Лудогорец - ЦСКА: Хегемонът срещу най-големия си кошмар за Купата


Лудогорец - ЦСКА: Хегемонът срещу най-големия си кошмар за Купата
Снимка: Lap.bg

6656 0

Футболният хегемон в Първа лига - Лудогорец, може и да се намира в поредица от 9 поредни титли и да е изключително близо до 10-а поредна (абсолютен рекорд за България), но в турнира за Купата на България шампионите са може би най-голямото разочарование за последните 10 години, с изключение на Левски, изгубил цели 3 финала за последното десетилетие. 

До момента "орлите" имат едва два триумфа в надпреварата за националната купа, което е посредствено постижение спрямо амбициите, които има клубът от Разград, и ресурсите, с които разполагат в най-успешния роден отбор за последното десетилетие. 

За последно Лудогорец спечели Купата през 2014 година с 1:0 срещу Ботев, но оттогава насам отборът не е фактор в надпреварата. Една от основните причини за провалите на шампионите пък е ЦСКА - следващият съперник на Лудогорец за Купата, след като жребият отреди двата гранда да се срещнат на полуфиналите. 

До момента двата отбора са се срещнали 3 пъти в надпреварата за златните медали, като и в 3-те случая "армейците" успяват да преодолеят своя опонент. 

ЦСКА срещу Лудогорец за Купата - историята

Първият случай, в който видяхме "червени" и "зелени" за Купата, беше през 2012 година. Тогава на "Лудогорец Арена" ЦСКА спечели с 2:1 като гост, въпреки че във финалните минути Абел Анисе бе изгонен от игра. В реванша пък Нджонго Присо беше изгонен още в 19', но това не помогна особено на Лудогорец. "Орлите" биха с 1:0 с гол на Емил Гъргоров, но и те доиграха мача с 10 души и не успяха да стигнат до краен обрат. ЦСКА спечели с голове на чужд терен. 

През декември 2017 година двата отбора кръстосаха шпаги в епичен дуел на "Българска армия" от четвъртфиналите на турнира. Бодуров бе дал аванс на ЦСКА още в 9', но до почивката резултатът бе изравнен след точно изпълнена дузпа от Козмин Моци. Така се стигна до продължения, в които в герой за "червените" се превърна настоящата звезда на Лудогорец - Кирил Десподов, който изхвърли настоящия си тим с гол в 96'. 

Последната среща на двата отбора за Купата отново беше в четвъртфиналите на турнира. Това се случи в Разград през 2019 година, когато гол на Рубен Пинто раздели двата отбора. 

Интересен факт е, че в нито един от случаите, в които ЦСКА спечели срещу Лудогорец в турнира, отборът от "Армията" не спечели Купата. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички