Рожденикът Джейдън Санчо - непрестанно самоусъвършенстващ се талант


Рожденикът Джейдън Санчо - непрестанно самоусъвършенстващ се талант
Снимка: Getty Images/Gulliver

7220 0

Днес (25.03) третото десетилетие от своя живот започва Джейдън Санчо от Борусия Дортмунд. Вече 20-годишният младок е безспорно един от най-големите таланти в световния футбол и съвсем закономерно вече е желан от не един и два европейски гранда.

Това, което се забелязва при Санчо, е, че той непременно показва израстване и напредък както игрово, така и статистически в последните няколко сезона. А Манчестър Сити продължава да съжалява, че го пусна в Борусия Дортмунд през 2017 година.

През сезон 2017/18 той се появява в 12 двубоя (в Бундеслигата) и реализира само веднъж. Въпреки това обаче, погледнато само върху игровите му минути - той вкарва или асистира за попадения веднъж на всеки 137 минути. Никак не зле за тийнейджър.

Следващият сезон показателите се подобряват. Той има 43 мача и 13 гола във всички турнири, а участието му в попадение за първенството на Германия (гол или асистенция) е свалено до средно веднъж на 95 минути. Цели 42 минути разлика в сравнение с дебютния му сезон, който всъщност започва от 2-рия състав на Дортмунд (и само след 3 срещи е викнат в първия).

През настоящия сезон 2019/20 Санчо не спира с развитието и вече е със статистиката на световна звезда. Има цели 14 попадения и 15 асистенции в само 23 мача в Бундеслигата, което го замесва в гол средно на всеки 62 минути. Нещо повече - до този момент в първенството на Германия вече е подобрил показателите си от миналия сезон и има с 2 попадения и 1 асистенция повече от миналия. А какво ли ще се случи до края на сезона (ако бъде довършен)?

На 1-ви февруари тази година Джейдън Санчо се превърна в първия играч в цялата история на германската Бундеслига, който съумява да стигне котата от 25 попадения преди да е навършил своята 20-а годишнина, като по този начин вече при всички случай ще остане в историята на германския футбол.

Ако погледнем отново показателите на младока в Бундеслигата от началото на сезона и ги сравним с тези на останалите най-добри футболисти от топ 5 първенствата на Европа, Санчо се нарежда на 3-о място с общо 29 попадения и асистенции. Пред него са само Лионел Меси (31 - 19 гола и 12 асистенции) и Чиро Имобиле (34 - 27 гола и 7 асистенции).

Дори да разширим периода и обхванем времето още от началото и на миналия сезон (2018/19), когато Санчо се превърна в задължителен титуляр за Борусия Дортмунд, то неговите показатели отново са сред най-добрите - общо 55 (26 гола и 29 асистенции). А пред него са само отново Лионел Меси (80 - 55 гола и 25 асистенции) и Робърт Левандовски (57), като този път и Килиан Мбапе се вклинил с резултат от 63. Така за последните два сезона по показатели зад Санчо остават играчи като Кристиано Роналдо, Мохамед Салах, Неймар и други.

Не е случаен фактът, че Джейдън Санчо не само попадна, но и оглави класацията за най-ценен играч, който е роден през или след 2000 година. Играчът на Борусия Дортмунд е оценен на главозамайващите 198,5 милиона евро. Вижте цялото подреждане - в този материал на SportLive.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички