Конкуренцията за "Златната обувка" нараства


Конкуренцията за "Златната обувка" нараства
Снимка: Getty Images/Gulliver

2954 0

През миналата година звездата на Лацио Чиро Имобиле наруши 11-годишната хегемония на Лионел Меси, Кристиано Роналдо и Луис Суарес, печелейки приза "Златна обувка", отбелязвайки 36 гола в италианската Серия А. През този сезон обаче битката за отличието е изключително сериозна, а победителят ще бъде неизвестен до последния момент.

Мохамед Салах, Лионел Меси, Кристиано Роналдо, Ромелу Лукаку, Килиан Мбапе, Хари Кейн, Луис Суарес и Ерлинг Хааланд са сред водещите претенденти в петте най-добри европейски лиги през този сезон.

Във Висшата лига Мохамед Салах е реализирал 17 попадения от 25 изиграни срещи. След него се нарежда една от звездите в състава на Манчестър Юнайтед - Бруно Фернандеш с два гола по-малко от египтянина. Трети е Хари Кейн от Тотнъм с 14 точни попадения. Любопитно е да се отбележи, че англичанинът има на сметката си и цели 11 асистенции, голяма част от които са към корееца Хю Мин Сон, който има 13 гола през сезона.

В Италия Кристиано Роналдо отново е над всички, отбелязвайки 19 гола дотук през сезона. С един по-малко от него е Ромелу Лукаку, който не спира да бележи за Интер, изкачвайки отбора до първо място във временното класиране.

В Ла Лига, въпреки слабото начало на сезона, Лионел Меси отново е лидер в голмайсторската класация с вкарани 19 гола, докато бившият му съотборник Луис Суарес има три по-малко. Уругваецът е печелил два пъти "Златната обувка" в кариерата си - веднъж с отбора на Ливърпул и веднъж с този на Барселона.

По всичко изглежда, че в германската Бундеслига Роберт Левандовски няма да бъде изместен от първото място. Полякът е и крайно амбициран да докаже за втора поредна година, че напълно заслужава да спечели "Златната топка", след като през миналия сезон присъждането на най-ценното индивидуално отличие бе отменено заради разразилата се пандемия в световен мащаб.

През този сезон головата машина на Байерн Мюнхен е реализирал цели 28 гола след изиграването на 22 мача в първенството. Бившият играч на Милан Андре Силва прави много силен сезон с екипа на Айнтрахт Франкфурт и се нарежда веднага след Левандовски с 19 попадения. Трети е младата звезда на Борусия Дортмунд Ерлинг Хааланд, който има 17 гола дотук, но е важно да се отбележи, че е изиграл и по-малко мачове от колегите си.

Във френската Лига 1 Килиан Мбапе няма сериозна конкуренция и е голмайстор на първенството с 18 гола от 23 срещи. Втори след него играчът на Мемфис Депай, чието бъдеще в Лион е неясно на този етап. Нидерландецът има 14 попадения на сметката си.

А кой ще бъде основен претендент за отличието според Димитър Белбатов, можете да прочетете ТУК

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички