Невероятният възход на Жирона в Ла Лига - как надхитри Барселона и Реал Мадрид?


Невероятният възход на Жирона в Ла Лига - как надхитри Барселона и Реал Мадрид?
Снимка: Getty Images

9652 0

Във футболния свят сме свикнали на изненади и макар сезoнът все още да е в разгара си, то един отбор се откроява на всички. И това е Жирона, който е от "изненадващия пакет" на 2023 година, като тимът от Каталуния лети високо около върха в Ла Лига

А една от най-зашеметяващите победи ще си остане с 4:2 като гост на Барселона в началото на декември. Невероятният сезон на Жирона се подчертава от факта, че е натрупал най-много точки в петте топ лиги на Европа и също така са сред отборите с най-много голове.

Още: Боледуващ или лъжец? Казусът на Де Йонг в Барселона бе разрешен

Връзките на Жирона с Манчестър Сити са добре документирани, както и с брата на Пеп Гуардиола, Пере - който е председател на клуба. Испанският тим е подкрепян от собствениците на "гражданите", но скорошният им успех не зависи от брутални харчове на пари. Както по принцип се случва.

Те са възприели интелигентна трансферна стратегия и са похарчили значително по-малко от своите съперници с подхода на мениджъра Мичел.

Вярата на мениджъра на Жирона Мичел в стартовите му единадесет

Забележително, но осем играчи на Жирона са изиграли повече от 900 минути този сезон в двете състезания, в които са участвали. Предпочитаната схема на старши треньора Мишел е 4-3-3, но той се радва на гъвкавостта да променя леко формата към 4-2-3-1 в зависимост от това как върви всяка игра.

Още: Какво трябва да направи Шави, за да спаси поста си? Барселона иска да види само едно

Основна залуга има и треньорът на Жирона

Вратарят Пауло Газанига и Алейкс Гарсия имат най-много минути под ръководството на Мичел, като Жирона записа само едно поражение досега в Ла Лига. Артьом Довбик е начело - най-добрият реализатор на клуба с 11 гола за 1 059 минути. Неговият сънародник Виктор Цганков и Савио също се открояват, а бразилецът е една от звездите на сезона. В момента под наем от Троа, формата на Савио доведе до увеличаване на пазарната му стойност до 20 милиона евро в последната актуализация на пазарната стойност.

Испанският национал Гарсия обикновено е партньор в полузащитата от Иван Мартин и Янгел Ерера. Стартовите единадесет на Жирона са осеяни с опит, особено в защита, където Дейли Блинд и Дейвид Лопес са създали впечатляващо партньорство.

Жирона е похарчил по-малко от 40 милиона евро от промоцията си в Ла Лига

Още: Барселона се интересува от скандален футболист на Манчестър Юнайтед

От клуба са приложили успешен подход към трансферния пазар и не са похарчили много пари в стремежа си да се утвърдят като водещ отбор от Ла Лига. След повишението им преди сезон 2022/23, общите разходи на Жирона за играчи възлизат на едва 37,25 милиона евро. През летния прозорец техните нетни разходи бяха само -4,35 милиона евро, след като похарчиха 22,5 милиона евро, но възстановиха 17,5 милиона евро от продажби.

Каталунският отбор счупи рекордната си сума за трансфер през август, когато похарчи 7,75 милиона евро, за да подпише Довбик от украинския Днипро. В Жирона са открили талантливи по-млади играчи като Мартин и Гитерес, но също така са се фокусирали върху добавянето на опит чрез Блинд и Циганков. Договорът за наем на Савио от Троа също беше откритие и спортният директор Феран Сориано намекна, че бразилското крило вероятно ще подпише постоянен контракт.

Финансите на Жирона, сравнени с Барселона и Реал Мадрид

Жирона надхвърля очакванията си с върха в Ла Лига и има рязък контраст между техните финансови разходи в сравнение с двата най-големи клуба в Испания - Реал Мадрид и Барселона. Първо, общата пазарна стойност на отбора на Жирона възлиза на 161,6 милиона евро, което ги нарежда на десето място в първенството.

Още: Фаворити, изненади и издънки: Всички отбори, продължаващи към елиминациите на Шампионска лига

Реал Мадрид има най-високо оценения отбор в лигата с 1,03 милиарда евро, а съперникът Барселона е втори с 862 милиона евро. Докато Жирона е похарчил 37,25 милиона евро през последните три трансферни прозореца след изкачването си в елита, Реал Мадрид и Барселона са похарчили значително повече.

Мадрид даде 229,5 милиона евро, а Барселона 201,4 милиона евро, като и двата клуба са сравнително ограничени на пазара в сравнение с предишни години. Финансовите проблеми на Барселона ги накараха да добавят редица високопоставени играчи под наем, включително Илкай Гюндоган, Маркос Алонсо и Франк Кеси, а Мадрид се очаква да похарчат много това лято, като трансферът на Ендрик от Палмейрас вече е потвърден.

Карло Анчелоти коментира накратко "забавния мач" Барселона 2:4 Жирона

Гюндоган: Защитата ни провали, Жирона неслучайно е лидер

За "жълти стотинки": Реал Мадрид може да си върне играч от Жирона, който вкара на Барселона

"Никога повече да не играе": Дуо на Барселона отнесе огромните критики на феновете

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички