Роналдиньо - магьосникът, който плени сърцата на феновете с усмивка и дрибъл


Роналдиньо - магьосникът, който плени сърцата на феновете с усмивка и дрибъл
Снимка: Getty Images/Guliver

10010 0

Едва ли има футболен фен на този свят, който да не е чувал за Роналдиньо. Рони, както го наричат близките му, или Роналдиньо де Асиш Морейра, както се изписва цялото му рождено име, остави своята диря на "зеления килим" като ненадминат майстор на дриблирането. Магьосник с топка в крака, но и "добряк" по душа: Роналдиньо винаги ще бъде помнен с онази неподправена усмивка, която никога не слезе от лицето му... Независимо от тежките удари, които му поднасяше съдбата. 

Роден в Порто Алегре, столицата на щата Рио Гранде до Сул, Роналдиньо израства в семейството на работник в корабостроителница и най-обикновена продавачка на стоки. Бащата на Рони е бивш футболист, подвизавал се в местен клуб в миналото. Именно от него се "разпалва" любовта на бъдещата звезда на Барселона към играта с топка. Тяхната споделена любова обаче трае твърде кратко, след като на едва 8-годишна възраст Рони губи баща си, който е покосен от сърдечен удар.

Няколко години по-късно Роналдиньо започва да играе активно в мачове на местно ниво, когато и придобива прякора си. На 13-годишна възраст бразилецът за първи път попада под "светлината на прожекторите", след като вкарва всичките 23 гола при победа с 23:0 на своя отбор срещу местен съперник. Силните му изяви не остават незабелязани и през 1997 година е повикан в отбора до 17 години на Бразилия, за да помогне на Селесао да спечели световното първенство в Египет.

Година по-късно Роналдиньо подписва първия си професионален контракт - с местния отбор на Гремио. Силните му изяви получават отзвук чак до Стария континент, където френският Пари Сен Жермен се оказва най-съобразителен и го привлича в редиците си в началото на новия век. През 2002-ра идва и един от най-паметните моменти за Рони във футболната му кариера. Той стъпва на световния връх с бразилския национален отбор, като има честта да си партнира с легенди като Роналдо и Ривалдо. 

Феноменалното израстване в играта на Роналдиньо закономерно му печели и трансфер в испанския колос Барселона - клуб, за който милиони бразилци мечтаят да играят от ранна детска възраст. Следват пет блестящи години на "Камп Ноу", в които Роналдиньо се превръща в любимец на всички фенове - дори и на тези на вечния враг Реал Мадрид. Запечатан завинаги в историята на Ел Класико остава един спомен от края на 2005-а, когато след гол на Роналдиньо в мрежата на "лос бланкос" десетки хиляди фенове на "Бернабеу" го посрещат с аплодисменти - признателност, която рядко може да се види в двубой с подобен заряд. 

Тъкмо 2005 година може да се приеме за най-силната в кариерата на Рони, който по онова време се забавлява на футболния терен и не спира да бележи голове, жънейки успехи за "блаугранас". В две поредни години Роналдиньо е избран за най-добър футболист на ФИФА, а освен това печели и най-цененото индивидуално отличие - "Златната топка". В последния си сезон на "Камп Ноу" Роналдиньо е преследван от контузии, които се явяват пречка да продължи да играе на висота за испанския гранд, а в крайна сметка бразилецът решава да прекрати знаковата си кариера в Каталуния. 

През лятото на 2008-ма Роналдиньо се мести в Милан, където е топло посрещнат от 40 хиляди фенове на "Сан Сиро". В първия си сезон Гаучо отбелязва 10 гола в 32 срещи, но престоят му в Италия е далеч от показаното няколко години по-рано в Каталуния. Техничарят дори не е повикан в състава на Селесао за Мондиал 2010 в ЮАР. През 2011-а Рони решава да се завърне в родината си, където облича екипа на Фламенго, а оттам нататък кариерата му поема рязко надолу. Следват няколко неуспешни сезона с отборите на Атлетико Минейро и мексиканския Куеретаро, преди да завърши безславно кариерата си в отбора на Флуминензе само два месеца след като е подписал договора си. По негово желание на 28 септември 2015 г. контрактът му е прекратен, тъй като не е удовлетворен от представянето си на терена.

Макар последният официален мач да е през есента на 2015-а, той обявява, че се оттегля от футбола едва в началото на 2018 г. За кратък период от време Рони се подвизава и във футзала. "Моята кариера - това е въплъщение на детската ми мечта", споделя Рони, връщайки се назад във времето. "Футболът може да обединява хората. Спортът ми даде възможност да стана такъв, какъвто съм, научи ме да ценя общочовешките ценности - приятелството и лоялността."

Въпреки че не може да се похвали с дълголетна кариера на най-високо равнище, на каквито се радват световни звезди като Кристиано Роналдо и Лионел Меси, Роналдиньо остава един от най-талантливите футболисти, раждани някога на тази планета. Неговите умения на терена преобърнаха представите на футболните фенове за качествен футбол. Бразилецът се оказа преходното звено между величието на Диего Марадона и вечната надпревара между Роналдо и Меси. А славните години, прекарани на "Камп Ноу" и в бразилския национален отбор, ще останат като ярък спомен не само във футболната история, но и в тази на спорта. Един спортист, дал началото на футболния ренесанс.

 

---------------------------------------------------------------

Други любопитни материали за Роналдиньо:

From zero to Hero - Любовникът на топката ѝ разби сърцето

Нелепата причина, поради която Манчестър Юнайтед изпусна да привлече Роналдиньо

Новини за Роналдиньо

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички