекцията на Манчестър Сити, акцията на Юнайтед беше оценена на 16.99 долара. Постепенно с все по-честите информации на 27-и, че Кристиано може да премине на "Олд Трафорд" започна сериозно покачване на цената. 

Към 16:30 часа българско време, когато и борсата в САЩ вече е отворена, акциите на "червените дяволи" се търгуваха на почти 18 долара (в този момент се чакаше само официалното обявление). В момента, в който "червените дяволи" публикуваха официално, че Роналдо се завръща, се стигна до изключително изкачване и връх от малко над 19 долара за акция. 

В края на деня еуфорията, поне на пазара, леко намаля и денят беше затворен при цена т 18.29 на акция. В пика си ръста на акциите, в следствие на новините, свързани с Кристиано Роналдо, достигнаха ръст от почти 12.49%. В крайна сметка, за самия ден ръстът остана почти 6%. Клубът достигна и оценка от почти 3 милиарда долара в пика на новините за Роналдо. 

Спокойно можем да заключим, че Роналдо собственоръчно плати сам за трансфера си, който е на стойност от 15 милиона евро плюс още 8 милиона в бонуси. Заплатата му се очаква да е в диапазона 10-20 милиона евро на сезон (след данъци), но тези суми бледнеят пред сумата от над 200 милиона евро - увеличението в стойността на акциите на клуба. 

Автор: Иво Вецев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички